Οι Ισραηλινοί της Tikun Olam είναι αυτοί που θα ανοίξουν και τυπικά την αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μιας που η μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο είναι σχεδόν ολοκληρωμένη και έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει τον ερχόμενο Μάιο. Εξάλλου κινήθηκαν γρήγορα αποκτώντας όχι μόνο την πρώτη άδεια που δόθηκε, το 2018, αλλά και οι μοναδικοί ως τώρα που προχώρησαν κανονικά στην επένδυση.

Ωστόσο το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλοι 11 «παίκτες» απ’ τους συνολικά 62 που έως σήμερα έχουν λάβει την άδεια εγκατάστασης μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης απ’ τα συναρμόδια υπουργεία. Οι συγκεκριμένοι έχουν και ένα επιπρόσθετο – μεγάλο – κίνητρο, την ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο.

Συγκεκριμένα, στον αναπτυξιακό νόμο, εντάχθηκαν τον περασμένο μήνα τόσο μέσω του Γ’ Κύκλου Γενικής Επιχειρηματικότητας όσο και του Α’ Κύκλου Επιχειρηματικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων 12 επενδυτικά σχέδια φαρμακευτικής κάνναβης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Tikun Olam. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους φθάνει τα 100,95 εκατ. ευρώ. Σε 9 απ’ αυτά το Δημόσιο θα χορηγήσει επιδοτήσεις συνολικού ύψους 22,22 εκατ. ευρώ ενώ τρεις θα έχουν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας φοροαπαλλαγές που φθάνουν συνολικά τα 7,81 εκατ. ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, σε συνδυασμό και με το νέο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη που τέθηκε προ ημερών σε διαβούλευση και με το οποίο δημιουργείται ένα «παράθυρο» εξωστρέφειας που δεν θα υπακούει στους ελληνικούς περιορισμούς είτε στην πρώτη ύλη είτε στα συστατικά των σκευασμάτων, παράγοντες του υπ. Ανάπτυξης θεωρούν ότι θα υπάρξει αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Πιο αναλυτικά στον Γ’ Κύκλο της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκαν πέντε επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 51,89 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο αφορά τις εγκαταστάσεις της Tikun Olam προϋπολογισμού, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, 11,47 εκατ. ευρώ. Η Tikun Europe, όπως ονομάζεται η ελληνική της θυγατρική, θα έχει φοροαπαλλαγές τα επόμενα χρόνια ως το συνολικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο είναι της εταιρείας HEXOMED AE με έδρα το Δήμο Τεμπών, η οποία θέλει να δημιουργήσει μονάδα μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Λάρισας. Το συγκεκριμένο project φθάνει τα 16,1 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο έχει δεσμευθεί βάσει του αναπτυξιακού νόμου να δώσει επιχορήγηση συνολικού ύψους 3,94 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο επενδυτικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας φαρμακευτικής κάνναβης, στη ΒΙΠΕ Καρδίτσας, του Δήμου Παλαμά από την THESS MED ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. Πρόκειται για μία επένδυση 13 εκατ. ευρώ περίπου, την οποία το Δημόσιο θα επιχορηγήσει με 5 εκατ. ευρώ.

Η τέταρτη επένδυση που εντάχθηκε στον Γ’ Κύκλο της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού νόμου είναι της ανώνυμης εταιρείας LMF ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Αφορά την ίδρυση Καθετοποιημένης Μονάδας Παραγωγής Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης στο Δήμο Θηβαίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου φθάνει τα 6,93 εκατ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το πέμπτο επενδυτικό σχέδιο αφορά και πάλι την ίδρυση μονάδας μεταποίησης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στο Δήμο Θηβαίων. Πρόκειται για project της CANNA GLOBAL PATH με προϋπολογισμό 4,32 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο έχει εγκρίνει φοροαπαλλαγές ως το ύψος του 1,08 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 7 επενδυτικά σχέδια εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο μέσω του α’ κύκλου επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και είναι συνολικού ύψους 49,06 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των σχεδίων θα λάβει επιχορήγηση απ’ το Δημόσιο ύψους 13,27 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες και τα επενδυτικά projects είναι:

Η CANNILIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ που θέλει να δημιουργήσει μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στο Δήμου Πηνειού του νομού Ηλείας. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 6,42 εκατ. ευρώ και η δέσμευση του Δημοσίου είναι για επιχορήγηση 2,47 εκατ. ευρώ.

Η HMCC HELLENIC MEDICAL CANNABIS COLLECTIVE ΑΕ, η οποία έχει σχέδιο ίδρυσης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στο Αγρίνιο. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 5,7 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο θα επιχορηγήσει 2,19 εκατ. ευρώ.

Η ABIS CANN GLOBAL AE για τη δημιουργία μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στην Τανάγρα Βοιωτίας. Ένα project ύψους 3,86 εκατ. ευρώ με τη δέσμευση του Δημοσίου για επιχορήγηση 1,21 εκατ. ευρώ.

Η WCM CANNAMEDICA AE, η οποία θέλει να δημιουργήσει καθετοποιημένη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στον Ωρωπό Αττικής. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 9,74 εκατ. ευρώ με το Δημόσιο να δεσμεύεται πλέον με επιχορήγηση 2 εκατ. ευρώ περίπου.

Η CANCRETE ΙΚΕ με έδρα τα Σφακιά της Κρήτης. Το επενδυτικό της σχέδιο αφορά στην Ίδρυση Καθετοποιημένης Μονάδας Παραγωγής Προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Είναι προϋπολογισμού 4,08 εκατ. ευρώ ενώ απ’ το Δημόσιο θα λάβει επιχορήγηση 1,83 εκατ. ευρώ.

Η CARDIS MED ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε., η οποία θέλει να δημιουργήσει καθετοποιημένη μονάδα καλλιέργειας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στο Δήμο Παλαμά Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα επενδυτικό project 5,5 εκατ. ευρώ περίπου ενώ η κρατική επιχορήγηση του θα φθάσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η THEBEHERBS M.IKE, η οποία θέλει να ιδρύσει καθετοποιημένη μονάδα καλλιέργειας και μεταποίησης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Τανάγρα Βοιωτίας. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου είναι 4,8 εκατ. ευρώ με το Δημόσιο να δεσμεύεται για την επιχορήγηση 500.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ραντεβού με την εφορία για όσους εισέπραξαν αναδρομικά στις συντάξεις

Ξενοδόχοι: «Κοντά, αλλά και μακριά η σεζόν του 2021» – Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός

Bitcoin: Αναμένεται να ξεπεράσει το $1 εκατ. – Σε δέκα χρόνια θα είναι το νόμισμα του κόσμου;