Από χθες το πρωί συντελείται κάτι πρωτόγνωρο στη χώρα μας. Επενδυτικά κεφάλαια από τη Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή που κινούνται πρωτίστως στο χώρο των venture capitals και που υπολογίζεται ότι έχουν σήμερα διαθέσιμα προς επένδυση συνολικά 10 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί στην Αθήνα χαρτογραφώντας την startup σκηνή της Ελλάδος και όλης της ΝΑ Ευρώπης.

Πρόκειται για 65 funds απ’ το εξωτερικό τα οποία συμμετέχουν στις εργασίες του «Tech Tour» στη ΝΑ Ευρώπη, ένα κλειστό «φόρουμ» με ιστορία 20 ετών, το οποίο φέτος φιλοξενείται στην Αθήνα έπειτα από πρωτοβουλία του Uni.Fund και τη συνδιοργάνωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου συμμετοχή στο «φόρουμ» φέτος έχουν και περίπου 35 funds και επενδυτικά σχήματα και απ’ τη χώρα μας καλύπτοντας το σύνολο των ελληνικών VCs αλλά και μέρος των private equity funds. Από το Marathon Venture Capital, την 5G Ventures (Phaistos Investment Fund), το VentureFriends, την Big Pi Ventures και την Velocity Partners, ως την VNK Capital του Βασίλη Κάτσου, την EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και άλλες. Σε ό,τι αφορά τα ξένα funds, διασταυρωμένες πληροφορίες του newmoney αναφέρουν ότι συμμετέχουν ορισμένα απ’ τα σημαντικότερα. Μεταξύ αυτών το κρατικό Ταμείο του Μπαχρέιν, Mumtakalat, αλλά και η Saudi Aramco Ventures που έχει ένα μπάτζετ 1 δισ. ευρώ περίπου μόνο για επενδύσεις σε start ups.

Όλοι αυτοί «ξεψαχνίζουν» 30 startups που βρίσκονται σε στάδιο Late Seed – Series A και είχαν προεπιλεγεί έπειτα από διάφορα στάδια προεργασίας που έκαναν τα ίδια τα funds. Τα 15 εξ αυτών μάλιστα είναι ελληνικά.

Το σύνολο των 30 χωρίστηκαν σε έξι θεματικές, με βάση το αντικείμενο τους, και χθες, πρώτη μέρα του «κλειστού φόρουμ» προχώρησαν στη δημόσια παρουσίαση τους αλλά και σε ένα μπαράζ διμερών επαφών, που σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για την εξεύρεση νέων επενδυτών.

Οι 15 ελληνικές startups που φαίνεται ότι έχουν τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν στο ελληνικό οικοσύστημα, το οποίο πλέον έχει μπει στον αστερισμό των «μονόκερων», είναι ανά κατηγορία οι εξής:

-Λύσεις λογισμικού: Dataviva, Bryq, CollegeLink,

-Κινητικότητα: Bespot, TEKMON, QCell

-Βιωσιμότητα, βιομηχανία: Cyrus pc, EMTECH Space, Clio Muse Tours

-Ψηφιακές πλατφόρμες: Exit Bee

-Μοντέλα Ψηφιακής Υγείας: Optotech, Convert Group, Mindset Design, EnzyQuest, BIOPIX T και EnzyQuest.

«Η ελληνική αγορά και το ελληνικό ταλέντο έχουν μπει ξεκάθαρα στο ραντάρ των επενδυτών. Και η εκδήλωση αυτή το αποδεικνύει», δηλώνει στο newmoney ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ κ. Χάρης Λαμπρόπουλος. Απ’ την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος κα Αντιγόνη Λυμπεροπούλου γνωστοποιούσε πως πρόθεση της ΕΑΤΕ είναι να φιλοξενηθεί και του χρόνου στην Αθήνα το «κλειστό φόρουμ».

Οι επαφές θα συνεχιστούν και σήμερα με τις εργασίες και τις συναντήσεις του «κλειστού φόρουμ» να μεταφέρονται σε γνωστό ξενοδοχείο στο Καβούρι.

Διαβάστε ακόμη:

Ρήτρα διαφυγής και το 2023 λόγω ύφεσης – Τη Δευτέρα στο Eurogroup οι αποφάσεις

Ποιες αλυσίδες επεκτείνονται τώρα στην Ελλάδα – Τα ενοίκια στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες (γράφημα)

Ξεκινά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος στο βήμα