Την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, θα εγκριθεί το μνημόνιο συνεργασίας των ΕΛΠΕ με το ΤΑΙΠΕΔ για την από κοινού πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και για την πώληση ή εξαγορά του υπόλοιπου 65% που σχετίζεται με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός.

Με βάση τη συμφωνία, εάν τα ΕΛΠΕ πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό θα αποκτήσουν με βάση την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ και το 65% του δημοσίου. Σήμερα, τα πετρέλαια ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση εάν δηλαδή δεν πλειοδοτήσουν ή δεν κατέβουν στο διαγωνισμό, τότε τα ΕΛΠΕ θα μπορούν να επιλέξουν εάν θα πουλήσουν ή όχι το ποσοστό της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας στον Προτιμητέο Επενδυτή,ο οποίος υποχρεώνεται βάσει των όρων του διαγωνισμού να το αγοράσει.

Ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε χθες το μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα της Εμπορίας, κρατώντας όμως κλειστά τα χαρτιά του για τους συμμάχους με τους οποίους θα διεκδικήσει την εταιρεία. Η Edison που είναι ο γαλλικός όμιλος ενέργειας και συνεταίρος των ΕΛΠΕ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής είναι επίσης μέσα στους ενδιαφερόμενους για την υπό ιδιωτικοποίηση  εταιρεία και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η εταιρεία με την οποία τα πετρέλαια θα εισέλθουν στην α’ φάση μη δεσμευτικού χαρακτήρα του διαγωνισμού. Οι δύο όμιλοι θα αποφασίσουν στο μεταξύ εάν τελικά θα κατέβουν από κοινού στην επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών ή αν θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, ένα θέμα που χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ απέφυγε να ξεκαθαρίσει και υποστήριξε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Οι δύο εταιρίες είναι συνέταιροι με ποσοστό 50% η κάθε μία στην Elpedison, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζοντας από κοινού την επένδυση για νέα μονάδα φυσικού αερίου. Ωστόσο για την νέα μονάδα, όπως τονίστηκε δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική επενδυτική απόφαση, την οποία η διοίκηση των ΕΛΠΕ συναρτά με το κόστος αλλά και τις επενδυτικές προοπτικές της αγοράς.

Από το μαύρο (πετρέλαιο) στις  καθαρές μορφές ενέργειας (ΑΠΕ)

Χθες στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας για την εξαγορά του γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου της Γερμανικής JUWI στην Κοζάνη,  η διοίκηση των ΕΛΠΕ έδωσε το σήμα της στρατηγικής της για την επόμενη μέρα.

Όπως είπε μάλιστα επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ίσως πλέον ακόμη και το όνομα «Ελληνικά Πετρέλαια» να μη ανταποκρίνεται στη σημερινή επιχειρηματική δυναμική των ΕΛΠΕ. Και αυτό γιατί η εταιρεία εξάγει το 60% των προϊόντων της επομένως έχει πάψει προ πολλού να είναι ελληνική. Επιπλέον, η στροφή στις ΑΠΕ δείχνει ότι η εταιρεία αρχίζει να ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή πολιτική του ενεργειακού τομέα για επέκταση σε καθαρές μορφές ενέργειας και λιγότερες εκπομπές ρύπων.

Αυτό όπως εξήγησε δεν σημαίνει ότι θα παραμεληθεί ο τομέας των υγρών καυσίμων καθώς οι προβλεπόμενες επενδύσεις υπολογίζονται σε 500 εκ. έως 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια και θα συνεχίσουν να είναι καρδιά της επιχείρησης. Όμως τα ΕΛΠΕ θα αναζητήσουν αξία για την εταιρεία και τους μετόχους της και στις ΑΠΕ με στόχο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ομίλου κατά 50%. Στο πλαίσιο αυτό, τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν επέκταση σε νέα έργα ισχύος άνω των 600 μεγαβάτ μέχρι το 2024 ενώ η εταιρεία ετοιμάζει ενισχυμένη παρουσία και στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η ανάπτυξη στις ΑΠΕ θα έρθει μέσα από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έργων των 1000 MW που διαθέτει η εταιρεία αλλά και μέσω εξαγορών που όπως επισημάνθηκε θα είναι σε μέγεθος από 50 MW και πάνω. Στόχος είναι την επόμενη τριετία η συμβολή της πράσινης ενέργειας στα EBITDA να είναι από 5-10%.

Διευκρινίσεις δόθηκαν χθες και στα όσα είχε αναφέρει προ μηνών ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, για επέκταση στον τομέα του υδρογόνου.

Ο κ. Σιάμισιης ερωτηθείς χθες, δήλωσε ότι μπορεί να δίνει λύσεις σε πολλά ενεργειακά προβλήματα, ωστόσο δεν είναι ώριμη τεχνολογία για να μπει σε εμπορική εκμετάλλευση. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις διεθνώς και τις προσαρμόζουμε στις δικές μας ανάγκες» ανέφερε.