Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ για την επόμενη επταετία με το οποίο φιλοδοξεί να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση η φαρμακοβιομηχανία DEMO της οικογένειας Δέμου.

Το επενδυτικό σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε απ’ τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Δέμο, προβλέπει τη δημιουργία 6 νέων μονάδων στην Τρίπολη και δύο στο Κρυονέρι για την παραγωγή τελικών φαρμάκων. Επίσης άλλες τρεις μονάδες στην Τρίπολη, όπου θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα, για την παραγωγή πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων. Μία κίνηση που αναμένεται να βοηθήσει και στην επάρκεια και αυτονομία της χώρας.

Παράλληλα η εταιρεία, που εξειδικεύεται στα ενέσιμα φάρμακα κάθε είδους, θα εισέλθει στον κλάδο της βιοτεχνολογίας με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αττική, που θα παίζει και το ρόλο Ακαδημίας, αλλά και μία παραγωγική μονάδα, την πρώτη στη χώρα, βιοτεχνολογικών σκευασμάτων.

Επιπρόσθετα η φαρμακοβιομηχανία επενδύει στη δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Δέμο το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της DEMO αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την πορεία ανάπτυξης στην παγκοσμιοποιημένη αγορά αλλά και για την προσπάθεια της χώρας για φαρμακευτική επάρκεια και καινοτομία.

Όπως σημείωσε, ο συγκεκριμένος κύκλος επενδύσεων αναμένεται να δημιουργήσει 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και 3.700 έμμεσες ενώ εκτιμάται πως θα συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6 δισ ευρώ περίπου.

Για την ίδια τη DEMO βέβαια, που απ’ το 2011 και έπειτα ακολουθεί μία εντυπωσιακή πορεία μπαίνοντας σε νέες αγορές, αναπτύσσοντας νέα τελικά προϊόντα και κάνοντας διαρκώς παραγωγικές επενδύσεις, ο νέος επενδυτικός κύκλος συνδέεται πλέον άμεσα με την επιδίωξη της να παίξει έναν σημαντικό περιφερειακό ρόλο στην Ευρώπη.

Σημειωτέον πως η φαρμακοβιομηχανία που ίδρυσε ο Σταύρος Δέμος και πλέον “τρέχουν” τα παιδιά του, κατάφερε στην δυσκολότερη εξαετία για την ελληνική οικονομία (2011 – 2017) να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 70% και απ’ τα 93 εκατ. ευρώ να φθάσει στα 155 εκατ., να αυξήσει κατά 80% το δυναμικό της, από 523 άτομα σε 934 άτομα προσωπικό, και να πραγματοποιήσει ως τώρα επενδύσεις 79 εκατ. ευρώ.

Το διάστημα αυτό αναγκάστηκε, όπως σημείωσε ο κ. Δέμος, να πληρώσει και 62 εκατ. ευρώ σε clawback, ένα ποσό το οποίο “αφαιρέθηκε” από δυνητικές επιπρόσθετες επενδύσεις που θα έκανε η εταιρεία.

Συνολικά στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πλήθος υπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας της χώρας, υπογραμμίστηκε το πλήγμα που δέχθηκε η εγχώρια βιομηχανία τόσο απ’ το clawback όσο και απ’ την στρατηγική της ΕΕ να θέσει στο περιθώριο την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων επί ευρωπαϊκού εδάφους. Μία στρατηγική, που όμως πλέον έχει αλλάξει άρδην, μετά το “έμφραγμα” που προκάλεσε η έκρηξη της πανδημίας και την έλλειψη βασικών σκευασμάτων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Υγείας Θ. Πλεύρης, ο αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης καθώς και ο υφυπ. Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θ. Σκυλακάκης. Όλοι τους χαιρέτισαν την απόφαση της DEMO υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες που πλέον δίνει το επενδυτικό clawback το οποίο έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τη δυνατότητα σύνδεσης του με κεφάλαια του ΕΣΠΑ.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης μέσω βίντεο ο ιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας κ. Σταύρος Δέμος καθώς και οι αδελφές του Δημήτρη, Ιωάννα και Στέλλα που κατέχουν τη θέση του αναπλ. διευθύνοντος συμβούλου.

Διαβάστε ακόμα:

General Electric: «Σπάει» στα 3 – Ποιος κλάδος κρατάει το όνομα

ΟΗΕ: Οι δεσμεύσεις στην COP26 δεν αντιστρέφουν την καταστροφική πορεία

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το νέο απόκτημα της «Lady G» – Νεοκλασικό «μεσοτοιχία» με το Μαξίμου