Το Ελληνικό θα είναι η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που πρόκειται να κλείσει προσεχώς, ενώ μία ακόμη μεγάλη και πολυσυζητημένη συναλλαγή αυτή για την Αφάντου, στο βόρειο τμήμα, εκτιμάται ότι θα κλείσει μέσα στο καλοκαίρι, εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.

Όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) προβλέπεται επίσης εντός του 2021 η έναρξη του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου του Μαρκόπουλου που αφορά την εκτός Σχεδίου γηπεδική έκταση, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

Ως τρέχουσα κατάσταση περιγράφεται η έγκριση εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) από το Κεντρικό Συμβουλίο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, ενώ στα επόμενα βήματα, όπως επισημαίνεται, είναι η τελική διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και η προετοιμασία των τευχών του διαγωνισμού, ενώ και στην περίπτωσή αυτή η «η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης επηρεάζει τον χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού».

Για τις Γούρνες Ηρακλείου και το ακίνητο της πρώην Αμερικανικής Βάσης μετά το ΦΕΚ για το Προεδρικό Διάταγμα με την Έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών είναι στις 15 Ιουλίου.

Για το παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού, έκτασης 126,6 στρεμμάτων, η διαγωνιστική διαδικασία τοποθετείται στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ αργότερα τοποθετείται ο διαγωνισμός για την Ακτή και το κάμπινγκ Ποσειδίου Κασσάνδρας σε ακίνητο έκτασης συνολικής έκτασης 294 στρεμμάτων και αξιοποιήσιμης έκτασης 140 περίπου στρεμμάτων, όπου εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και η διαβούλευση ΣΜΠΕ.

Σε ένα αστικό ακίνητο αυτό, για την πώληση πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο με 5 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1526 τ.μ., μετά την έκδοση απόφασης από το Υπουργείο Πολιτισμού (Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων), θα εκκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου έως το τέλος του έτους.

Αντίστοιχα προς πώληση οδεύει και το ακίνητο στην περιοχή «Βερβερόντα» του οικισμού Πόρτο Χέλι της Αργολίδος 627,4 στρεμμάτων, όπου στα επόμενα βήματα είναι το premarketing και η εκπόνση ΕΣΧΑΔΑ.

Για τα μικρότερα και μεσαίου μεγέθους ακίνητα που διατίθενται μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr για την ηλεκτρονική δημοπρασία ΙΧ (πώληση εξι ακινήτων στους δήμους Αθηναίων, Ερμιονίδας, Παγγαίου, Ανδρίτσαινας, Καλαβρύτων και για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας ενός ακινήτου για το Ξενία στην Κύθνο) η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση πρώτων προσφορών είναι στις 18 Μαΐου.

Χθές δόθηκε παράταση για δύο ακίνητα του e-Auction IX, για το παραθαλάσσιο οικόπεδο 150 στρεμμάτων στη Νέα Ηρακλείτσα Ν. Καβάλας και το γεωτεμάχιο των 168 στρεμμάτων στη Σαμπάριζα Ερμιόνης Ν. Αργολίδας, με προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών συμμετοχής και πρώτης προσφοράς την Τρίτη, 1η Ιουνίου.

Τα ιαματικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ακίνητα των ιαματικών πηγών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το Ταμείο. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου.

Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού. Για το ακίνητο της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, με συνολική προς αξιοποίηση έκταση 468 στρεμμάτων (περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και τα ξενοδοχεία «Ράδιον», «Θρόνιον», καθώς και το Υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία από το ΥΠ.ΠΟ.Α.), στα επόμενα βήματα είναι η δεύτερη παρουσίαση ΕΣΧΑΔΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης το επόμενο διάστημα, η διαβούλευση ΣΜΠΕ και το premarketing, ενώ η δυνητική έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας τοποθετείται έως το τέλος του έτους.

Τέλος του έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του 2022 τοποθετείται η έναρξη του διαγωνισμού (υπο την αίρεση της επίλυσης του θέματος του βιολογικού καθαρισμού) για το παραθαλάσσιο ακίνητο του camping Καμμένων Βούρλων, με συνολική έκταση 800 στρεμμάτων περίπου εκ των οποίων αξιοποιήσιμα είναι τα 580 στρέμματα περίπου και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις camping του ΕΟΤ.

Την ίδια περίοδο τοποθετείται και η πιθανή έναρξη του διαγωνισμού για το ακίνητο Θερμοπυλών, με συνολική έκταση 785 στρεμμάτων που περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες). Ολοκλήρωση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ, παρουσίαση της μελέτης ΕΣΧΑΔΑ/ΣΜΠΕ στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και premarketing περιλαμβάνονται στα επόμενα βήματα.

Διαβάστε ακόμη

Το trophy estate του Αστέρα, η νέα όψη του Χίλτον και ο Σάμι με τα… ηλιακά συστήματα

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που μπορεί να μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακίνητων

Ιδιωτικό χρέος: «Στο τραπέζι» κουρέματα, δόσεις, ρυθμίσεις και επιδοτήσεις