Τουλάχιστον 444 θέσεις και με ταχύτητα έως 265 χιλιόμετρα την ώρα: Το ICE 4 θεωρείται η «ραχοκοκαλιά των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων» από την Deutsche Bahn. Λειτουργεί από το 2017.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η κατασκευάστρια εταιρεία Siemens Mobility παρέδωσε το τελευταίο από τα 137 τραίνα που παραγγέλθηκαν στην ομοσπονδιακή εταιρεία. Ο πρόεδρος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων Ρίχαρντ Λουτς και ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ (FDP) το βάφτισαν «Spree» την Τρίτη 19 Μαρτίου, στο Βερολίνο.

«Σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου προγράμματος μέχρι σήμερα για τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων της Deutsche Bahn», δήλωσε ο υπουργός στην εκδήλωση στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου.

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι ο όμιλος σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στην επέκταση του στόλου μεγάλων αποστάσεων. Με την παράδοση του τελευταίου ICE 4 που παραγγέλθηκε, ο αριθμός των τραίνων ICE της Deutsche Bahn αυξήθηκε από περίπου 270 σε περισσότερα από 400. Μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 450 οχήματα.

Η μέση ηλικία των τραίνων μεγάλων αποστάσεων αναμένεται να μειωθεί την ίδια περίοδο, από τα σημερινά 18 στα 12 έτη. Εκτός από το ICE 4, η παράδοση του ICE 3 Neo, μιας νέας έκδοσης του ICE 3, έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. 90 από αυτά τα τραίνα αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το 2028.

Καθυστερήσεις λόγω οχημάτων

Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι βρίσκονται στον σωστό δρόμο όσον αφορά την ανανέωση του στόλου, λέει ο Ντέτλεφ Νόις, πρόεδρος της Ένωσης Επιβατών Pro Bahn. «Το αν είναι αρκετά, θα φανεί αργότερα». Η μεγαλύτερη αξιοπιστία στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων εξαρτάται επίσης από το πόσο επιρρεπή είναι τα οχήματα που προστέθηκαν πρόσφατα.

Ο σιδηρόδρομος φαίνεται να έχει θέσει πλέον τα προβλήματα με τα τραίνα υπό έλεγχο. «Οι δυσλειτουργίες των οχημάτων που επηρεάζουν την ακρίβεια έχουν μειωθεί άνω του 40 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2017», δήλωσε η εταιρεία. Όπως και οι προκάτοχοί του, το ICE 4 υπέφερε από προβλήματα τα πρώτα χρόνια: άβολα καθίσματα, προβλήματα με το WiFi, και το 2019 ο σιδηρόδρομος σταμάτησε τις παραδόσεις για μήνες λόγω ελαττωματικών συγκολλήσεων. Τα τραίνα που υποτίθεται ότι έκαναν την κυκλοφορία πιο αξιόπιστη, προκαλούσαν πλέον καθυστερήσεις.

Αλλά το τραίνο είναι τώρα μια «άγκυρα σταθερότητας στην καθημερινή σιδηροδρομική κυκλοφορία στη Γερμανία», δήλωσε ο διευθυντής μεταφορών μεγάλων αποστάσεων Μίχαελ Πέτερσεν την Τρίτη 19 Μαρτίου στο Βερολίνο. «Τα σχόλια των επιβατών για το ICE 4 είναι τα καλύτερα από όλες τις σειρές που έχουμε στην Deutsche Bahn.»

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW