Στα κεντρικά γραφεία της ACS, τη γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών πήγε σήμερα αιφνιδιαστικά κλιμάκιο ελέγχου της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της οικονομικής αστυνομίας.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες ότι η εταιρεία προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της κατά 22,5% από τις αρχές Απριλίου, ενώ σχετική ενημέρωση έγινε και στον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

Χαρακτηριστική είναι η επίσημη ανακοίνωση των εκδοτών βιβλίων που κατηγορεί την εταιρεία ότι «βλέπει την παρούσα συγκυρία ως ευκαιρία να κερδοσκοπήσει και να στερήσει από το κοινωνικό σύνολο το βασικό μέσο απασχόλησης, διασκέδασης, μόρφωσης, ενημέρωσης: το βιβλίο.

Η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS – κάνοντας πράξη το ρητό “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” – προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της κατά 22,5% από την 1η Απριλίου, (αγνοώντας προσφορές που έχει προτείνει, ακόμη και συμφωνίες σε ισχύ).

Με τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες κλειστές και χιλιάδες συμπολίτες μας να καταφεύγουν στις ηλεκτρονικές παραγγελίες και τις παραδόσεις βιβλίων κατ’ οίκον, η αναίτια και αιφνιδιαστική αυτή αύξηση της ACS έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις:

• υποχρεώνει το κοινό σε λιγότερες παραγγελίες βιβλίων (που έχουν αναχθεί σε είδος πρώτης ανάγκης)

• επιβαρύνει υπέρογκα τα βιβλιοπωλεία και τους εκδότες

• επιβαρύνει ειδικότερα τα πανεπιστημιακά συγγράμματα που σε επικείμενη συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας θα διακινηθούν κατ’ οίκον στους φοιτητές, με τους εκδότες να επωμίζονται εξ ολοκλήρου το κόστος της αποστολής ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή έκθεσης των φοιτητών σε σημεία συνωστισμού.

Με την απόφαση της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, αδυνατούν οι εκδότες να υποστηρίξουν οικονομικά το ήδη κοστοβόρο εγχείρημα, με κίνδυνο να μην μπορέσει να εκκινήσει η διαδικασία διανομής προς τους φοιτητές.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέσω των επαφών μας με την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) ότι σε καμία χώρα δεν έχει εφαρμοστεί παρόμοια τακτική από καμία εταιρεία ή οργανισμό. Την ώρα που προτάσσεται η “ατομική ευθύνη”, η δε έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αποκτά ουσιαστικό νόημα, η ACS επιλέγει την κερδοσκοπία, πλήττοντας κάθε έννοια επιχειρηματικής ηθικής.

Οι Σύλλογοι Εκδοτών καταγγέλλουμε δημόσια την ACS και ενημερώσαμε σχετικά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη».

Σημειώνεται εδώ ότι με το άρθρο 23 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (20/3/2020 ) προβλέπονται «περιορισμοί, αναφορικά με την συνομολόγηση και λήψη περιουσιακών ωφελημάτων, που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού, ή υπηρεσίας, που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως  δε των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε, το μικτό περιθώριο κέρδους, να είναι μεγαλύτερο από αυτό, της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Μάλιστα, σε παράγραφο του ίδιου άρθρου, αναφέρεται ότι, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να εξειδικεύεται η έννοια της δυσαναλογίας των ωφελημάτων με την αξία της παροχής, να καθορίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του ελέγχου, καθώς και την διαδικασία επιβολής των κυρώσεων.