Tο σήμα για την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές, αλλά και την μεγάλη προσπάθεια για το κυνήγι των κακοπληρωτών έδωσε χθες στο conference call με τους αναλυτές, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του έτους, η διοίκηση της Επιχείρησης ανέφερε ότι το σχέδιο διάσωσης ξεκλειδώνει την έκδοση του διεθνούς ομολόγου, διαδικασία την οποία είχε  ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση από το 2018 αλλά προσέκρουσε στην επιδείνωση των οικονομικών της μεγεθών.

Όλα δείχνουν ότι η ΔΕΗ με τα μέτρα που έχει πάρει για την εξυγίανσή της και την άρση των επιφυλάξεων του ορκωτού ελεγκτή που βγάζει από τον κόκκινο συναγερμό των προβλημάτων βιωσιμότητας την εταιρεία είναι σε θέση να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να αντλήσει την ρευστότητα που έχει σχεδιάσει.

Παράλληλα, ο κ Στάσσης εντείνει τις διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στόχος ο οποίος θα υπηρετηθεί και από την τιτλοποίηση χρεών.

Χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος επανέλαβε ότι οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν  με την σύσταση δυο εταιριών ειδικού σκοπού (SPV), στις οποίες θα μεταβιβάσει ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της.

Στο πρώτο SPV η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 60 ημερών, κατηγορία για την οποία η διοίκηση είχε αναφέρει τις προηγούμενες εβδομάδες ότι θα δοθεί προβάδισμα και στο δεύτερο οφειλές πάνω από 90 ημέρες που θα τρέξουν αμέσως μετά. Όπως ανέφερε οι επενδυτές έχουν ζητήσει στοιχεία για να υποβάλλουν προσφορές.

Τα χρέη της ΔΕΗ αποτελούν ένα τεράστιο πονοκέφαλο καθώς από εκεί ξεκινούν και τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας της Επιχείρησης.

Από την παρουσίαση που έκανε χθες στους αναλυτές ο κ. Στάσσης αποδεικνύεται ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ ανέρχονταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στα 2,792 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2018 το αντίστοιχο ποσό ήταν 2,817.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό χρέος στις 30 Ιουνίου του 2019 μόλις 318 εκατ. ευρώ ήταν σε διακανονισμό ενώ σε σχέση με πέρσι αυξήθηκε ο δείκτης των οφειλών εκτός διακανονισμών.

Με εξαίρεση το 2017 όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, το επόμενο διάστημα, τα στοιχεία δείχνουν μια μικρή αποκλιμάκωση αλλά με ραγδαία υποχώρηση όσων ρυθμίζουν τα χρέη.

Για παράδειγμα, στο τέλος του 2016 τα χρέη ήταν 2,986 και σε διακανονισμό ήταν 728 εκατ ευρώ. Αντίστοιχα τα διακανονισμένα του 2017 περιορίστηκαν σε 528 εκατ. ευρώ, σε 374 εκ. το 2018 και σε 318 εκ. το α΄εξάμηνο του 2019. Περίπου 1 δισ. ευρώ χρωστούν στη ΔΕΗ 143.182 ενεργοί και τελικοί πελάτες χαμηλής τάσης σε σύνολο 2.336.552,  με οφειλές μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ χωρίς κανένα διακανονισμό. Αντίστοιχα, μόλις 94 εκατ. χρωστούν περίπου 190.000 ενεργοί πελάτες με χρέος από 500 έως 1000 ευρώ.