Επιχειρήσεις

Εστίαση: Πώς θα γίνει το άνοιγμα – Τα «αγκάθια» και οι ανησυχίες των επιχειρηματιών (vid)

  • newsroom


Τι θα γίνει με το ωράριο λειτουργίας, την αποστολή SMS στο 13033 και την οικονομική στήριξη του κλάδου

«Στρώνουν τραπέζια» οι επαγγελματίες της εστίασης προκειμένου να υποδεχτούν ξανά τους πελάτες τους έπειτα από μισό χρόνο που ο κλάδος παρέμεινε πλήρως κλειστός ή μερικώς κλειστός λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό διάγγελμά του, το άνοιγμα της εστίασης με συγκεκριμένους περιορισμούς και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να προετοιμάζεται για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι προβληματισμοί εκ μέρους των επιχειρηματιών αλλά και οι εκκρεμότητες που μένει να διευθετηθούν προκείμενου το άνοιγμα να γίνει με τον πλέον ασφαλή τρόπο για επιχειρηματίες, εργαζόμενους και πολίτες.

Τι προβληματίζει τους επιχειρηματίες

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, κατά το πρώτο διάστημα τουλάχιστον θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι με συγκεκριμένες αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και κατά πάσα πιθανότητα έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τους υγειονομικούς κανόνες, τα μέτρα καθώς και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, το ωράριο φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό στους επαγγελματίες, με δεδομένο ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 11 το βράδυ από τη Δευτέρα του Πάσχα, τα καταστήματα εστίασης θα κληθούν να κλείσουν το αργότερο στις 10.30. Με βάση και την εμπειρία του φθινοπώρου, αναμένεται να περιορίσει τη λειτουργία μπαρ και εστιατορίων.

Μιλώντας νωρίτερα σον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ωράριο επισημαίνοντας ότι «το ωράριο λειτουργίας εώς τις 11 μμ είναι νωρίς και πρέπει να αλλάξει». Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι «καλώς άνοιξε η εστίαση αλλά είναι λάθος η μέρα», και πρόσθεσε «εγώ θα ανοίξω στις 15 Μαΐου να ζεστάνει ο καιρός και να μπορεί ο κόσμος να κάθεται με ασφάλεια έξω».

Για την απόφαση να ανοίξει η εστίαση λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως είπε η απόφαση ελήφθη έτσι ώστε να έχουν οι επαγγελματίες τον απαραίτητο χρόνο να είναι έτοιμοι και να έχουν λύσει τα όποια προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν στο ξεκίνημα, μέχρι και τις 14 Μαΐου που θα ανοίξει και ο Τουρισμός.

Συμπλήρωσε δε, αναφερόμενος στους επιχειρηματίες του που διαμαρτύρονται, ότι άλλωστε δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ανοίξει στις 3 Μαΐου αν δεν είναι έτοιμος και μπορεί να ανοίξει όποτε το κρίνει.

Εστίαση με SMS;

Ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε στη συνέχεια, ότι δεν έχει τεθεί θέμα sms για την εστίαση και είναι κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες, αλλά ο ίδιος θεωρεί λογικό πως δε θα χρειάζεται η αποστολή sms για να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι αυτό της οικονομικής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την προμήθεια πρώτων υλών κατά τους πρώτους μήνες επαναλειτουργίας της εστίασης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ερωτηθείς για το πότε θα δοθούν τα χρήματα της επιδότησης είπε ότι εξακολουθεί να ισχύει αυτό που είχε πει όταν ανακοινώθηκε το μέτρο, ότι δηλαδή στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα και μετά από λίγες ημέρες θα γίνει η εκταμίευση του ποσού που θα εγκριθεί.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου που πραγματοποιήσαν το 2019 και με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, υπό την προϋπόθεση ότι το 2020 ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019.
Προβληματισμός υπάρχει και γύρω από το θέμα της τροφοδοσίας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία που επιλέχθηκε για το άνοιγμα της εστίασης, όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, λόγω των αργιών του Πάσχα, δημιουργεί δυσκολία στις έγκαιρες παραδόσεις των προμηθειών ώστε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες να λειτουργήσουν κανονικά.

Με βάση τα παραπάνω οι επαγγελματίες δηλώνουν μεν ικανοποιημένοι για το άνοιγμα του κλάδου, εκφράζουν ωστόσο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό με τον πλέον πρόσφορο και ασφαλή τρόπο.

Διαβάστε ακόμα:

«Κούρεμα» ενοικίων Μαρτίου: Πρώτα οι αποζημιώσεις και μετά… οι δηλώσεις COVID

Το παρασκήνιο του μηνύματος Μητσοτάκη: Γιατί ποντάρει σε «κλειστό Πάσχα»

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι δύο αλλαγές στα ωράρια – Τι ισχύει και από πότε