Στα χαρακώματα βρίσκονται ξανά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αυτή τη φορά με επίκεντρο τον διπλασιασμό των ταχυτήτων του σταθερού Internet. Αύριο, Παρασκευή 8 Μαΐου, εκτός απροόπτου, θα εξεταστούν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone με τα οποία ζητάει ο ΟΤΕ να μην διπλασιάσει δωρεάν τις ταχύτητες του σταθερού internet για τους πελάτες του.

Γιατί εμπλέκεται η ΕΕΤΤ;

O OTE είναι υποχρεωμένος να παίρνει την έγκριση της Επιτροπής πριν βγάλει στην αγορά νέα προϊόντα, ώστε η Επιτροπή να προεγκρίνει ότι αυτά δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Γι’ αυτό και όταν η απόφαση του ΟΤΕ για τον διπλασιασμό ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, η εταιρεία δήλωσε ότι οι νέες ταχύτητες θα διατεθούν εμπορικά, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ.

Πράγματι, η ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα το 1/3 περίπου τον πακέτων και από τα μέσα Μαρτίου ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει τις αναβαθμίσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2022.

Όπως έγραψε το newmoney, οι υπόλοιποι πάροχοι αντέδρασαν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως το κόστος των αναβαθμίσεων για αυτούς είναι πολύ μεγαλύτερο, παρά τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί και πως συμπιέζεται το περιθώριο κέρδους τους. Με τα ασφαλιστικά μέτρα, επιχειρείται να διακοπούν οι εγκρίσεις της ΕΕΤΤ στα πακέτα σταθερής του ΟΤΕ.

Η «ταμπακέρα»

Η προ μηνών ανακοίνωση του ΟΤΕ για δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του ευρυζωνικού internet στις περιοχές όπου δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) επιδοκιμάστηκε όχι μόνο από την πολιτική ηγεσία, αλλά και από τους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Πηγές της αγοράς μάλιστα αναφέρουν ότι ουδείς, ούτε και οι εναλλακτικοί πάροχοι, αρνείται την αναγκαιότητα η χώρα να αναβαθμιστεί τεχνολογικά και να ανεβάσει ταχύτητες. Προς τι, λοιπόν, τα ασφαλιστικά μέτρα;

Όπως εξηγούν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, οι υπόλοιποι πάροχοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ΟΤΕ και να αναβαθμίσουν και αυτοί τις ταχύτητες των πελατών τους. Αυτό σημαίνει κόστος για εξοπλισμό και υποδομές, ένα κόστος που ο ΟΤΕ με βάση όσα έχει ανακοινώσει είναι διατεθειμένος να επωμιστεί. Αντίθετα, αν ο ΟΤΕ υποχρεωθεί από την ΕΕΤΤ να σταματήσει τους δωρεάν διπλασιασμούς ταχυτήτων (έστω και αν έχει πάρει ήδη έγκριση για κάποια από τα πακέτα του), τότε και η Vodafone δεν θα χρειαστεί να αναβαθμίσει τους δικούς της πελάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ πρότεινε στους υπόλοιπους παρόχους, χωρίς να έχει κάποια ρυθμιστική υποχρέωση, να προσφέρει έκπτωση, που σύμφωνα με πηγές φτάνει και το 60%, στο κόστος μετάβασης αν αναβαθμίσουν και αυτοί τους πελάτες τους, αν δηλαδή οι μεταβάσεις γίνουν μαζικά. Η πρόταση αυτή όμως δεν έγινε δεκτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι πάροχοι, όπου δεν έχουν δημιουργήσει δικές τους υποδομές σταθερής, χρησιμοποιούν το δίκτυο του ΟΤΕ το οποίο νοικιάζουν από τον ΟΤΕ και το μεταπωλούν στους πελάτες τους. Οι τιμές χονδρικής καθορίζονται από την ΕΕΤΤ ώστε όλοι οι παίκτες της αγοράς να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Μεγάλος χαμένος, ο καταναλωτής

Αν η ΕΕΤΤ απορρίψει την προσφυγή της Vodafone, τότε θα συνεχιστεί η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης των πακέτων του ΟΤΕ και η αναβάθμιση ταχυτήτων θα προχωρήσει κανονικά. Εάν η διαδικασία ανακοπεί, τότε όχι μόνο θα παγώσουν οι αναβαθμίσεις, αλλά θα ακυρωθούν και όσες έγιναν, με τους ωφελημένους καταναλωτές να γυρνάνε στην προηγούμενη κατάσταση.

Το ζητούμενο, δεδομένου ότι η αναγκαιότητα για μεγαλύτερες ταχύτητες αναγνωρίζεται από όλους, είναι εάν οι αποφάσεις της Επιτροπής θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα για τις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται ή θα ωθούν το σύνολο των παρόχων σε αντίστοιχες δράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στόχος είναι η Επιτροπή να έχει λάβει απόφαση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Κατρίνης και το… προζύμι, το ομόλογο του Δημοσίου «υπέρ Παντελή», το χρυσάφι της Ιntrum και το μισό δισ. της Lamda από τα σπίτια

Στον «αέρα» 20.000 μεταβιβάσεις ακινήτων… για μια σφραγίδα

Κατάργηση της… κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά