Επιχειρήσεις

Δημήτρης Κοίλιαρης: Ρεκόρ επιδόσεων για τη SABO στη μετά την πανδημία εποχή

  • Στέλιος Μορφίδης


Πώς ο όμιλος βιομηχανικών λύσεων με έδρα τον Βασιλικό της Εύβοιας που εξάγει σε 50 χώρες έχει εξελιχθεί σε πρότυπο για την ελληνική βιομηχανία

Μέσα στην πανδημία η ελληνική βιομηχανία έχει πάρει τα πάνω της, περνώντας επιτέλους σε έναν κύκλο υγιούς ανάπτυξης μέσα απ’ τη διεκδίκηση θέσης στις διεθνείς αγορές. Κάτι εξάλλου που υπογράμμιζαν την περασμένη εβδομάδα σε παρεμβάσεις τους τόσο ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος όσο και ο Πρόεδρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ. Μιχάλης Στασινόπουλος κρούοντας παράλληλα και έναν κώδωνα κινδύνου για τον κίνδυνο εκτροχιασμό αυτής της προσπάθειας απ’ την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Ένα απ’ τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα όπου αντικατοπτρίζεται αυτή η τάση για την ελληνική Βιομηχανία αποτελεί ίσως η SABO, η εταιρεία βιομηχανικών λύσεων του κ. Δημήτρη Κοίλιαρη με έδρα το Βασιλικό της Εύβοιας που με εξαγωγές σε 50 χώρες έχει εξελιχθεί σε ένα πρότυπο για το πώς η επιμονή κάτω απ’ οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί να παράγει ένα σημαντικό και πετυχημένο αποτέλεσμα.

Στην «μετά την πανδημία» αγορά λοιπόν ο όμιλος SABO καταγράφει ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων με τις δραστηριότητες του φέτος να βαίνουν, όπως εκτιμά η ίδια η εταιρεία, σε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης ανά κατηγορία! Έτσι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αναμένεται για το 2021 να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ με δυναμική άνοδο κατά 33% σε σχέση με το 2020.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις της διοίκησης υπό τον κ. Κοίλιαρη είναι αρκετά αισιόδοξες για διατήρηση τέτοιων επιδόσεων και το 2022. «Το 2022, με βάση την εικόνα της ζήτησης που παραμένει ισχυρή και σε συνδυασμό με την επέκταση σε νέες αγορές που συντελέστηκε το β’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις επιδόσεις της Εταιρίας», σημειώνει σε σχόλιο του ο Όμιλος.

Όλα αυτά βέβαια είναι ένα αποτέλεσμα που δεν ήρθε μόνο του. Μαζί μαζί με την επέκταση και τα νέα προτζεκτ στο εξωτερικό, στους βασικούς άξονες της στρατηγικής που ακολούθησε ο κ. Κοίλιαρης ήταν η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων αλλά και ένα πλέγμα επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας που δημιούργησαν νέα περιθώρια αναβαθμίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής αλλά και περιορίζοντας το λειτουργικό κόστος της εταιρείας.

Μάλιστα σήμερα εισέρχονται στην τελική φάση ολοκλήρωσης επενδύσεις ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας μέσω της ανέγερσης νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν τη β’ φάση ενός συνολικού προγράμματος επενδύσεων που ξεπερνά τα ευρώ 8 εκατ. την τελευταία πενταετία.

Από την πρόσφατη επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ στις εγκαταστάσεις της SABO στον Βασιλικό

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των επιμέρους εταιρειών του ομίλου, η SABO S.A., η ναυαρχίδα του ομίλου, αναμένει για το σύνολο του 2021 πωλήσεις ύψους 36 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 38% σε σχέση με το 2020 ενώ και σε επίπεδο κερδοφορίας αναμένεται ισχυρή άνοδος με το EBITDA βελτιωμένο κατά 50% αποδεικνύοντας τι η διαφοροποίηση των προϊόντων, η γεωγραφική διασπορά σε συνδυασμό με την πελατοκεντρική φιλοσοφία αποτελούν τη βάση για βελτιωμένες επιδόσεις και το 2022 με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων να ξεπερνάει τα 40 εκατ.

Η SICAP Α.Τ.Ε., η τεχνική εταιρεία του Ομίλου, συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη θετική της πορεία, με τον κύκλο εργασιών να αναμένεται να ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% ενώ το περιθώριο EBITDA αναμένεται να διπλασιαστεί και να προσεγγίσει το 10% που αποτελεί την καλύτερη επίδοση.

Το υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο έργων αναμένεται να ανέλθει σε 39 εκατ. ευρώ ή 3 φορές τον κύκλο εργασιών του 2021 διατηρώντας τις προοπτικές μιας υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας και την επόμενη περίοδο με τη δυναμική της εταιρείας να επιβεβαιώνεται με τη λήψη σημαντικών λιμενικών, υδραυλικών έργων καθώς και έργων οδοποιίας.

Τέλος, η SABO FILIERE, με εξαγωγική δραστηριότητα κατά 75% που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ανταλλακτικών για την κεραμοποιία άγγιξε σε κύκλο εργασιών τα 2 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία της θα κινηθεί σε υψηλά πολλών ετών με την ετήσια αύξηση να ξεπερνάει το 30%.

Διαβάστε ακόμα:

Αλεξάντερ Χαντιταγκί: Ο Ιρανοκαναδός επενδυτής που θα παίξει «μπάλα» στις εκτάσεις «φιλέτα» της Β. Ελλάδας

Ακίνητα: Πως κινείται τώρα η εγχώρια αγορά κατοικιών – Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την «νέα κανονικότητα»

Διάστημα: Πόσοι είναι οι «μοναχικοί» εξωπλανήτες του Γαλαξία μας