Αν ψάχνεις να νοικιάσεις σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, έχεις παρατηρήσει ότι οι τιμές έχουν ανέβει πολύ, με αποτέλεσμα να δίνεις μεγάλο ποσοστό του εισοδήματος σου για το ενοίκιο. Η καλύτερη λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η συγκατοίκηση που μειώνει τα έξοδα στο μισό.

59% έχουν συγκατοικήσει με άτομο εκτός οικογένειας με τους μισούς να το έκαναν με ερωτικό σύντροφο, 43% με φίλο/η, 15% με κοινό γνωστό και 14% με άγνωστο/η.

Αναμενόμενα το καλύτερο σημείο της συγκατοίκησης ήταν η συντροφικότητα με την οικονομική υποστήριξη και τη βοήθεια στις δουλειές να ακολουθούν. Σημαντική και η ασφάλεια, ειδικά στις γυναίκες.

Περίπου 3 στους 4 συμφωνούν ότι τα ακριβά ενοίκια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενοικίαση σπιτιού και μάλιστα 43% δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν ένα σπίτι μόνοι τους αυτή την περίοδο.

Πάντως 17% θα ένιωθαν άνετα να συγκατοικήσουν με κάποιον/α άγνωστο/η, ποσοστό που αυξάνεται στους άνδρες και μειώνεται στις γυναίκες.

Αποτρεπτικοί παράγοντες για να μείνουν με ένα άγνωστο είναι ο φόβος, οι καθημερινές συνήθειες να ταιριάζουν και η καθαριότητα.

Ταυτότητα Έρευνας:

Συμμετείχαν ηλεκτρονικά και πρόσωπο με πρόσωπο 1.509 άτομα πανελλαδικά. Άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών. Συλλογή δεδομένων 9 με 20 Φεβρουαρίου 2023.

Γνώμη ιδρυτή της ierax analytix, Χάρη Λαλάτση:

«Το να καταφέρει ένα άτομο να μείνει μόνο και να έχει τις βασικές ανάγκες καλυμμένες (ίντερνετ, ζέστη, τρόφιμα) απαιτεί σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού και αφήνει ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα για άλλες δραστηριότητες. Όμως όταν δεν υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον ή φίλοι για συγκατοίκηση, τότε υπάρχει η πιθανότητα να μείνουν με ένα άτομο που δε ξέρουν. Άλλωστε οι άνθρωποι μένουμε με αγνώστους σε μέρη όπως ο στρατός, το νοσοκομείο και η κατασκήνωση. Αρκεί να υπάρχει κάποια ασφάλεια θέληση.»

Γνώμη ιδρυτή της MyRoomie, Δομίνικος Πρίτης:

«Η συγκατοίκηση ως σημαντικό κομμάτι του shared economy, φαίνεται πως προσφέρει λύσεις στην ακρίβεια ή την έλλειψη σπιτιών σε κάποιες χώρες τις Ευρώπης. Αυτό δείχνουν οι τάσεις, αυτό επιβεβαιώνει και η έρευνα. Το MyRoomie όχι απλά συστήνει στους Έλληνες σε αυτή τη νέα πραγματικότητα αλλά τους καθοδηγεί μέσα σε αυτή και τους προσφέρει ασφάλεια, ευκολία χρήσης και επιλογές.»

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Εnel Ρουμανίας

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, η φόρτιση και η συγγνώμη, τα δύο ξενοδοχεία στο Ελληνικό και το σφυρί στο ράντσο Κοντομηνά

Απόστολος Βακάκης – Jumbo: Δεν σκοπεύω να αποσυρθώ – Πολύ κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο