Επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας σχεδιάζει για την επόμενη τετραετία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αρκεί να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα και τα κίνητρα που δίνει το μέτρο του συμψηφισμού ενός μικρού μέρους του clawback με δαπάνες για επενδύσεις, Έρευνα και ανάπτυξη.

Αυτό υπογράμμισαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αντίστοιχα κ.κ. Θεόδωρος Τρύφων και Δημήτρης Δέμος. Όπως αποκάλυψαν το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε βάθος τεσσάρων ετών προβλέπει συνολικά 44 επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν τη δημιουργία: 12 νέων εργοστασίων, 29 νέων μονάδων παραγωγής καθώς και 17 νέων ερευνητικών τμημάτων.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης ο συμψηφισμός clawback με δαπάνες για επενδύσεις για το 2020 ήταν στα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο συμψηφισμός που είχε γίνει για το β΄ εξάμηνο του 2019, είχε οδηγήσει σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, τα κίνητρα τα οποία δίνονται μέσω του «αναπτυξιακού clawback» αλλά και η γενικότερη συζήτηση που διεξάγεται στην ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δίνουν το έναυσμα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις, απελευθερώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι η  ύπαρξη σταθερού πλαισίου σε βάθος χρόνου και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης. «Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα», σημείωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ποιοι προωθούν επενδύσεις

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου τα 44 επενδυτικά προγράμματα «τρέχουν» οι εταιρείες:

Adelco, Βennett, ΒΙΑΝΕΞ, ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, Boehringer Ingelheim, Demo, Elpen, Opus Materia,  Pharmathen, Pharmazac, Rafarm,  Syn Innovation, ΑΝΦΑΡΜ, Uni-pharma, ΦΑΡΑΝ, Fezyderm, Galenica, GAP, Genepharm, IASIS, Lavipharm, Rontis, και WinMedica.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα», επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις ύψους  600 εκατ.  ευρώ που σχεδιάζονται έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε  1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε ισχύ ο κανόνας «first in first out» για τους επενδυτές

Alpha Bank: Προσφορές άνω του 1 δισ. συγκεντρώνει το ομόλογο Tier ΙΙ

Κλάας Νοτ (EKT): Γιατί είναι καλό σημάδι η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα