H ανατίμηση των τιμολογίων σε όλες τις κατηγορίες των οικιακών και εμπορικών πελατών αλλά και οι καταγγελίες των ιδιωτών προμηθευτών από τη λειτουργία του target model, κινητοποιούν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Χθες μετά την κούρσα των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας για 1,5 μήνα, η οποία έχει οδηγήσει σε αυξήσεις 20% στα τιμολόγια του ρεύματος, η ΡΑΕ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο επιβολής πλαφόν στα ανώτατα και κατώτατα όρια στην αγορά εξισορρόπησης  για περίοδο τριών μηνών, κάνοντας λόγο για πρώτη φορά δημόσια για απροσδόκητα επίπεδα τιμών.

Είναι ένα «χαρτί» που παρά το γεγονός ότι συζητείται στην αγορά για πάνω από τρεις εβδομάδες, μπαίνει σε εφαρμογή ετεροχρονισμένα και ενώ οι μη καθετοποιημένοι παραγωγοί παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα αφού τα κόστη στην χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας κινδυνεύουν να οδηγήσουν στον αφανισμό τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για νομικές διαδικασίες προκειμένου να μην καταβάλλουν τα αυξημένα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης και ζητούν από την ΡΑΕ να υπάρξει αναδρομική ισχύς του μέτρου.

«Η Αρχή παρακολουθεί σε συνεχή βάση τη λειτουργία των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και έλαβε ιδίως υπόψη το γεγονός ότι το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης, ειδικά κατά την εβδομάδα 30/11/2020 έως 06/12/2020 διαμορφώθηκε σε αδόκητα επίπεδα», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η ΡΑΕ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν προσωρινά, ώστε στο μεσοδιάστημα να ολοκληρώσει τη διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, σε συνάρτηση και με τον τρόπο λειτουργίας των Αγορών Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας και στη συνέχεια να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, που όπως αναφέρει θα είναι κανονιστικές, ρυθμιστικές και κυρωτικές.

Σύμφωνα με την ΡΑΕ, η παρέμβαση κρίνεται αναγκαία για την εξομάλυνση του φαινομένου αλλά και για τη διατήρηση συνθηκών ανταγωνισμού και ρευστότητας στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με τους θεσμικούς φορείς και τους συμμετέχοντες και είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ACER και άλλους Ρυθμιστές, προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι παράμετροι που συντείνουν στην παρούσα συγκυρία.

Παρά τις ακραίες διακυμάνσεις του target model, η Αρχή υποστηρίζει ότι είναι σύνηθες κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας αγορών που αναδιοργανώνονται σε αντίστοιχη έκταση και βάθος, να εμφανίζεται αυτή η εικόνα τιμών.

Πρόκειται για διακυμάνσεις, οι οποίες αποδίδονται στη φύση κάθε προσπάθειας ριζικής μεταρρύθμισης, σε αστοχίες των Συμμετεχόντων, σε δομικά χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες των αγορών, στην ανάδειξη της κρισιμότητας δεδομένων τεχνικού χαρακτήρα, καθώς και σε επιμέρους στρατηγικές συμμετεχόντων, ιδίως όσων τελούν σε θέση ισχύος, κάτι που είδαμε να εφαρμόζεται στο χρηματιστήριο ενέργειας και να κλιμακώνεται.

Με βάση το σχέδιο διαβούλευσης της ΡΑΕ τροποποιείται ο κανονισμός της αγοράς εξισορρόπησης και προβλέπει για τις προσφορές Ισχύος Εξισορρόπησης την εφαρμογή κατώτατου ορίου 0 ευρώ /MWh και ανώτατου ορίου τα 50 ευρώ/MWh.

Για τις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης την εφαρμογή κατώτατου ορίου 0 ευρώ /MWh και ανώτατου ορίου 100 ευρώ/MWh.

Τα όρια που αφορούν στις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης που υποβάλλονται από Παραγωγούς που εκπροσωπούν Κατανεμόμενες Μονάδες Παραγωγής με Εναλλακτικό Καύσιμο για τη λειτουργία των μονάδων με το εναλλακτικό καύσιμο, αντιστοιχούν 0 ευρώ /MWh και 300 ευρώ/MWh.

Διαβάστε ακόμη: 

Μείωση ενοικίου: Προς ένταξη και τα νομικά πρόσωπα στις αποζημιώσεις

Οι πράσινες μπίζνες της αμερικανικής Ameresco στην Ελλάδα και το φλερτ με τη ΔΕΗ

«Τρικυμία» στην Κύπρο μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού