Με βάση το μικτό περιθώριο κέρδους επί των προϊόντων ή των υπηρεσιών που είχαν οι επιχειρήσεις πριν το Σεπτέμβριο οι ελεγκτικές Αρχές, που ξεκινούν σαφάρι στην αγορά, θα κρίνουν εάν υπάρχει κερδοσκοπία στην αγορά. Αυτό προβλέπει διάταξη που συμπεριλήφθη στο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε απ’ τη Βουλή μετά τις αποκαλύψεις του newmoney για το κύμα ανατιμήσεων παραμονή του lockdown.

Η διάταξη, η οποία επί της ουσίας παρατείνει τους περιορισμούς που είχαν τεθεί τον περασμένο Μάρτιο στα περιθώρια κέρδους σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, αναφέρει χαρακτηριστικά: «απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020 για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη διάταξη που είχε ψηφιστεί απ’ τον περασμένο Μάρτιο το πρόστιμο για βεβαιωμένη πράξη κερδοσκοπίας μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του υπ. Ανάπτυξης.

Ενισχύεται η ΔΙΜΕΑ

Με τον ίδιο νόμο ενισχύεται και η νεοσύστατη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), αποκτώντας χαρακτηριστικά …ΕΥΠ για τον έλεγχο της αγοράς και τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, με διεθνείς διασυνοριακές συνεργασίες.

Έτσι πέραν των αποσπάσεων υπαλλήλων της ΓΓ Εμπορίου, της ΕΛΑΣ κοκ που έχουν ξεκινήσει, συστήνονται και 20 νέες οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού εκ των οποίων 5 θέσεις ΠΕ Πληροφορικής, 5 θέσεις ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού και 10 θέσεις ΤΕ Πληροφορικής. Και αυτό καθώς κρίνονται ως κρίσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της ΔΙΜΕΑ τα ψηφιακά εργαλεία και η ροή ψηφιακών πληροφοριών.

Κάτι εξάλλου που φαίνεται και στο οργανόγραμμα που περιγράφει ο νέος νόμος. Συγκεκριμένα η Διυπηρεσιακή Μονάδα βασίζεται σε 4 υπηρεσίες: το γραφείο διοικητή, τη Διεύθυνση Συντονισμού και Διοικητικής Υποστήριξης, τη Διεύθυνση Διυπηρεσιακής Συνεργασίας για τον Έλεγχο της Αγοράς και την Αντιμετώπιση του Παράνομου Εμπορίου, και τέλος τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: 

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα εξαιρούνται από την απαγόρευση πώλησης

Αργεντινή: Σχέδια για την επιβολή φόρου στους πλουσίους

Ψηφιακοί νομάδες: Το νέο trend μετά την πανδημία – Στη «μάχη» προσέλκυσης και η Ελλάδα