Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε την περασμένη Παρασκευή η είδηση του… γάμου της Ευρωπαϊκής Πίστης με την Allianz, με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς να εκφράζουν την έκπληξή τους πρωτίστως για το ύψος του τιμήματος που δέχθηκαν να καταβάλουν οι Γερμανοί.

«Στους ‘παροικούντες’ ήταν γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν το τελευταίο διάστημα ανοιχτή σε συνομιλίες. Προ μηνών, μάλιστα, είχε δεχθεί πρόταση εξαγοράς από μεγάλη εταιρεία του χώρου, με τις συζητήσεις, ωστόσο, να ναυαγούν ακριβώς γιατί τα 200 εκατ. ευρώ που ζητούσε η πλευρά Γεωργακόπουλου θεωρήθηκαν πολλά. Τελικά, οι Γερμανοί δέχθηκαν να τα δώσουν», σχολιάζει στο newmoney στέλεχος της αγοράς, με βαθιά γνώση αντίστοιχων deals, σκιαγραφώντας τις αιτίες πίσω από αυτή την απόφαση. «Η Allianz ως πολυεθνική που βλέπει τα μερίδιά της να συρρικνώνονται εξαιτίας της παρατηρούμενης συγκέντρωσης στην αγορά θα έπρεπε είτε να αποχωρήσει, όπως έκανε η ΑΧΑ, είτε να μεγαλώσει. Επέλεξε το τελευταίο, επενδύοντας σε μία ελληνική εταιρεία, η οποία είναι εύρωστη οικονομικά. Το γεγονός, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής της προέρχεται από τον κλάδο του αυτοκινήτου ενέχει ένα ρίσκο που, εν τέλει, δέχθηκε να αναλάβει», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Υποστηρικτικά στην απόφαση των Γερμανών φαίνεται να λειτούργησε και η εκτίμηση της Eurocorp ΑΕΠΕΥ που ανέλαβε την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Πίστης για λογαριασμό της Allianz, ότι ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό για τους εξής λόγους:

Η διείσδυση των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών διαμορφώνεται σχεδόν στο ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η μέση ευρωπαϊκή ασφαλιστική διείσδυση (ασφάλιστρα έναντι του ΑΕΠ) το 2019 διαμορφώθηκε στο 4,8% έναντι 2,6% στην Ελλάδα.

Η αυξημένη εμπιστοσύνη στον εγχώριο τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίησή του και τις πρόσφατες: α) αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και β) ομολογιακές εκδόσεις, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας ύστερα από χρόνια οικονομικής κρίσης, οδηγούν στην αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα (+10,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2021). Το υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης αναμένεται να τροφοδοτήσει τον κλάδο των ασφαλίσεων, αυξάνοντας, έτσι, τη διείσδυση των ασφαλίσεων.

Εμπειρικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αύξηση των ασφαλίσεων συσχετίζεται με την αύξηση του ΑΕΠ. Η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,2% και 3,6% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο συγκριτικά με τον αναμενόμενο μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (+2%).

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται συγκέντρωση στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο (εξαγορά της MetLife Ελλάς από τον Όμιλο ΝΝ το 2021, εξαγορά της AXA Ελλάδος από την Generali το 2020 και αναμενόμενη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC το 2022). Η ενοποίηση/συγκέντρωση του κλάδου θα οδηγήσει σταδιακά στη σύγκλιση της εγχώριας αγοράς με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

«Όλα τα παραπάνω αναμένεται να δώσουν ώθηση στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο την επόμενη διετία. Επίσης, εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη θα αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς συγκριτικά με τον κλάδο, καθώς η συνεχιζόμενη συγκέντρωση ευνοεί τις μεγαλύτερες εταιρείες. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η εκτίμησή της για αύξηση των μεικτών ασφαλίστρων κατά 5,1% και 5,2% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, φαίνεται να είναι εύλογη. Η εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση της κερδοφορίας μετά από φόρους για την περίοδο 2020 – 2023 της τάξης του 8,3% που περιλαμβάνεται στο Επιχειρηματικό Σχέδιο της εταιρείας φαίνεται, επίσης, εύλογη, αλλά οι δικές μας εκτιμήσεις αναφέρονται σε ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης (+7,5% την αντίστοιχη περίοδο), λόγω της συντηρητικής μας προσέγγισης σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού και την πορεία της πανδημίας του Covid-19», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει «Από το 2024 και μετά εκτιμούμε ανάπτυξη της τάξης του 1%, παρά το γεγονός ότι ο μακροπρόθεσμος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 2%. Αυτό βασίζεται εν μέρει στην πεποίθησή μας ότι η πορεία προς την ευρωπαϊκή σύγκλιση (αύξηση της ασφαλιστικής διείσδυσης) θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους προϊόντων Ζωής (Life) στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Πίστης. Σημειώστε ότι η διάρθρωση στους κλάδους Ζωής και Ζημιών στην Ευρώπη το 2019 είναι 55,7% και 44,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εταιρειών. Τα αντίστοιχα μεγέθη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαμορφώθηκαν σε 44,5% και 55,5%, αντίστοιχα».

Μια εταιρεία ετών 45

«Όταν ξεκινήσαμε δεν μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας. Δεν είχαμε βαρύγδουπα ονόματα πίσω από την εταιρεία. Ήμασταν μόνο εμείς οι 19 ασφαλιστές που στην πρώτη γενική συνέλευση γίναμε 150 και πριν μπούμε στο ΧΑ κοντεύαμε τους 1.000. Όταν ιδρύθηκε η εταιρεία υπήρχαν 149 ασφαλιστικές – 75 ελληνικές και 74 ξένες. Από αυτές σήμερα λειτουργούν μόνον οι 16». Με τον τρόπο αυτό περιγράφει ο Χρήστος Γεωργακόπουλος την πορεία της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία «μετρά» σήμερα 45 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία καταφέρνει να πετυχαίνει αύξηση κύκλου εργασιών 25% σε ετήσια βάση, με το πελατολόγιό της να προσεγγίζει τους 400.000, απασχολώντας περί τα 4.500 άτομα είτε σε δίκτυο πωλήσεων που είναι και το μεγαλύτερο μέρος είτε σε εσωτερικές υπηρεσίες.

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν την Ευρωπαϊκή Πίστη να διαφέρει από τον ανταγωνισμό; Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, αυτά είναι τα εξής:

  • Υπήρξε η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (σ.σ. ακολούθησε στις αρχές του 2021 η Interlife). Αυτό πρακτικά σήμαινε πως είχε υποστεί πλήρη «ξεσκόνισμα» των οικονομικών της.
  • Ήταν 100% ελληνική, ενώ αποτελούσε μία εταιρεία εργαζομένων. Δεν υπήρχε, δηλαδή, μέτοχος πλειοψηφίας, με τις μετοχές να μοιράζονται κατά βάση οι άνθρωποί της. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς που υποχρεώθηκε σε ρευστοποίηση το 2016 κατείχε το 30%, με το 15% να περνά εντέλει στην EBRD και το υπόλοιπα σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.
  • Ήταν η μοναδική που απορρόφησε την ζημιά από το PSI σε μία χρήση. «Όλες οι εταιρείες – ελληνικές, αλλά και ξένες – μπήκαν σε μία τριετή ρύθμιση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ, παράλληλα, κλήθηκαν να κάνουν αύξηση κεφαλαίου κοντά στα δύο δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι από την Ευρωπαϊκή Πίστη δεν ζητήθηκε ούτε ένα ευρώ θεωρώ πως αποτελεί ένα ισχυρό διαπιστευτήριο χρηστής διαχείρισης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε παλαιότερη ομιλία του.

Στο deal με την Allianz που τελεί υπό την αίρεση των αναγκαίων εγκρίσεων ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Πίστης που φοράει πάντα παπιγιόν στις δημόσιες εμφανίσεις του, έχει σπουδάσει Νομική και Οικονομικά στο Αριστοτέλειο και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αντίστοιχα και διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στο Marketing και στις Πωλήσεις πέτυχε:

-Να ανεβάσει το τίμημα στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που αντιστοιχεί σε μία συνολική αποτίμηση της εταιρείας στα 207 εκατ. ευρώ.
-Να παραμείνει ο ίδιος CEO της εταιρείας, ανεξαρτήτως εάν η αγορά εκτιμά πως πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή καταιγίδα μέχρι αρχές του 2023

To deal που ψήνουν στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα «κόκκινα» ξενοδοχεία της Intrum, η βροχή από συμφωνίες στις ασφαλιστικές και τα μυστήρια του τζόγου 

Brown Ηotels: Ντεμπούτο για τα πρώτα resorts των Ισραηλινών εκτός Αθηνών σε τρεις προορισμούς (pics)