Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Τέλος η διοίκηση Καλλιτσάντση – Στη Reggeborgh τα ηνία του Ομίλου

  • Μαριάννα Τζάννε


Eγκρίθηκε με 61,27% η πρόταση των Ολλανδών για την τοποθέτηση νέας διοίκησης - Νέος CEO o Άρης Ξενόφος, Πρόεδρος ο Γ. Μυλωνογιάννης - Καταπέλτης κατά Καλλιτσάντση ο εκπρόσωπος της Reggeborgh - Άνοδος για τη μετοχή στο Χ.Α.

Γεγονός αποτελεί η αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ. Η Γ.Σ υπερψήφισε με 61,27%  την πρόταση της Reggeborgh για τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα για τον κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη για την θέση του Προέδρου, τον κ. Αριστείδη Ξενόφο για Αντιπρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο με εκτελεστικές αρμοδιότητες, τον κ. Δημήτρη Κονδύλη σύμβουλος επίσης εκτελεστικό μέλος και ως ανεξάρτητα μέλη τον κ. Κωνσταντίνο Τούμπουρο και την κ. Αθηνά Χατζηπέτρου.

Όπως αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του Ολλανδικού fund κ. Γ. Σωτηρόπουλο, στο πρόσωπο του νέου ΔΣ δεν συντρέχουν κωλύματα και ασυμβίβαστα και πληρούν όλους τους κανόνες περί εταιρικής διακυβέρνησης. Τόνισε μάλιστα ότι η σύνθεση του ΔΣ δεν κατέχει μετοχές του Ελλάκτωρα και δεν έχει απολύτως καμία επαγγελματική ή άλλη συγγενική σχέση με την Reggeborgh Invest.

Η ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης – έπειτα από 5,5 ώρες – σηματοδοτεί την ανάληψη των ηνίων του Ομίλου Ελλάκτωρ από την Reggeborgh που καλείται να θέσει σε εφαρμογή το στρατηγικό της σχεδιασμό για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας του Ομίλου, όπως έχει αναφέρει. Στον απόηχο της αλλαγής σελίδας στον Όμιλο Ελλάκτωρ η μετοχή της εταιρείας καταγράφει αυτή την ώρα άνοδο στο Χρηματιστήριο, σε ποσοστό 4,70%.

Παράλληλα, όπως γίνεται γνωστό, το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η τυπική αλαγή της διοικητικής σκυτάκης στην εταιρεία από τον κ. Προβόπουλο στον νέο Πρόεδρο, κ. Μυλωνογιάννη. 

Σημειώνεται πως η Reggeborgh έχει κάνει λόγο για ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν μεσοπρόθεσμα, με επίκεντρο:

Τον εξορθολογισμό του ισολογισμού και δημιουργία χρηματοοικονομικής σταθερότητας

Τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη του Ομίλου και αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Την επίτευξη στόχων εταιρικής διακυβέρνησης, συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων.

Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αποκατάσταση της οικονομικής υγείας, ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της Ελλάκτωρ.

Καθολική συντριβή

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της ΓΣ, ο εκπρόσωπος του Ολλανδικού επενδυτικού ομίλου έκανε για καθολική συντριβή του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου αναφερόμενος στην καταψήφιση των δύο πρώτων θεμάτων της Γ.Σ από το 89% των μετόχων και απαντώντας στα όσα ανέφερε για σύγκρουση συμφερόντων και ζητήματα ανταγωνισμού στη δευτερολογία του ο κ. Καλλιτσάντσης. Η συνέλευση υπερψήφισε και το τρίτο θέμα για ανάκληση ΔΣ, υπέρ του οποίου ψήφισε το 61,14% και κατά 38,77%.

«Περίμενα γενναιότητα για την συντριβή της απερχόμενης διοίκησης στα δύο πρώτα θέματα της συνέλευσης (δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία το τρίτο για την ανάκληση του ΔΣ). Αντί αυτού σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, άκουσα να εκτοξεύονται αβάσιμοι ισχυρισμοί σχετικά με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ». Ο εκπρόσωπος της Reggeborgh αναρωτήθηκε με ποια ιδιότητα μιλάει ο κ. Καλλιτσάντσης, από την στιγμή που οι προτάσεις της διοίκησης έχουν καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μετόχων και ο ίδιος, φέρεται να έχει μεταβιβάσει τις μετοχές του. «Αυτό δείχνει τι πίστη έχει στο δικό του δημιούργημα» είπε και χαρακτήρισε θέατρο του παρολόγου ότι οι προτάσεις αυτές καταψηφίστηκαν και από την Invesco που ελέγχεται από τους δύο εφοπλιστές.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας για την οποία ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος μίλησε για υψηλό ανεκτέλεστο 1,8 δις. και για ταμειακά διαθέσιμα συνολικού ύψους 5οο εκ ευρώ, υπενθύμισε την πρόσφατη δέσμευση των λογαριασμών του Άκτωρα από Ιταλική εταιρεία για χρέος 2,1 εκ. ευρώ! Απαντώντας μάλιστα στα επιχειρήματα περί εταιρικής διακυβέρνησης, υποστήριξε ότι οι μέτοχοι δεν αγοράζουν μετοχές για την διοίκηση αλλά για να έχουν κέρδος και με την παρούσα διοίκηση ούτε είχαν ούτε θα αποκτούσαν ποτέ.

Στην ομιλία του ο Σωτηρόπουλος επικαλέστηκε και τις καταγγελίες του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση, ο οποίος όπως τόνισε κατακεραύνωσε την διοίκηση πριν λίγες μέρες, εξαπολύοντας βαρύτατες κατηγορίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας και αποτυχία των στόχων της πρωτοβουλίας Change4ellaktor.

Η Ολλανδική πλευρά ζήτησε επίσης της ανάκληση του συνόλου των μελών της επιτροπής ελέγχου, θέμα για το οποίο ψήφισαν υπέρ 61,28% και κατά 38,71%. Σχετικά με το έκτο και τελευταίο θέμα, για τον διορισμό νέας επιτροπής ελέγχου, η πρόταση των Ολλανδών είναι η εκλογή τριμελούς επιτροπής 5ετούς θητείας, αποτελούμενη από τον κ. Παναγιώτη Αλαμάνο ορκωτό ελεγκτή και τα δύο ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ κ. κ. Τούμπουρο και Αθηνά Χατζηπέτρου. Κια το έκτο και τελευταίο θέμα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh είχε ζητήσει μαζί με την αλλαγή του ΔΣ και διαχειριστικό έλεγχο, θέμα όμως που η απελθούσα διοίκηση είχε απορρίψει.

Με τη ψήφιση του έκτου και τελευταίου θέματος της ημερήσιας διάταξης, ολοκληρώθηκε η Γενική Σευνέλευση που ξεκίνησε στις 11.00 και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ξεπερνώντας σε διάρκεια τις 5,5 ώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχονται οι πορτοκαλί… ντελιβεράδες της Skroutz – Πώς θα κάνουν τη διαφορά στο last mile

Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις κάθε είδους στο ν/σ του ΥΠΟΙΚ

Η μεγάλη απόδραση: Από παντοδύναμος CEO, καταζητούμενος από την Interpol