Επιχειρήσεις

Επιστροφή ελληνικών «γιγάντων» στην επενδυτική βαθμίδα

  • Δημήτρης Παφίλας


Μετά τον ΟΤΕ, που αναβαθμίστηκε από την S&P και άλλοι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι παίρνουν σειρά για να κόψουν το νήμα της κούρσας για φθηνό δανεισμό

Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τον ΟΤΕ ( ΒΒΒ- ) που έδωσε η Standard & Poor’s αφενός δίνει το «σήμα» προς τους ξένους επενδυτές για το αξιόχρεο του οργανισμού, αφετέρου θα λειτουργήσει ευεργετικά και για τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες στην μείωση του κόστους δανεισμού την αύξηση των επενδύσεων και των κερδών.

Άλλωστε με την τελευταία έκδοση του (κουπόνι 0,875%) ο ΟΤΕ δύναται να αντιμετωπίσει τις επικείμενες λήξεις ομολόγων (770 εκατ. ευρώ) μέχρι το 2020.

«Η εκτίμησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤE υποστηρίζεται από τις κορυφαίες θέσεις του στην αγορά υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, γράφει η S&P. Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση του OΤE κατά μία βαθμίδα, εάν αυξήσουμε την αξιολόγησή μας για την Ελλάδα», αναφέρει η S&P. Oι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα οδεύει προς επενδυτική αναβάθμιση τους επόμενους 14-18 μήνες και με αυτή την προοπτική προχώρησαν σε αγορές τραπεζικών μετοχών απο τον περασμένο Ιανουάριο.

Ποιοι μπορούν να αναμένουν μια επόμενη αναβάθμιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς ( Απρίλιος 2019- Greece Fixed Income Monitor ) η Coca – Cola διαθέτει αξιολόγηση ΒΒΒ+ για δυο ομόλογα ύψους 800 εκατ. ευρώ και 600 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία αξιολόγηση, η Standard & Poor’s είχε διατηρήσει σταθερές τις προοπτικές εξαιτίας των αυξημένων ελεύθερων ταμειακών ροών.

Ανάλογη αξιολόγηση με την προηγούμενη του ΟΤΕ ( ΒΒ+ ) διαθέτει και ο Τιτάνας για τρία ομόλογα ύψους 300 εκατ. ευρώ, 300 και 250 εκατ. ευρώ.

Για να ληφθεί η αναβάθμιση θα χρειαστεί φυσικά μια ισχυρή λειτουργική επίδοση και ισχυρή ρευστότητα ή παραγωγή ταμειακών ροών.

ΜOH – ΕΛ.ΠΕ – Μυτιληναίος στους ισχυρούς

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, o Mυτιληναίος δεν διαθέτουν αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι δεν μπορούν να δανειστούν, ούτε ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χαμηλά επιτόκια.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια εξασφάλισαν επιτόκιο 2% ενω και η Motor Oil δύναται να βγεί οποτεδήποτε στις αγορές εξασφαλίζοντας ένα χαμηλό επιτόκιο.

Tην χαμηλότερη βαθμολογία απο όλες τις εταιρείες διαθέτει η Intralot με CCC+, αλλά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Ιταλικής θυγατρικής, αυτό αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση το χαμηλό επιτόκιο για την κερδοφορία – υψηλότερη απόδοση

Με την αναβάθμιση οι εταιρείες εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε κεφάλαια ξένων επενδυτών και χαμηλά επιτόκια. Με το φθηνό κόστος δανεισμού, οι εταιρείες προχωρούν σε επενδύσεις με υψηλότερη απόδοση κεφαλαίων και στην συνέχεια εμφανίζουν υψηλότερη κερδοφορία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα κύκλο : Οι εταιρείες προχωρούν σε δανεισμό εξασφαλίζουν φθηνό επιτόκιο, επενδύουν και παράγουν κέρδη.

Πηγή: Τράπεζα Πειραιώς