Επιχειρήσεις

ΕΣΕΕ για νέα μέτρα: «Aνάσα» για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  • newsroom


Η ΕΣΕΕ εκτιμά πως οι αβεβαιότητες εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης θα χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την άμεση ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων απαντά ουσιαστικά στα βασικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου, όπως είχαν τεθεί στην συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και εξειδικεύτηκαν στη συνέχεια σε συνάντησή της με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα, τόσο ο διπλασιασμός της επιδότησης από τα 65 ευρώ/MWH στα 130 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις όσο, ακόμη περισσότερο, η πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWH στο σύνολο της κατανάλωσης για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25kVA αντανακλούν τον πυρήνα των θέσεων που έχει εκφράσει η Συνομοσπονδία, για στοχευμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους της αγοράς.

Μάλιστα η απόφαση για αναδρομική επιδότηση που θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και πάλι αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική για τη βιωσιμότητα τους, καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει στόχο να απορροφήσει αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά πως παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως για το λιανεμπόριο, το οποίο διάγει από το περασμένο φθινόπωρο μία παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας.

Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον επισημαίνουμε ότι θα απαιτηθεί η συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, η συνεχής συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς της αγοράς και η διατήρηση της «πολεμικής» ετοιμότητας στην ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργείων στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Κτήμα Καποδίστρια: Το «φιλέτο» των 165 στρεμμάτων στην Κέρκυρα που βγαίνει στο σφυρί

Netflix: Έρχεται επιπλέον χρέωση για κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης

Ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων: Πώς θα γίνεται η επιδότηση – Το κέρδος για τους δικαιούχους (upd)