Την δυνατότητα της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων χρεών της ΔΕΗ κατά τα πρότυπα της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της Επιχείρησης ανοίγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε από σήμερα σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Με το νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Επιχείρησης ανοίγοντας το δρόμο για ατομικές συμβάσεις στους νεοπροσληφθέντες, επισπεύδονται μια δέσμη μέτρων, που σκοπό έχουν τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητάς της.

Στην κατεύθυνση αυτή, «με το άρθρο12 εντάσσονται και οι απαιτήσεις εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων του ν. 4354/2015, όπως οι απαιτήσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, προκειμένου αφενός να μπορούν να τιτλοποιήσουν τις απαιτήσεις τους και αφετέρου κατά τη διαχείρισή τους να υφίστανται όλα τα εχέγγυα της σχετικής νομοθεσίας».

Η διάταξη όμως του νομοσχεδίου που ταράζει τα νερά στις εργασιακές σχέσεις και φέρνει αντιμέτωπη την κυβέρνηση με την ΓΕΝΟΠ που εξήγγειλε σήμερα άμεση σύγκριση των οργάνων της για να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις, αφορά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οι  προσλήψεις πάσης φύσεως προσωπικού της ΔΕΗ Α.Ε. με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου γίνονται στο πλαίσιο της πολιτικής προσλήψεων και εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της Επιτροπής Προσλήψεων και Αμοιβών.

Οι προσλήψεις διενεργούνται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, η οποία εκδίδεται από τη ΔΕΗ ΑΕ και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, με την οποία καθορίζονται μια σειρά από προϋποθέσεις όπως ο αριθμός ανά κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού, τα απαιτούμενα κατά κατηγορία ειδικότητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότησή τους  κ.α

Η αξιολόγηση των αιτήσεων διενεργείται από τριμελή τουλάχιστον Επιτροπή, με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ. Η Επιτροπή συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης, τους οποίους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της. Κατά των πινάκων αυτών ασκείται ένσταση μόνο για λόγους νομιμότητας εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα  ημερών από την επομένη της καταχώρισης αυτών στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ. Η Επιτροπή που έχει την ευθύνη της κατάρτισης των πινάκων εξετάζει τις ενστάσεις και καταρτίζει τον οριστικό πίνακα του προσωπικού που έχει προσληφθεί, τον οποίο αποστέλλει στο ΑΣΕΠ για έλεγχο εντός δέκα  ημερών από την κατάρτισή του. Το ΑΣΕΠ, αφού ελέγξει τη νομιμότητα του οριστικού πίνακα σε είκοσι εργάσιμες ημέρες τον κυρώνει και τον επιστρέφει στη ΔΕΗ. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των είκοσι ημερών, τεκμαίρεται η έγκριση από το ΑΣΕΠ του οριστικού πίνακα προσληπτέων.

Με βάση το νόμο, οι συμβάσεις αορίστου χρόνου διέπονται πλέον από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης, κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων.

Σε ότι αφορά την εθελουσία, ο νόμος καθορίζει στοχευμένα προγράμματα με επιβάρυνση της εταιρείας και με βάση καθορισμένα κριτήρια για συγκεκριμένες κατηγορίες και ειδικότητες ή για συγκεκριμένες υπηρεσιακές μονάδες.

Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και το ύψος του οικονομικού κινήτρου που θα καταβάλλεται για την οικειοθελή αποχώρηση του προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το πλήθος των ωφελουμένων και τα χαρακτηριστικά της προς έξοδο κατηγορίας.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ προβλέπεται η μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών και διεθνών έργων με την ίδρυση δύο νέων εταιρειών, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και την πώληση ποσοστού 65%.