Με τους θετικούς οιωνούς για αναβάθμιση των εμπορικών, επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Ελληνοσαουδαραβικό επιχειρηματικό Φόρουμ στο Ριάντ. Απ’ τις μέχρι τώρα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του newmoney σχεδόν το σύνολο των 43 ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν κατάφεραν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με funds αλλά και τοπικές εταιρείες στα ραντεβού B2B που πραγματοποιήθηκαν χθες στοχεύοντας αφενός στην προσέλκυση κάποιας επένδυσης ή στην συνεργασία σε κοινά πρότζεκτς και αφετέρου στην διείσδυση τους ή την ενδυνάμωση τους στην σαουδαραβική αγορά.

Παράλληλα θετικές ήταν και οι επαφές που είχε η κυβερνητική αποστολή υπό τον υπ. Ανάπτυξης κ. Αδωνη Γεωργιάδη και τον υφυπ. Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη με την ηγεσία του κρατικού  Επενδυτικού Ταμείου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ταμείου στο Ριάντ, εκφράστηκε το «ενεργό ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα και συζητήθηκαν οι προοπτικές κυρίως πάνω στους τέσσερις τομείς όπου προωθήθηκαν στο φόρουμ, τις κατασκευές, τον τουρισμό, την ναυτιλία – logistics, και την ενέργεια.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Γιάννης Σμυρλής ενώ απ’ την πλευρά των Σαουδαράβων ήταν και όλη η ομάδα του Επενδυτικού Ταμείου που “τρέχει” τις επενδύσεις στο κομμάτι της Ευρώπης, Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής.

«Αγορά – πύλη η Ελλάδα»

Στα highlights του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν η προτροπή του υπ. Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας προς τις επιχειρήσεις της χώρας του να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα όχι μόνο ως αγορά – προορισμό αλλά ως αγορά εισόδου στην Ευρώπη.

“Η Ελλάδα κατάφερε να μετασχηματιστεί, να αλλάξει σελίδα. Πλέον δεν μιλάμε για βόρεια και νότια Ευρώπη. Οπότε πρέπει να δείτε την Ελλάδα ως αγορά που θα αποτελέσει πύλη εισόδου για την υπόλοιπη Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλίντ Αλ Φαλίχ. Νωρίτερα ο ίδιος εξηγούσε αντίστοιχα στους Έλληνες συμμετέχοντες ότι με βάση το στρατηγικό σχέδιο “Όραμα 2030” με το οποίο η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε μία οικονομία με πολλούς πυλώνες ανάπτυξης, κι όχι μόνο μέσω των υδρογονανθράκων, οι ευκαιρίες που προσφέρονται είναι τεράστιες.

“Υπάρχει η βούληση, υπάρχει το ενδιαφέρον, πρέπει να κάνουμε το άλμα και να φθάσουμε στο αποτέλεσμα της ενίσχυσης των μεταξύ μας επενδύσεων”, είχε υπογραμμίσει απ’ την πλευρά του ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης.

Ολαγιάν – Κωνσταντακόπουλος

Με δεδομένο ότι ο σημαντικότερος πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο επενδυτικό κομμάτι στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες είναι ο όμιλος Ολαγιάν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις που έκαναν η διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου κα Λούμπνα Ολαγιάν και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της TEMES. Σημειωτέον ότι αμφότεροι προεδρεύουν της νεοσυσταθείσας διμερούς Επιτροπής που έχει δημιουργηθεί για την ενίσχυση οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών. Σημειωτέον η σημαντικότερη επένδυση του Ομίλου Ολαγιαν σήμερα στη χώρα μας, μετά την πρόσφατη αποεπένδυση απ’ την Chipita, είναι η μετοχική συμμετοχή στην TEMES αλλά και στην Ιωνική Ξενοδοχειακή (Hilton).

“Είμαστε 46 χρόνια στην Ελλάδα. Έχουμε μία στέρεα βάση 75 ανθρώπων στην Αθήνα και παρόλο που συνήθως στο εξωτερικό κινούμαστε απλά ως επενδυτές, νιώσαμε τόσο σίγουροι ώστε να αναπτύξουμε και δραστηριότητα”, σημείωσε η κα Ολαγιάν, η οποία στην εκδήλωση συνοδευόταν απ’ τον Ελληνοαμερικανό σύζυγό της Τζον Ξέφος.

“Χτίσαμε και είχαμε επί πολλά έτη μία εξαιρετική συνεργασία με τον Σπύρο (σσ Θεοδωρόπουλο), μία εταιρεία τροφίμων που πρόσφατα πουλήσαμε σε μία αμερικανική πολυεθνική, και επίσης έχουμε μια φανταστική συνεργασία με τον Αχιλλέα (σσ Κωνσταντακόπουλο).

Η κα Ολαγιάν υπογράμμισε τις ομοιότητες που έχουν οι Σαουδάραβες με τους Έλληνες. “Οταν επιλέξετε με προσοχή τους συνεργάτες σας και δημιουργήσετε μία σχέση εμπιστοσύνης δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Βρείτε τον και η Επιτροπή θα βοηθήσει με κάθε τρόπο”, είπε προς το σαουδαραβικό ακροατήριο.

“Υπάρχουν πολλούς τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Στην Υγεία, τον τουρισμό, τις ΑΠΕ, τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμα και στην κοσμηματοποιία”, τόνισε η κα Ολαγιάν, σημειώνοντας πως η Επιτροπή που έχει σχηματιστεί σύντομα θα δημιουργήσει έναν “χάρτη” με τομείς διατηρώντας διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Απευθυνόμενη όμως και στους Έλληνες παριστάμενους υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Σαουδική Αραβία, προτάσσοντας το παράδειγμα του κολοσσιαίου έργου δημιουργίας της Neom. Μίας “έξυπνης” πόλης που θα δημιουργηθεί απ’ το μηδέν ακριβώς απέναντι απ’ τη Χερσόνησο του Σινά. Ένα έργο ύψους 500 δισ δολ., το πρώτο σκέλος του οποίου η Σαουδική Αραβία θέλει να ολοκληρώσει ως το 2025.

Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος της TEMES κ. Αχιλλέας Κωσταντακόπουλος αφού υπογράμμισε την τιμή και πόσο προνομιούχος αισθάνεται για τη συνεργασία με τον όμιλο Olayan, τόνισε ότι η Ελληνοσαουδαραβική συνεργασία στον τουρισμό ήδη εξελίσσεται. Τοσο μέσω της ίδιας της TEMES και της Ιωνικής Ξενοδοχειακής (Hilton) όσο και μέσω άλλων επενδύσεων που έχουν γίνει, όπως στην Astir (Αστέρας Βουλιαγμένης) και στα Ikos Resorts.

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Ο κ. Κωνσταντακόπουλος μεταξύ άλλων σημείωσε πως επειδή ο τουρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό εποχιακός θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στο να υπάρξει συνεργασία και αλληλοκαλύψεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά το χειμώνα κάνει πολύ κρύο στην Ελλάδα και το καλοκαίρι στη Σαουδική Αραβία έχει πολλή ζέστη. Κάλεσε δε τους παριστάμενους υπουργούς να προωθήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την εποχιακή μετανάστευση από μία χώρα στην άλλη για εργασία στον τουρισμό.

Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντακόπουλος θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ευκαιρίες στη λογική ότι κάποιος που δημιουργεί ένα resort στην Ελλάδα για τους θερινούς μήνες, μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει για τους χειμερινούς αντίστοιχο στη Σαουδική Αραβία.

Προτροπή Προκοπίου για το ενεργειακό

 

Στα highlights των χθεσινών εργασιών του Φόρουμ ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο εφοπλιστής κ. Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος ουσιαστικά κάλεσε τη Σαουδική Αραβία στην τωρινή κρίση στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. “Είναι η ευκαιρία σας να κάνετε rebranding της Σαουδικής Αραβίας σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος πτωχεύει λόγω του πληθωρισμού. Όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας τους. Θα έλεγα λοιπόν ‘δώστε τη φωτιά του Προμηθέα στον κόσμο’. Μπορείτε να ηγηθείτε του κόσμου”, υπογράμμισε ο κ. Προκοπίου, ο οποίος υπογράμμισε πως τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να παίζουν καταλυτικό ρόλο στις οικονομίες.

Λίγο αργότερα, σε διαφορετικό πάνελ, ο υπ. Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς λέγοντας πως “η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να ηγηθεί τις ισορροπίας του νέου ενεργειακού μίγματος. Το Βασίλειο είναι αποφασισμένο και θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στη χρήση των καθαρών μορφών ενέργειας όαο και στην επάρκεια ενέργειας μέσω των υδρογονανθράκων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ερωτηθείς για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο κ. Προκοπίου, υπογράμμισε πως στόχος είναι “να εξελιχθούν σε ένα hub κατασκευής και επισκευής mega yachts και πλοίων του πολεμικού ναυτικού”.

Διαβάστε ακόμη

Eurogroup: Ιούνιο το «πράσινο φως» για έξτρα μέτρα στήριξης και παροχές

Η κληρονομιά που άφησε πίσω του o Δημήτρης Κοντομηνάς – Σήμερα η εξόδιος ακολουθία στην Ύδρα

Οι εκλογές (που δεν έρχονται πριν) το Φθινόπωρο, ο ερωτευμένος του Ψυχικού, το δράμα με τα σαπούνια και το θαύμα της Ίου