Επιχειρήσεις

Το «χρηματιστήριο» του Champions League – Σε ποια θέση είναι ο Ολυμπιακός

  • newsroom


Το Champions League γίνεται όλο και περισσότερο υπόθεση των κορυφαίων 5 πρωταθλημάτων. Τα υπόλοιπα, δεν έχουν τα λειτουργικά έσοδα για να αγοράσουν παίκτες ώστε να προκριθούν 

Τα 16 δισ. ευρώ πλησιάζει η συνολική αξία των ομάδων πριν από ξεκίνημα των ομίλων του Champions league, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελεγκτικής KPMG.

Συγκεκριμένα, την υψηλότερη αξία 1,2 δισ. ευρώ είχαν η Ρεάλ Μαδρίτης, η Manchester city και η Mπαρτσελόνα.

Στις ομάδες με τη χαμηλότερη αξία είναι η Slavia Πράγας με 41 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο Ερυθρός Αστέρας με 58 εκατ. ευρώ και ο Ολυμπιακός με 89 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία, στους νοκ-άουτ αγώνες του UEFA Champions league θα περιληφθούν ομάδες μόνο από τα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ελεγκτική KPMG.

Τα πέντε πρώτα πρωταθλήματα εκπροσωπούνται από 19 ομάδες στο στάδιο των ομίλων, σε συνάρτηση με την αξιολόγηση της Ομοσπονδίας Uefa που καθορίζει τον αριθμό των ομάδων που ένα πρωτάθλημα μπορεί να στείλει στο στάδιο των ομίλων, και 16 από αυτές προχώρησαν στο στάδιο των νοκ-άουτ.

Όλα τα τέσσερα μεγάλα clubs τόσο από την Premier League όσο και την ισπανική La liga ήταν ικανά να προχωρήσουν. Ενώ η Ιταλική Serie 1 και η Γερμανική Βundesliga ήταν επίσης επιλέξιμες να στείλουν τέσσερις ομάδες στο στάδιο των ομίλων, η Ιντερ και η Bayer Leverkusen τερμάτισαν τρίτες, έτσι υποβιβάστηκαν στην διοργάνωση του Europa league.

H Γαλλική Ligue 1, με τρεις ομάδες που μπήκαν αυτόματα εκπροσωπείται σήμερα από δυο ομάδες στην φάση των ομίλων, με την Λιλ να είναι μια από τις ομάδες που έπεσε καθώς τερμάτισε τέταρτη στο γκρουπ της. Με καμία ομάδα από τα πρωταθλήματα έξω από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα στα τελευταία 16 Uefa Champions league (πίνακας 1), η Ισπανική La liga κατάφερε να κερδίσει περισσότερο χώρο (ομάδες) από ότι είχαν την περασμένη χρονιά.

Την περασμένη δεκαετία, κατά μέσο όρο, τα πρωταθλήματα που δεν ανήκουν στα πέντε top πρωταθλήματα συνεισέφεραν το 1/5 από τις ομάδες στην φάση των νοκ-άουτ. Πέρυσι, στον γύρο των 16 περιλήφθηκαν δυο ομάδες, (εκτός από τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα ) ο Άγιαξ και η Πόρτο.

Η Πόρτο προχώρησε στα ημιτελικά και ο Άγιαξ που προβαλλόταν ως ένας πιθανός νικητής του κυπέλλου, ήταν κυριολεκτικά δευτερόλεπτα μακρυά από τον τελικό. Αυτή την χρονιά, η Πόρτο δεν ήταν καν ικανή να προχωρήσει στους ομίλους ενώ ο περσινός φιναλίστ των ημιτελικών Άγιαξ, τερμάτισε τρίτος στο γκρουπ του.

Αυτές οι αποτυχίες των ομάδων ήταν περισσότερο συμβολικές, καθώς ήταν οι τελευταίες εκτός από τα πέντε μεγάλα
πρωταθλήματα που κατάφεραν να κερδίσουν το κύπελλο. Η Πόρτο το 2004 κάτω από τις οδηγίες του Ζοσε Μουρίνιο, και πριν από αυτή ο Άγιαξ το 1995, υπό τις οδηγίες του Λουϊς φααν Γκάαλ.

Απόρρητο Απόρρητο