Στα 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κατασκευαστικό αντικείμενο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου τουριστικού και ψυχαγωγικού συγκροτήματος στο Ελληνικό, ενώ η εταιρεία συμμετέχει αυτή την περίοδο σε έργα παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ και δημόσια έργα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ανοίγοντας την τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης, ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Γιώργος Περιστέρης, επισήμανε ότι παρά τις αρνητικές γεωπολιτικές συνθήκες, οι δραστηριότητες της εταιρείας αποδίδουν καρπούς κάτι που επιβεβαιώνει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 4,7 δισ. ευρώ αφορούν τις παραχωρήσεις και 2-2,5 δισ. ευρώ τους τομείς της καθαρής ενέργειας με ορίζοντα υλοποίησης το 2029.

Για φέτος το ύψος του CAPEX που θα επενδυθεί υπολογίζεται σε 300 εκ. ευρώ και αφορά έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και έργα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπως είναι η νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή σε συνεργασία με τη Motor Oil.

Όπως αναφέρθηκε το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το χρόνο της υπογραφής της παραχώρησης της Εγνατίας, η οποία θα προσθέσει επιπλέον 700 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Περιστέρης κλήθηκε να σχολιάσει και την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη της ηλεκτροπαραγωγής.

«Είναι της μόδας να συζητούμε για τα υπερέσοδα και έχουν κυκλοφορήσει κάποια νούμερα που πιστεύουμε ότι προέκυψαν από βιαστικούς υπολογισμούς για να βγουν κάποια γρήγορα συμπεράσματα. Συζητάμε τα υπερέσοδα και ξεχνάμε τα υπερέξοδα», δήλωσε.

Όπως είπε, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι απομονώνονται κάποιοι περίοδοι και ξεχνιούνται τα υπόλοιπα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να παραμορφώνεται η εικόνα.

Όπως σημείωσε από τα μέσα του 2021 που ανέβαινε η τιμή του φυσικού αερίου, η ιστορία με τα υπερέσοδα δεν έχει υπόσταση.

Για το ενεργειακό κόστος είπε ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει, αν εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν βρισκόμαστε σε ομηρία λόγω της εξάρτησης από το φυσικό αέριο.

Αν είχαμε αναπτύξει τις ΑΠΕ, τα συστήματα αποθήκευσης και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, θα ήμασταν μια ευλογημένη χώρα, τόνισε ο κ. Περιστέρης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκείνο που εντυπωσιάζει, είναι ότι από το δημόσιο διάλογο λείπει η αυτοκριτική πως φτάσαμε ως εδώ, με κίνδυνο να συνεχίσουμε στον ίδιο βηματισμό αφού κάνουμε ότι μπορούμε για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Σχετικά με την άνοδο του κόστους των υλικών και πρώτων υλών στον τομέα της κατασκευής, αναφέρθηκε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια μικρή μείωση σε συγκεκριμένα υλικά. Διευκρίνισε, όμως, ότι η αύξηση των τιμών δεν θα αλλάξει το πρόσημο της κερδοφορίας της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Ο κ. Περιστέρης σημείωσε επίσης πως στον τομέα των υποδομών, η ΤΕΡΝΑ αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή του ελληνικού τεχνικού κόσμου στην Ελλάδα και στις αγορές του εξωτερικού, με ένα απόλυτα επιτυχημένο ιστορικό έγκαιρης παράδοσης έργων υψηλών απαιτήσεων και με ένα ποιοτικό ανεκτέλεστο άνω των 5 δισ. ευρώ, ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Επίσης, στον τομέα της καθαρής ενέργειας υπογράμμισε πως πριν το τέλος της δεκαετίας στόχος είναι ο Όμιλος να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 6,4 GW.

Τέλος, στο πλαίσιο της ΓΣ ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως η ΓΕΚΤΕΡΝΑ φέτος προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά θα διανεμηθούν περίπου 12,5 εκατ. ευρώ στους μετόχους. «Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής κατά την οποία εκτιμούμε ότι οι μέτοχοί μας θα απολαμβάνουν όλο και περισσότερο τους καρπούς της κοινής μας προσπάθειας», κατέληξε.

.

Διαβάστε επίσης:

Τα «control freaks» της G7: Τι λένε οι αναλυτές για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Bloomberg: Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που εξετάζουν οι G7 και πώς θα λειτουργήσει

Διάσημος συλλέκτης αγόρασε τη «Βίλα Λυμπέρη» με €2 εκατ. και την πουλάει €20 εκατ. (pics)