Η Enimex Α.Ε. δραστηριοποιείται επί χρόνια στον σχεδιασμό και την κατασκευή βαλβίδων, μετρητικών και ρυθμιστικών συστημάτων, μετρητών αερίου και πακέτων CNG για εφαρμογές πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατακτώντας μάλιστα στο παρελθόν ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, το «όραμα» της διοίκησής της ήταν «να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων, ενθαρρύνοντας ένα καθαρό και ασφαλές είδος ενέργειας και επιδιώκοντας συνεχή βελτίωση, ώστε να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις υψηλότερες προσδοκίες των πελατών της, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ευελιξία και την ποιότητα».

Η διαδρομή της εταιρείας

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 «ως ο μοναδικός κατασκευαστής στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο για τον πλήρη σχεδιασμό και παραγωγή σφαιρικών βαλβίδων, βαλβίδων βύσματος, σταθμών μείωσης και μέτρησης αερίου και μετρητών αερίου», χρησιμοποιώντας ειδικές εφαρμογές λογισμικού, τόρνους CNC τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως αυτόματες μηχανές συγκόλλησης, «προκειμένου να παρέχουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και ευελιξία στην ικανοποίηση των διαφόρων απαιτήσεων του πελάτη», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

Μάλιστα, το «μότο» με το οποίο γινόταν το λανσάρισμά της στην αγορά ανέφερε «15 χρόνια, διαμορφώνοντας το μέλλον του Φυσικού Αερίου, στην Ελλάδα και όχι μόνο…». Η έδρα της, όπως σημειώνεται, βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, με το πρώτο εργοστάσιο να καλύπτει 6.500 τ.μ. και να προορίζεται για την παραγωγή βαλβίδων & σταθμών και logistics. Το δεύτερο εργοστάσιο στην ίδια περιοχή καλύπτει 3.000 τ.μ. με κύριες δραστηριότητες τη συναρμολόγηση / δοκιμή σταθμών M/R καθώς και τη συναρμολόγηση, βαθμονόμηση και επισκευή μετρητών αερίου.

Η εταιρεία πρόβαλε ότι «έχουμε εδραιωθεί στο μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής και τουρκικής αγοράς φυσικού αερίου και συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τις εξαγωγές μας με αναδυόμενα νέα μερίδια αγοράς στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία», ενώ διαθέτει δικό της δίκτυο διανομής με αποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα.

Αν και η Enimex έγινε στην πορεία ένας σημαντικός διεθνής παραγωγός βαλβίδων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και χημικές βιομηχανίες, στη συνέχεια βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κρίσης και τα χρέη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός αφορά τη χρήση του 2012, όπου έκανε κύκλο εργασιών 6 εκατ. ευρώ έναντι 7,98 εκατ. ευρώ το 2011, καταγράφοντας 1,7 εκατ. ευρώ σε προ φόρων κέρδη, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, αλλά και με σύνολο υποχρεώσεων της τάξης των 18-20 εκατ. ευρώ.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Κάπως έτσι η εταιρεία ενεπλάκη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών, στο πλαίσιο της οποίας έχει προγραμματιστεί πολλαπλό «σφυροκόπημα» για βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα και άλλες ιδιοκτησίες της στην περιοχή του Κιλκίς. Οι πλειστηριασμοί, με συνολική τιμή εκκίνησης 1.685.900 ευρώ, έχουν οριστεί για τις 13 Δεκεμβρίου, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της αποχής των συμβολαιογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος των Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχει παρατείνει την αποχή επ’ αόριστον και αναμένεται η απόφαση της νέας Γενική Συνέλευση στις 11 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα την Intrum, που στρέφονται σε βάρος της Enimex αφορούν:

-Αγροτεμάχιο, έκτασης 5.802 τ.μ., που βρίσκεται στο αγρόκτημα Σταυροχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, του Δήμου Κιλκίς. Επί του αγροτεμαχίου έχει αναγερθεί ισόγειο βιομηχανικό κτίριο εμβαδού 1.679,70 τ.μ. Η κατασκευή είναι προκάτ βαριά από οπλισμένο σκυρόδεμα και σκελετό από μεταλλικό φέροντα οπλισμό και στέγη πάνελ λαμαρίνας. Η κατάσταση του ακινήτου κρίνεται καλή. Ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος, ενώ το γήπεδο είναι περιφραγμένο με τοιχίο περίπου 50 πόντων με συρματόπλεγμα.

-Αγροτεμάχιο, εμβαδού 6.930 τ.μ., που βρίσκεται στην εποικισθείσα περιοχή του αγροκτήματος Σταυροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, του Δήμου Κιλκίς. Επί αυτού, έχει αναγερθεί ισόγειο βιομηχανικό κτίριο εμβαδού περίπου 1.800,τ.μ., με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως παραπάνω.

-Ένα γήπεδο που βρίσκεται εντός του με αριθμό 6 Οικοδομικού Τετραγώνου της Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου Κιλκίς, εντός του οποίου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτήριο, εμβαδού 1.592 τ.μ. Η κατασκευή είναι προκάτ βαριά από οπλισμένο σκυρόδεμα και σκελετό από μεταλλικό φέροντα οπλισμό. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στο εμπρόσθιο μέρος του ακινήτου όπου βρίσκεται ο χώρος γραφείων υπάρχει πρόσοψη με υαλοπίνακες σε όλο το ύψος του κτιρίου. Η κατάσταση του ακινήτου κρίνεται καλή, σήμερα δεν χρησιμοποιείται, και εσωτερικά υπάρχουν περιορισμένες φθορές στις ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις. Εντός του κτιρίου βρίσκονται εγκατεστημένες μια γερανογέφυρα 10.000 kg, μια γερανογέφυρα 3.200 kg και μια γερανογέφυρα 5.000 kg. Ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος ενώ το γήπεδο είναι περιφραγμένο με τοιχίο περίπου 30 πόντων και τσιμεντένια κολωνάκια.

-Αγροτεμάχιο εμβαδού 3.718 τ.μ., που βρίσκεται στην εποικισθείσα περιοχή του αγροκτήματος Σταυροχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, του Δήμου Κιλκίς.

-Ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου ενός διαμερίσματος α΄ ορόφου, εμβαδού καθαρού 56,06 τ.μ. και μικτού 71,64 τ.μ., επί της οδού Κ. Τριανταφυλλίδη στην πόλη του Κιλκίς, που βρίσκεται πάνω από την πυλωτή – ισόγειο όροφο της οικοδομής και έχει δική του είσοδο από τον κοινόχρηστο διάδρομο του α’ ορόφου.

-Ποσοστό 3/8 εξ αδιαιρέτου ενός οικοπέδου εκτάσεως 915 τ.μ., με την, -κατά τον τίτλο κτήσης-, επ’ αυτού παλιά διώροφη οικία που βρίσκεται στον οικισμό Κρηστώνης, της Δημοτικής Ενότητας Κιλκίς, του Δήμου Κιλκίς. Σήμερα δεν υφίσταται κτίσμα στο οικόπεδο και είναι αδόμητο, χωρίς περίφραξη.

Οι τιμές εκκίνησης και η «σύγκρουση» Εθνικής-Intrum

Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τα παραπάνω κατασχεθέντα ακίνητα έχουν οριστεί σε:

-509.386 ευρώ για το πρώτο ακίνητο

-545.868 ευρώ για το δεύτερο ακίνητο

-482.790 ευρώ για το τρίτο ακίνητο, που στη συνέχεια αυξήθηκε στις 598.000 ευρώ

-2.640 ευρώ για το τέταρτο ακίνητο

-26.506 ευρώ για το ποσοστό 50% εξ΄αδιαιρετου του διαμερίσματος

– 3.500 ευρώ για το ποσοστό 3/8 εξ΄αδιαιρετου του οικοπέδου

Για ένα από τα παραπάνω ακίνητα, ωστόσο, υπήρξε «σύγκρουση» μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Intrum. Ειδικότερα, η πρώτη προσέφυγε δικαστικά, υποβάλλοντας ανακοπή κατά της Intrum Hellas και της εταιρείας Enimex, ζητώντας να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης για το γήπεδο εντός της ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, με βάση την οποία η εκτίμηση της αγοραίας αξίας και αντίστοιχα η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στις 482.790 ευρώ, ενώ η πραγματική εμπορική του αξία ανέρχεται σε 598.000 ευρώ, καθώς «περιέχει σφάλμα ως προς την περιγραφή και ως προς την εκτίμηση της αξίας του κατασχεμένου ακινήτου», όπως υποστήριξε.

Σύμφωνα με την απόφαση του Μονο,μελούς Πρωτοδικείου Κιλκίς που εκδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου, το δικαστήριο έκανε δεκτή την ανακοπή διατάσσοντας τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης και την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στις 598.000 ευρώ. Βέβαια, η Εθνική Τράπεζα είχε έννομο συμφέρον δεδομένου ότι στα δεκάδες «βάρη» των ακινήτων της Enimex περιλαμβάνονται πολλές προσημειώσεις υπέρ της ίδιας, καθώς και άλλων τραπεζών και φορέων του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης και το φορολογικό και ο γάμος (που σχόλασε…), οι 11 και ο Στέφανος, ο τελικός Champions League Cosmote-Nova και το ράλι στα crypto 

Γιατί ανεβαίνει (ξανά) το Bitcoin

«Χαμός» με το επίδομα θέρμανσης – Ξεπέρασαν τις 880.000 οι αιτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ