Σωτήρια αποδεικνύεται η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα διοικητικά της Folli Follie, καθώς η πολύπαθη εταιρία παρέμενε στον σκιώδη έλεγχο της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου έγιναν προσπάθειες να διοχετευτούν σημαντικά ποσά από το ταμείο της Folli Follie… στη θυγατρική στην Ασία.

Η εταιρία που προβαλλόταν ως η «Prada των φτωχών» αποδείχτηκε φούσκα και δυσφήμησε διεθνώς το ελληνικό επιχειρείν. Η Εισαγγελία έχει ασκήσει σοβαρές κατηγορίες για «εγκληματική οργάνωση» για τον πατριάρχη της επιχειρηματικής οικογένειας Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον «χρυσό διάδοχο» Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και δεκάδες εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρείας για την κομπίνα των πολλών εκατομμυρίων.

Μέχρι και την παρέμβαση της ΕΚ, οι Δημήτρης και Tζώρτζης Κουτσολιούτσος συνέχιζαν σταθερά να πηγαίνουν στα γραφεία της εταιρίας και φέρεται πως άτυπα αλλά ουσιαστικά, ασκούσαν τη διοίκηση. Μάλιστα ο πρώτος σύμφωνα με πληροφορίες ενώ θεωρητικά μετά και την αποκάλυψη του σκανδάλου απείχε από τα διοικητικά του καθήκοντα, συνέχιζε να διοικεί μέσω της γραμματέως του, η οποία μεταβίβαζε σε στελέχη τις εντολές του.

Ταυτόχρονα ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου έγιναν προσπάθειες να διοχετευτούν προς τις δραστηριότητες της Folli Follie στην Ασία διάφορα ποσά. Οι σχετικές πρωτοβουλίες καλύπτονταν από νομιμοφανείς ανάγκες καθώς τα χρήματα έπρεπε να διοχετευτούν για να πληρωθούν ενοίκια, μισθοί υπαλλήλων κλπ Ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατόν να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα (συμβάσεις, συμβόλαια κλπ) που δικαιολογούν τα έξοδα, οπότε οι σχετικές πρωτοβουλίες έπεσαν στο κενό.

Υπενθυμίζεται ότι από τα πορίσματα του ελέγχου, τα νούμερα της απάτης προκαλούν ζάλη, καθώς μεταξύ άλλων εντοπίστηκε τραπεζικός λογαριασμός με πλαστογραφημένα statements που ενώ υποτίθεται ότι είχε καταθέσεις 255 εκατ. δολ. στην πραγματικότητα το υπόλοιπο ήταν μόλις… 500 δολάρια. Επιπλέον στη θυγατρική στην Ασία οι ψεύτικες πωλήσεις σε ένα μόνον χρόνο έφτασαν τα 779 εκατ. ενώ τα ίδια κεφάλαια για τη Folli Follie Ασίας που παρουσιάζονταν ότι είναι 1,53 δισ. στην πραγματικότητα ήταν αρνητικά κατά 115 εκατ. ευρώ!

Παρά την γενικότερη κατακραυγή, τις διώξεις από τη δικαιοσύνη και την παρέμβαση των αρχών, ο Δ. Κουτσολιούτσος συνεχίζει να πηγαίνει στην εταιρία -αν και όχι πλέον επί καθημερινής βάσης- και δείχνει ακόμη διαθέσεις να υπαγορεύσει τις διοικητικές του επιθυμίες. Ο γιός του Τζώρτζης, παραιτήθηκε εσπευσμένα στις 16/12/19 για να αποφύγει τον εξευτελισμό της καρατόμησης του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με δικαστική απόφαση διόρισε μέλη στο ΔΣ και θα τον απομάκρυνε.

Σύμφωνα με υπαλλήλους της εταιρίας μετά από αυτό ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δείχνει κάπως αποσταθεροποιημένος. Αν και εξακολουθεί να ασχολείται σταθερά με την εταιρία, αντίθετα με ότι συνέβαινε στο παρελθόν δεν πηγαίνει πλέον καθημερινά στο γραφείο του. Συνήθως εμφανίζεται μετά τις πέντε το απόγευμα με χαλαρή διάθεση που η κίνηση περιορίζεται…

Με τη συνεχή απώλεια εμπορικών σημάτων, τη δραστική συρρίκνωση δραστηριοτήτων, το βάρος μεγάλων εξόδων για αμοιβές συμβούλων, δικηγόρων κλπ , η Folli Follie παρά τις εντυπωσιακές οικονομικές αντοχές που έχει επιδείξει, αργά ή γρήγορα κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο.

Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα το ΔΣ της Folli Follie να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τους ομολογιούχους. Μία διαδικασία η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Η σχετική συμφωνία θα χρειαστεί την έγκριση των γενικών συνελεύσεων των ομολογιούχων πιστωτών, που πρέπει να υπερψηφίσουν το σχέδιο εξυγίανσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στο Χρηματιστήριο η Folli Follie, «Η Εταιρεία, σε συνεργασία με τους συμβούλους της, ανέπτυξε τον Νοέμβριο του 2019, μια εναλλακτική πρόταση αναδιάρθρωσης και το αντίστοιχο Φύλλο Αναδιάρθρωσης και κατέληξε σε συμφωνία κατ’ αρχήν για την οικονομική αναδιάρθρωση του Ομίλου. Η Εταιρεία, μαζί με τους συμβούλους της, εργάζεται για τη σύνταξη των απαιτουμένων εγγράφων για την εφαρμογή του Φύλλου Αναδιάρθρωσης. Η Εταιρεία θα ανακοινώσει στις επόμενες εβδομάδες Πρόσκληση Συγκατάθεσης (Consent Solicitation) για τα χρεόγραφα 2019 και 2021, ώστε, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν τα επίπεδα έγκρισης, η Εταιρεία θα έχει τις απαραίτητες συγκαταθέσεις για να υποστηρίξει την υποβολή ενός Σχεδίου Εξυγίανσης. Το Φύλλο Αναδιάρθρωσης λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων και στοχεύει στην επίτευξη της απαιτούμενης επιχειρησιακής ανάκαμψης και μιας βιώσιμης κεφαλαιακής διάρθρωσης για να εξασφαλίσει τη συνεχή βιωσιμότητά της». Η  συγκεκριμένη συμφωνία είναι μονόδρομος για την επιβίωση της Folli Follie, σε μια μορφή βεβαίως που ελάχιστα θα έχει σχέση με το παρελθόν.

Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου εκδικάστηκε το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που είχε ζητήσει την έκδοση προσωρινής διαταγής για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην FF και την απομάκρυνση του Τζ. Κουτσουλιούτσου. Το δικαστήριο συναίνεσε στη διατήρηση της προσωρινής διοίκησης και η υπόθεση αναβλήθηκε για να συζητηθεί στις 6 Απριλίου.

Μετά από μεθοδική προσπάθεια της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου και των αντιπροέδρων Νίκου Κονταρούδη και Νατάσσας Στάμου, η Κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα της Επιτροπής να ζητά από την Δικαιοσύνη να διορίζει προσωρινή διοίκηση σε μια εισηγμένη εταιρία, εφόσον διαπιστώνει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μελών της διοίκησης με εκείνα της εταιρείας. Η νομοθετική πρωτοβουλία έκανε δυνατή την απομάκρυνση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το ΔΣ της εταιρίας, καθώς η οικογένεια ελέγχει το 41% των μετοχών.

Το όπλο του 41% επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τώρα η πλευρά των Κουτσολιούτσων και διατύπωσαν αίτημα διορισμού νέας σύνθεσης στο ΔΣ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απάντησε στο θρασύτατο αίτημα με τη έφοδο κλιμακίου της που έγινε σήμερα στα γραφεία της εταιρίας.