Επιχειρήσεις

FF Group: Νέες συμφωνίες και επέκταση δικτύου – Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2023

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


Οι κινήσεις της διοίκησης μετά τη σύμπραξη με τον πολυεθνικό όμιλο BESTSELLER για τα Jack&Jones

Την περαιτέρω αξιοποίηση του δικτύου καταστημάτων της και τη σύναψη νέων εμπορικών συνεργασιών δρομολογεί η διοίκηση της FF Group. Η πρώτη που έγινε γνωστή αφορά την εμπορική συμφωνία με τον πολυεθνικό όμιλο BESTSELLER, αρχικά για το apparel brand Jack&Jones. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα 12 νέων καταστημάτων Jack&Jones στην Ελλάδα, τέσσερα εκ των οποίων αναμένεται να ανοίξουν εντός του 2022, καθώς και την επέκταση του δικτύου στην αγορά της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα διοίκηση της FF Group όλο το προηγούμενο διάστημα κινεί τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση και νέων εμπορικών συμφωνιών με γνωστούς ομίλους, με στόχο να αξιοποιηθεί η πολυετής εμπειρία στον κλάδο του fashion και το σημαντικό δίκτυο των σημείων λιανικής που διαθέτει ο όμιλος.

Τέσσερα χρόνια μετά

Τέσσερα χρόνια από τις αποκαλύψεις της QCM που ανέδειξαν ένα όργιο λογιστικών παρατυπιών, η FF Group συνεχίζει να… υφίσταται και να αναπτύσσεται στηριζόμενος σε ίδιες δυνάμεις και εξυπηρετώντας παράλληλα πλήρως τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο και τους εργαζόμενους. Ο όμιλος βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης μιας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυγίανσης μετά την έγκριση του πλάνου της από το αρμόδιο δικαστήριο στις 11/1/2022. Αυτή η συνέχιση της λειτουργίας του Ομίλου δεν ήταν καθόλου αυτονόητη, καθώς, όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση, η εικόνα της εταιρείας είχε πληγεί ανεπανόρθωτα, το προσωπικό είχε χαμηλό ηθικό και οι πιστωτές είχαν αποθαρρυνθεί εντελώς σχετικά με την προοπτική της εξυγίανσης.

Υπό τη νέα διοίκηση η εταιρεία πέτυχε την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης, που αποτέλεσε το πρόκριμα για τη συμφωνία με τους ομολογιούχους και τη μετέπειτα ένταξη της εταιρείας στο 106β, ενώ κατάφερε να διατηρήσει το cashflow σταθερό για δύο χρόνια τώρα. Ταυτόχρονα, έχει πετύχει να περιορίσει αισθητά τα κόστη λειτουργία της, μειώνοντας τους συμβούλους και τις απολαβές τους και τις γενικές δαπάνες της μητρικής εταιρείας ενώ προχώρησε στην εκούσια εκκαθάριση της θυγατρικής της Ασίας, της «πέτρας του σκανδάλου» της Folli Follie επί διοίκησης Κουτσολιούτσων, που επί χρόνια συσσώρευε ζημιές εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως η νέα διοίκηση έχει επίσης κινηθεί νομικά ενάντια σε όσους έβλαψαν τον Όμιλο και προς την κατεύθυνση ανάκτησης της περιουσίας της εταιρίας. Συγκεκριμένα, υπέβαλλε έγκληση κατά των υπευθύνων στην Ελλάδα και τον υποόμιλο της Ασίας και κινείται νομικά σχετικά με όλες τις αξιώσεις της εταιρείας σε ποινικό και αστικό επίπεδο.

Σε λειτουργικό επίπεδο, η εταιρεία προχώρησε στο άνοιγμα νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρόλο που αγοράζει με προεξόφληση τα εμπορεύματά της, επανέκτησε το σύνολο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Links of London, αύξησε τους τζίρους στα eshops, εκσυγχρόνισε τα μηχανογραφικά της συστήματα με ένα ενιαίο σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού (ERP) και συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς δάνεια και με ρυθμισμένες οφειλές (ΕΦΚΑ, ΦΠΑ κτλ).

-Σε ό,τι αφορά το 2021 και 2022, η Εταιρεία έχει κατά καιρούς αναφερθεί στη μείωση των ζημιών από το 2020 στο 2021 κατά 65% της FF Group, στη μείωση των Εξόδων Διοίκησης και των εξόδων διάθεσης κατά 56% και 13% αντίστοιχα, στην αύξηση του κύκλου εργασιών στα Collective κατά 56%, στα Folli Follie Stores κατά 24% και κατά 16% στα Factory Outlet.

Επιπλέον, από την πώληση του ΜΙΝΙΟΝ η εταιρεία εισέπραξε ήδη 20 εκατ. Ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 26,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα στην περυσινή χρήση ο όμιλος προχώρησε σε νέες εμπορικές συμφωνίες, όπως την ανάπτυξη monobrand καταστημάτων KENDALL+KYLIE και BEVERLY HILLS POLO CLUΒ, για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Μέσω αυτής της συνεργασίας, άνοιξαν δύο καταστήματα KENDALL+KYLIE (στην Σόφια τον Ιούνιο του 2021 και στην Γλυφάδα τον Οκτώβριο του 2021) και δύο καταστήματα BEVERLY HILLS POLO CLUB (στην Σόφια τον Ιούνιο του 2021 και στην Γλυφάδα τον Νοέμβριο του 2021). Επίσης, προχώρησε στην στρατηγική ανάπτυξη των Factory Outlet Local με την παρουσίαση του πρώτου καταστήματος στο Π. Φάληρο τον Μάρτιο του 2021 και στο Μαρούσι τον Μάιο του 2021.

Όσον αφορά το brand Folli Follie, άνοιξε τρία νέα καταστήματα (στην Πάτρα τον Απρίλιο του 2021, στην Καλλιθέα τον Οκτώβριο του 2021 και στο Περιστέρι τον Δεκέμβριο του 2021). Το νέο brand Collective Sport αναπτύχθηκε περαιτέρω την χρονιά που πέρασε με το άνοιγμα 2 νέων καταστημάτων στο Ψυχικό και στη Νέα Ερυθραία τον Σεπτέμβριο 2021. Σύντομα πρόκειται να ανοίξει Folli Follie shop in shop στα πολυκαταστήματα Notos στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και δύο νέα Collective Sport στο Περιστέρι και τον Βόλο. Τέλος, νέες συνεργασίες υπήρξαν και στην Cosmetics με νέες εμπορικές συμφωνίες στο κατάστημα Heaven on Earth στην Κηφισιά.

Επιστροφή στην κερδοφορία το 2023

Ως ορατό στόχο η διοίκηση έχει θέσει την επιστροφή στην κερδοφορία το 2023, κάτι που θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων με βασικό την ολοκλήρωση της εξυγίανσης, το συντομότερο δυνατό, καθώς αυτό αποτελεί το βέλτιστο μέσο αποκατάστασης των πιστωτών της εταιρείας, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, αλλά και προστασίας των εργαζομένων, των προμηθευτών και της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας πρόκειται να συσταθούν δύο νέες εταιρείες, εκ των οποίων η μια θα αποκτήσει τα ακίνητα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία, που δεν είναι ουσιώδη για την επιχειρηματική δραστηριότητα (non-core assets), και η άλλη θα αποκτήσει τα σήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση (core assets).

Σε ό,τι αφορά το πλάνο εξυγίανσης, κύκλοι της εταιρείας ανέφεραν πως από την πρόοδο της ποινικής δίκης εξαρτάται η ταχύτητα αποδέσμευσης των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας, τα οποία είχαν δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και, εν συνεχεία, από τις ανακριτικές αρχές. Χωρίς τα τόσο σημαντικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και μετρητά), το πλάνο εξυγίανσης δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί όπως σχεδιάστηκε και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι πλέον ανοιχτά, σημειώνουν.

Διαβάστε ακόμη

Στην Αθήνα funds με διαθέσιμα άνω των 10 δισ. ευρώ για επενδύσεις

Ρήτρα διαφυγής και το 2023 λόγω ύφεσης – Τη Δευτέρα στο Eurogroup οι αποφάσεις

Κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο παραμένει η Ελλάδα – Το 21% του παγκόσμιου στόλου με 5.514 πλοία