Πολιτική

Το παρασκήνιο του μηνύματος Μητσοτάκη: Γιατί ποντάρει σε «κλειστό Πάσχα»

  • Φώφη Γιωτάκη


Προηγήθηκαν πυρετώδεις συσκέψεις – Επιτάχυνση των εμβολιασμών ώστε να κερδηθεί το «στοίχημα» του τουρισμού

Τον στόχο να δείξει τώρα την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας επιχειρεί να συνδέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κίνηση να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στον Μάη.

Πρόκειται για μια κίνηση με την υπογραφή των ειδικών, την οποία ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει για να διασχίσει τον σταθμό του Πάσχα με τα λιγότερα ρίσκα. Η επιδημιολογική κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια αποδράσεων- κάτι που οι ειδικοί σημείωσαν με τις εισηγήσεις τους. Από την άλλη πλευρά, παρότι η κυβέρνηση αναζητούσε μέχρι την τελευταία στιγμή «παράθυρο» άρσης περιοριστικών μέτρων πριν το Πάσχα, προτίμησε εν τέλει τις χαμηλές ασφαλείς πτήσεις.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε μάλιστα ότι το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να περιμένει μέχρι την Παρασκευή για να ανακοινώσει η κυβέρνηση στους πολίτες τις βασικές πτυχές του οδικού χάρτη: και για το Πάσχα αλλά και για τη σταδιακή χαλάρωση του πλαισίου των περιοριστικών κανόνων.

Προηγήθηκαν πολλές και «βασανιστικές» συσκέψεις μεταξύ των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων. Σχετικά νωρίς –πάντως μέσα στα τελευταία 24ωρα- κατέληξαν στην επιλογή να μην επιτρέψουν καταρχάς τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Δηλαδή να ανακοινώσουν στους πολίτες ότι «Πάσχα στο χωριό, τέλος».

Ταυτόχρονα όμως- όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του- υλοποιείται με γρηγορότερους ρυθμούς πλέον ο σχεδιασμός του εμβολιασμού αφού ανοίγει η δυνατότητα και για μικρότερες ηλικίες. Τι σημαίνει αυτό μεταξύ άλλων; Ότι έτσι θα αρχίσουν να εμβολιάζεται και ο κόσμος του τουρισμού, ώστε από τον Μάη κιόλας να έχει αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας στο βασικό πεδίο υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Το γεγονός ότι ανοίγει η εστίαση την δεύτερη μέρα του Πάσχα βρίσκει σύμφωνο τον κόσμο της. Με αυστηρούς κανόνες, όπως και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες είχαν αιτηθεί, γίνεται το πρώτο βήμα που αποτελεί και μια σημαντική βαλβίδα εκτόνωσης για τους πολίτες μετά την πολύμηνη καραντίνα.  Τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στέκονται απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη- παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ πχ θέτει ερωτήματα για το αν χάθηκε μια ευκαιρία να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση υπό όρους. Στην πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου «ποντάρει» στο «κλειστό Πάσχα» -με περισσότερες ευελιξίες σε σχέση με πέρσι- ώστε να αποτρέψει κάθε αρνητικό και ανησυχητικό σενάριο σε σχέση με την εξέλιξη τη πανδημίας την επόμενη μέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και είχε αναλυτικά στοιχεία για όλα τα πιθανά σενάρια, πριν αποφασίσει για τον «οδικό χάρτη» του φετινού Πάσχα και το άνοιγμα του τουρισμού αμέσως μετά.

Είναι προφανές ότι ήθελε εξαρχής να προστατεύσει την επίσημη πρεμιέρα της φετινής τουριστικής περιόδου στα μέσα του Μάη– δηλαδή να μην αφήσει αστάθμητους παράγοντες να διεισδύσουν στον σχεδιασμό για την αναχαίτιση κάθε κινδύνου διασποράς του ιού από τις πασχαλινές δραστηριότητες. Έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός έκανε ευτυχώς το αντίθετο από αυτό στο οποίο αναφέρονταν δυστυχώς με προφητικό οίστρο υπουργοί που έκαναν προβλέψεις για ένα διαφορετικό Πάσχα από το περσινό». Το ίδιο στέλεχος ισχυρίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να βάλει τέλος και επί της ουσίας να διαψεύσει όλους όσοι έσπευδαν να δημιουργήσουν την εικόνα χαλάρωσης των μέτρων λόγω Πάσχα. Ταυτόχρονα -συμπληρώνει- με τις αποφάσεις του καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση και να μην κρύβονται πίσω από τις διαρκείς και αδικαιολόγητες καταγγελίες τους.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση στοχεύει πλέον στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, των οικονομικών δραστηριοτήτων, των Γυμνασίων και των δημοτικών. Βασικό εργαλείο είναι τα τεστ αυτοδιάγνωσης και βέβαια οι νέοι ρυθμοί της εμβολιαστικής διαδικασίας. Σύντομα εκτιμούν ότι θα έχουν σαφές πλάνο και για τις μικρότερες ηλικίες, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχουν διανύσει την μεγαλύτερη απόσταση με ορίζοντα το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Κούρεμα» ενοικίων Μαρτίου: Πρώτα οι αποζημιώσεις και μετά… οι δηλώσεις COVID

Φέσσας: Σε ποιες κατηγορίες ακινήτων θα επενδύσει η Briq Properties

Απ. Γεωργαντζής (QUEST): Σε λειτουργία ως το τέλος της χρονιάς το νέο κέντρο διαλογής της ACS

Απόρρητο Απόρρητο