Από τους σταθμούς του Αμύνταιου στα τέλη του μήνα και της Καρδιάς εντός Μαίου, ξεκινά το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2023, οπότε και αναμένεται να μείνει σε λειτουργία μόνο η μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει άμεσα το οριστικό κλείσιµο των µονάδων Καρδιά 1 και 2, που είναι εκτός συστήµατος λόγω εξάντλησης των ωρών λειτουργίας και για τις αντίστοιχες Καρδιάς 3 και 4 που αξιοποιούνται για να τροφοδοτούν το δίκτυο τηλεθέρμανσης, λουκέτο το 2021.

Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων συντελείται στην σκιά της πανδημίας που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και για την ΔΕΗ, καθώς από τη μία έχει εξομαλύνει το κόστος λειτουργίας των μονάδων λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των δικαιωμάτων ρύπων, από την άλλη όμως έχει περιορίσει την κατανάλωση και τη χρήση του ίδιου του λιγνίτη, φέρνοντας λιγότερα έσοδα στα ταμεία της. Για τον Μάρτιο η συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας υποχώρησε κάτω από 9%, με τις μονάδες φυσικού αερίου, τις ΑΠΕ και τις εισαγωγές να παίρνουν την σκυτάλη.

Σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς της Επιχείρησης αυτό για πρώτη φορά υποχώρησε στο 67,9%.

Aν και είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, η υγειονομική κρίση θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλες βραδυπορίες στα επενδυτικά σχέδια και μένει να φανεί τους επόμενους μήνες πόσο θα επηρεάσει το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, στο οποίο κεντρικός πυλώνας αποτελεί η μετάβαση στις ΑΠΕ.

Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, στα οποία θα αποτυπώνεται η σαφής βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών, ως αποτέλεσμα της ένεσης ρευστότητας αλλά και άλλων ενεργειών της διοίκησης όλους τους προηγούμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το business plan της εταιρείας,  το 2022 θα σβήσουν τα φουγάρα τη Μεγαλόπολης 3 και οι μονάδες 1 και 4 του Αγίου Δημητρίου, το 2023 η Μεγαλόπολη 4, η μονάδα της Μελίτης και ακολούθως η μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου.

Για τους περίπου 400 εργαζόμενους του Αμύνταιου, προβλέπεται η ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας και για τους  υπόλοιπους η μετακίνηση σε άλλες μονάδες.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Καρδιάς, το πιθανότερο είναι να μετακινηθεί για τους επόμενους μήνες στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για να επιστρέψουν και πάλι στις θέσεις τους, λίγους μήνες μετά, πριν ξεκινήσει ο ερχόμενος χειμώνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με σβηστές τις μηχανές παραμένει για ένα τρίμηνο (για διαφορετικούς λόγους) και ο ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα λόγω καθυστέρησης στην έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ακόμη βρίσκεται σε διαβούλευση και θα παραμείνει για άλλες περίπου τρεις εβδομάδες, βάσει των όσων προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Οι μηχανές προβλέπεται να ξαναδουλέψουν μέσα στο καλοκαίρι.

Οι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας Μελίτης Ι καθώς και της Μελίτης ΙΙ (η οποία επρόκειτο να κατασκευαστεί) ακυρώθηκαν από  το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές του έτους, μετά από αίτηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF Ελλάς, Greenpeace Ελλάς και ClientEarth.