Στόχο τα 600 μεγαβάτ ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2024 όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και την σταδιακή αύξηση της κερδοφορίας από την πράσινη ανάπτυξη, βάζουν τα ΕΛΠΕ, υλοποιώντας την νέα στρατηγική επέκτασης στις καθαρές μορφές ενέργειας που θα βαδίσει παράλληλα με τις δραστηριότητες στον τομέα των υγρών καυσίμων για τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Γερμανικής Juwi στην Κοζάνη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης παρουσίασε την Δευτέρα, τη νέα στρατηγική του ομίλου στην οποία, οι ΑΠΕ αποκτούν δυναμική παρουσία.

Όπως ανέφερε, το ενεργειακό μείγμα αλλάζει, ο λιγνίτης απομακρύνεται, η πυρηνική ενέργεια έχει ακόμη ερωτηματικά και το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο γέφυρα σίγουρα όχι μόνο για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια. Το μέλλον όμως είναι πράσινο και αυτό δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο τον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ αποκάλυψε ότι η σημερινή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ετήσια EBITDA ύψους 600 έως 800 εκ. ευρώ είναι μόλις 2 εκ. ευρώ ενώ με το πάρκο της Κοζάνης θα εκτοξευτεί στα 20 εκ. ευρώ.

Ο Σιάμισιης προέβλεψε τον διπλασιασμό της συνεισφοράς των ΑΠΕ στα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) με ποσοστό άνω των 50 εκ. ευρώ. Σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, τα ΕΛΠΕ έχουν ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε ανάπτυξη δυναμικότητας 1.000 ΜW. Όπως σημειώθηκε, ο όμιλος θα χτίσει ισχυρότερη παρουσία στις ΑΠΕ μέσω της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου αυτού αλλά και με εξαγορές άλλων ώριμων έργων.

Η συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη Juwi για την εξαγορά του Φ/Β πάρκου στην Κοζάνη ισχύος 204 MW, προβλέπει την κατασκευή του έργου από την ελληνική θυγατρική. Αυτόματα με την συμφωνία τα Πετρέλαια επιτυγχάνουν τους στόχους για ανάπτυξη στις ΑΠΕ που προβλέπουν τα 300 ΜW ως το τέλος του 2021.

Το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο γ’ τρίμηνο του 2020 για να λειτουργεί στο τέλος του 2021. Το Φ/Β πάρκο θα παράγει 300 GWh ετησίως ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει 75.000 νοικοκυριά.

Τα έργο θα εγκατασταθεί σε μια έκταση 4.500 στρεμμάτων στην Κοζάνη και με εξασφαλισμένη 20ετή σύμβαση με «κλειδωμένη» τιμή 57,73 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, και ενδέχεται να μεγαλώσει ανάλογα με τις τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν για μεγαλύτερη αποδοτικότητα του έργου.

Σύμφωνα με την διοίκηση, το κόστος της επένδυσης μπορεί να καλυφθεί και από ίδια κεφάλαια. Ωστόσο λόγω της μεγάλης έντασης των επενδύσεων που θα ακολουθήσει η εταιρεία το επόμενο διάστημα, δεν απέκλεισε την δημιουργία ενός «ταμείου μάχης» με πιο εξειδικευμένες μορφές χρηματοδότησης.