Οι γερμανικές επιχειρήσεις περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις επενδύσεις και στρέφουν το βλέμμα τους στην παραγωγή στο εξωτερικό εν μέσω υψηλών τιμών ενέργειας στο εσωτερικό.

Πάνω από τις μισές εταιρείες που συμμετείχαν σε έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δηλώνουν ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει αρνητικές ή πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους. Σχεδόν το ένα τρίτο των επιχειρήσεων σκέφτεται ή πραγματοποιεί ήδη μετατόπιση της παραγωγής στο εξωτερικό – διπλάσιο ποσοστό από ό,τι την περίοδο που η ενεργειακή κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της.

«Η εμπιστοσύνη της γερμανικής οικονομίας στην ενεργειακή πολιτική έχει πέσει σε χαμηλό σημείο», δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Ακίμ Ντερκς. «Οι ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η βαριά μεταποιητική βιομηχανία της Γερμανίας έχει βιώσει μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας, η οποία δείχνει ελάχιστα σημάδια ύφεσης εν μέσω της πτώσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, και είναι το μόνο μεγάλο ευρωπαϊκό κράτος του οποίου η παραγωγή προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος. Ενώ οι κατασκευαστές συνήθιζαν να έχουν σχετικά φτηνό κόστος ενέργειας όταν η Γερμανία προμηθευόταν ρωσικό αέριο, η περσινή κρίση ανάγκασε τη χώρα να αναθεωρήσει το σχέδιό της για τις μελλοντικές προμήθειες. Οι τιμές της ενέργειας είναι σήμερα από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Ενώ η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται τελικά να μειώσει το κόστος, είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2027, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών – οι οποίες συχνά διατηρούν παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό- μία στις τέσσερις έχει ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρώσει περαιτέρω μετακινήσεις δυναμικότητας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας πραγματοποιεί  διήμερο υπουργικό συμβούλιο στο Μέζεμπεργκ την Τρίτη και θα συζητήσει επίσης πιθανές επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία. Το αρχικό σχέδιο δεν έτυχε της υποστήριξης όλων των κομμάτων, αλλά μια νέα πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκε υπέρ μιας προσωρινής τιμής ρεύματος 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα για ορισμένες μεγάλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν διεθνή ανταγωνισμό.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Δύσκολες ημέρες για τους δανειολήπτες στην Ευρώπη από το σοκ των επιτοκίων (γραφήματα)

Ηλεκτρικά οχήματα: Άντεξε στον «πόλεμο τιμών» η BYD – «Άλμα» 145% στα κέρδη (γράφημα)

Η πλατφόρμα που σας γλιτώνει χρήματα για τα ταξίδια σας – Η νέα λειτουργία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ