Της Μαριάννας Τζάννε
 
Άλλο ένα κρίκο στα θεμελιώδη προβλήματα που κλονίζουν συθέμελα τα ΕΛΤΑ και απειλούν την βιωσιμότητά τους, προσθέτουν οι έρευνες του ανακριτή Διαφθοράς για τις παράνομες ενισχύσεις της εταιρείας προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ).

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το 2011 πόρισμα του πρώην επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, το οποίο αποκάλυπτε τις ενισχύσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων προς την ΠΟΣΤ (κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ) αλλά και τις κρατήσεις των ταχυδρομικών υπαλλήλων από τη συνδικαλιστική τους ένωση.

Στο πόρισμα εκείνο, αναφερόταν ότι τα ΕΛΤΑ έχουν ενισχύσει παράτυπα την Ομοσπονδία με 4,2 εκατ. ευρώ από το 1999 έως το 2010, στο πλαίσιο τόσο της συλλογικής σύμβασης εργασίας όσο και με αποφάσεις της διοίκησης για χορηγίες σε εκδηλώσεις και άλλης μορφής παροχές. Αντίστοιχα, το πόρισμα κατακεραύνωνε και την πολιτική της ΠΟΣΤ να παρακρατά μηνιαίως, εισφορές των εργαζομένων υπέρ του ταμείου της, οι οποίες για το ίδιο διάστημα, είχαν εκτιμηθεί στο ύψος των 11,7 εκ. ευρώ.

Ο κ. Ρακιντζής, διαπίστωνε στην έκθεσή του ότι τόσο οι ενισχύσεις των ΕΛΤΑ προς την Ομοσπονδία όσο και η παρακράτηση εισφορών από τη μισθοδοσία των εργαζομένων προσκρούουν, στον ν. 1264/1982. Μάλιστα, όπως έχει επισημανθεί για την παρακράτηση εισφορών από εργαζόμενους και την απόδοσή τους απευθείας σε δευτεροβάθμια σωματεία, υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ και του Εφετείου Αθηνών που τις κρίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές.

Την υπόθεση φέρνει ξανά στην προσκήνιο, πρόσφατο έγγραφο του ανακριτή διαφθοράς με ημερομηνία 19 Μαρτίου του 2019 προς το αρμόδιο υπουργείο, με το οποίο ζητά να προσκομιστούν στοιχεία, σχετικά με το αν έχουν δοθεί κρατικές επιχορηγήσεις ή άλλες επιδοτήσεις την περίοδο 2005 -2010 στα Ταχυδρομεία.

Για τα ΕΛΤΑ, είχε προηγηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, σε βάρος 8 φυσικών προσώπων, για απιστία κατ΄ εξακολούθηση μετά από μηνυτήρια αναφορά (πόρισμα Ρακιτζή).

Στις ενισχύσεις των ΕΛΤΑ προς την ΠΟΣΤ περιλαμβάνονται δαπάνες για μισθώματα και κοινόχρηστα των γραφείων της Ομοσπονδίας, δαπάνες προσωπικού, ακόμη και συντήρηση παραθεριστικού κέντρου στο Καρπενήσι με ετήσιο κόστος ύψους 50.000 ευρώ για τις ανάγκες ψυχαγωγίας εργαζομένων και συνταξιούχων, μια παροχή που απολαμβάνουν έως σήμερα οι υπάλληλοι της εταιρείας.

Τις παράνομες χρηματοδοτήσεις προς την ΠΟΣΤ είχε διαπιστώσει με δική της έκθεση προ τριετίας και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, διαβιβάζοντας το φάκελο στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η επίμαχη έρευνα επικεντρώθηκε στο διάστημα 2007 – 2010 διαπιστώνοντας επιχορηγήσεις περίπου 10 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΤΑ.
Στελέχη της ΠΟΣΤ, επιβεβαιώνουν την αναψηλάφηση της υπόθεσης, τονίζοντας όμως δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι οι επιδοτήσεις της διοίκησης αποτελούσαν μέρος των συλλογικών συμβάσεων που ξεκίνησαν προς 30ετίας ενώ σε ότι αφορά το θέμα των εισφορών υπέρ ΠΟΣΤ από τους εργαζόμενους, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα έωλο ισχυρισμό καθώς αφορούσαν οικειοθελή παραχώρηση. Όπως σημειώνουν, υπήρχαν εργαζόμενοι που δεν κατέβαλλαν τις εισφορές υπέρ της Ομοσπονδίας.
 
Ρίχνουν στάχτη στα μάτια με 30 εκατ. ευρώ
 
Και ενώ οι ανακριτικές και δικαστικές αρχές καλούνται να ξεδιαλύνουν το κουβάρι των ενισχύσεων των ΕΛΤΑ προς την ΠΟΣΤ, η παρούσα διοίκηση, σε ένα ασφυκτικό oικονομικό περιβάλλον, δίνει το δικό της αγώνα επιβίωσης απέναντι στις καθημερινές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Παρά τις τολμηρές προτάσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης της PricewaterhouseCooper με τις μαζικές απολύσεις αλλά και το κλείσιμο καταστημάτων που έχει δει το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία ακολουθεί μια πιο ήπια προσαρμογή. Αφενός γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια βαριά χρεοκοπία της εταιρείας σε προεκλογική περίοδο.

Αφετέρου γιατί το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης της PwC, έχει τεράστιο κόστος, το οποίο έχει εκτιμηθεί σε 290 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά είναι και αδιανόητο να βρεθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να καλύψει προσωρινά μερικές από τις τρύπες της Επιχείρησης, δίνοντας μικρές ανάσες ρευστότητας που θα την βοηθήσουν να πορευτεί για τους επόμενους 4 έως 5 μήνες. Τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εκλογές ώστε να μετατεθεί η καυτή πατάτα, στην επόμενη κυβέρνηση, όπως άλλωστε γίνεται με συστηματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Τις προηγούμενες μέρες, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία εγκρίνεται η καταβολή στα ΕΛΤΑ 15 εκ. ευρώ για την καθολική υπηρεσία της περιόδου 2018 και αντίστοιχη πληρωμή για το έτος 2019. Εάν αναλογιστούμε ότι κάθε μήνα τα Ταχυδρομεία μπαίνουν μέσα 7 εκατομμύρια, τα χρήματα της καθολικής υπηρεσίας μπορούν να καλύψουν ένα μέρος μόνο των επιτακτικών αναγκών της εταιρείας.

Για τον σκoπό αυτό, τα ΕΛΤΑ εντατικοποιούν την προσπάθεια για τον εξορθολογισμό του δικτύου τους και προχωρούν στην απομάκρυνση όσων εργαζομένων έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά χρόνια.

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν αποχωρήσει 250 εργαζόμενοι ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά έως τα τέλη του χρόνου μπορούν να φύγουν 600. Πρόκειται για το 1/3 του στόχου που έχει τεθεί για τον δραστικό περιορισμό των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας. Σε ότι αφορά το δίκτυο, οι κινήσεις περιλαμβάνουν περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις, βάζοντας μέχρι στιγμής στο παιχνίδι ακόμη και δημοτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην χαθεί η παρουσία των ΕΛΤΑ σε κάποιες περιοχές αλλά και συγχωνεύσεις κέντρων διαλογής.

Για παράδειγμα, καταργείται το κέντρο διαλογής στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και παραμένει το αντίστοιχο στο Κρυονέρι. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στους μεγάλους πελάτες. Ήδη έχει αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος σε διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για διετή σύμβαση συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Υπολογίζεται ότι εφόσον τα ΕΛΤΑ υπογράψουν την σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ και υλοποιηθούν και άλλα αντίστοιχα έργα που είναι στην φάση της διεκδίκησης, τα ταχυδρομεία θα μπορούν να εξασφαλίσουν το 8 έως 10% των μηνιαίων απωλειών.