Της Στεφανίας Σούκη

Λελογισμένη ανάπτυξη μέσα στο 2016 για την ίδια την Aegean και επιφυλάξεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, εφόσον υιοθετηθούν ακόμη περισσότερες φορολογικές επιβαρύνσεις και το τέλος διανυκτέρευσης βλέπει η διοίκηση του ομίλου, με βάση τις εκτιμήσεις που εξέφρασαν χθες, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, οι κ.κ. Ευτύχης Βασιλάκης και Δημήτρης Γερογιάννης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, οι παρεμβάσεις ως προς το ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν ήδη επηρεάζει την εγχώρια τουριστική αγορά και «αν – ο μη γένοιτο- επιβληθεί και το φημολογούμενο τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία θα μιλάμε για μία αρνητικά έως και επικίνδυνη εξέλιξη: Ελπίζω οι κυβερνώντες να κατανοήσουν εγκαίρως ότι σε μία ήδη ακριβή αγορά, δε θα πρέπει να δώσουν έναν ακόμη λόγο στους δυνητικούς τουρίστες να μην επισκεφθούν την Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της Aegean χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά ως θετική εξέλιξη την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ευχόμενος παράλληλα τη μείωση των τελών του αεροδρομίου της Αθήνας με αφορμή τη συζήτηση για την επέκταση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος. Στις θετικές εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνεται και η ”συμπληρωματική”, όπως τη χαρακτήρισε λειτουργία των υδατοδρομίων και των υδροπλάνων, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα των επιπλέον συνδέσεων κυρίως των νησιωτικών προορισμών.

Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε και στο εύθραυστο περιβάλλον πανευρωπαϊκά όσον αφορά τον τουρισμό, δεδομένου ότι λόγω των γνωστών ζητημάτων ασφαλείας, ο προγραμματισμός πλέον των καταναλωτών είναι πιο βραχυπρόθεσμος κι επομένως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα καθορίσουν το πρόσημο της εφετινής σεζόν. «Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κρατήσεις για τη χώρα μας, σύμφωνα και με τους τουριστικούς φορείς, να είναι ικανοποιητικές στον πιο άμεσο προγραμματισμό των επόμενων 3-4 εβδομάδων, ωστόσο κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Ο προβληματισμός με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένας προορισμός γίνεται πιο ”ευάλωτος” σε αιφνίδια γεγονότα κι επομένως υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα.

Όσον αφορά την ίδια την Aegean, το 2015 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης για την εταιρεία, με υγιή κερδοφορία, παρά τον ισχυρό και αυξανόμενο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γερογιάννη οι προοπτικές για το 2016 εστιάζονται σε περισσότερο λελογισμένη αύξηση, της τάξης του 7%, με 1 εκατ. περισσότερες θέσεις, συγκριτικά με αυτές του 2015. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αυξημένης δραστηριότητας είναι στο εξωτερικό, με κέντρο βάρους την Αθήνα, αλλά με αυξήσεις, σε δεύτερο επίπεδο, σε Ηράκλειο και Ρόδο.

Ασφάλεια- τρομοκρατία όσον αφορά τη γενική εικόνα, αλλά και -πιο ειδικά- το προφίλ της Ελλάδας στο εξωτερικό (π.χ. λόγω του προσφυγικού), είναι οι παράγοντες που επηρεάσουν τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού για την εφετινή χρονιά, ενώ οι οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για λιγότερη αβεβαιότητα.