Με την διατήρηση ενός μικρού ποσοστού που σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να είναι της τάξης του 2,5 % έως 3% προβλέπεται να παραμείνει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ μετά την άσκηση από την Reggeborgh Invest του call option που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η απόκτηση του ποσοστού θεωρείται θέμα λίγο ημερών, κλείνοντας μια μεγάλη εκκρεμότητα μεταξύ των μετόχων, την οποία παρέτειναν οι μετοχικές αναταράξεις των τελευταίων μηνών.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφού είχε εκπνεύσει στις 10 Μαΐου η τελευταία προθεσμία για την εξάσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, η συναλλαγή πρόκειται να υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου χωρίς όμως να έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ολλανδική πλευρά θα αποκτήσει ένα ποσοστό πέριξ του 10% κάτι που θα επιτρέψει στον κ. Μπόμπολα να διατηρήσει πέραν της διοικητικής και κάποια μικρή μετοχική σχέση με την άλλοτε ελεγχόμενη από την οικογένεια Μπόμπολα, εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι ανάλογη συμφωνία, η οποία επισφραγίστηκε πριν την τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπάρχει και με την πλευρά του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη για το 3,1%. Η εξάσκηση του δικαιώματος έχει ορίζοντα υλοποίησης τον προσεχή Ιούλιο και μένει να αποδειχτεί εάν θα προχωρήσει ή όχι.

Στο άλλο μέτωπο των εφοπλιστών Μπάκου –Καϋμενάκη, μέσα στο επόμενο δίμηνο δρομολογούνται και οι τελευταίες κινήσεις για να φτάσουν στον έλεγχο του 25% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Εκκρεμούν για αυτό τρία πακέτα μετοχών από 3,3 εκατ. μετοχές στις 31 Μαΐου και στις 30 Ιουνίου αντίστοιχα και 1,8 εκατ. μετοχές στις 30 Ιουλίου του 2021 περίοδος κατά την οποία ολοκληρώνεται η συμφωνία που είχε συναφθεί αρχές του χρόνου με την Pemanoaro συμφερόντων Καλλιτσάντση.

Φουλ ρυθμοί για την αύξηση

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της εταιρείας βάζει μπροστά τις διαδικασίες για την προετοιμασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης με 50 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει ταμειακά τον μεγάλο ασθενή των κατασκευών.

Στόχος πλέον είναι η αύξηση κεφαλαίου να τελειώσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ώστε το επόμενο διάστημα η Ακτωρ να πάρει βαθιές ανάσες που θα συνοδευτούν με αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των έργων της, μείωση προσωπικού που ήδη έχει ξεκινήσει αλλά και απαλλαγή από ζημιογόνα έργα, με ορατότητα κερδοφορίας εντός του 2022.

Η αύξηση προβλέπεται να γίνει στην τιμή των 0,9 ευρώ ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές.

Θα προηγηθεί η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, στην οποία αναμένεται να ξεδιπλωθεί η στρατηγική της επόμενης περιόδου και να τροποποιηθεί η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου που αναμένεται να αυξηθεί από 5μελής σήμερα, πιθανώς σε 9μελή ή ακόμη και 11μελή ικανοποιώντας και τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Μένει στην Ελλάκτωρ αλλά εκτός διοίκησης ο Άρης Ξενόφος

Νωρίτερα, ακόμη και εντός των επόμενων ημερών, θα υπάρξουν αλλαγές και στο τιμόνι της εταιρείας αφού οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί από αρχές του χρόνου μπαίνουν στο στάδιο της εφαρμογής.

Όσοι έλεγαν για παράδειγμα ότι το προτεινόμενο διοικητικό συμβούλιο είναι μεταβατικό, μέχρι οι Ολλανδοί να πάρουν το έλεγχο της εταιρείας μάλλον είχαν δίκιο αφού η πρώτη μεγάλη αλλαγή που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι η ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα, πρώην στέλεχος της MIG και σημερινό μέλος του ΔΣ της Ελλάκτωρ και αρκετών θυγατρικών της.

Ο κ. Άρης Ξενόφος, ο οποίος δέχτηκε δριμεία κριτική από την Greenhill λόγω της προηγούμενης θητείας του στο ΤΑΙΠΕΔ, παραμένει ένα πρόσωπο που η Ολλανδική πλευρά αναγνωρίζει ότι βοήθησε να υλοποιηθεί η στρατηγική της για τον έλεγχο της εταιρείας. Κατά ορισμένες πηγές ο κ. Ξενόφος θα παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο αλλά σε θέση μη εκτελεστικού μέλους έχοντας ήδη εξασφαλίσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την συνεργασία του με γνωστό επενδυτικό fund.

Διαβάστε ακόμη:

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που μπορεί να μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακίνητων

Γρηγόρης Ζήκος (Costamare): Στόχος μας η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με το ελληνικό επενδυτικό κοινό

Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ