Το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να διορίζει τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Helleniq Energy ακόμη και μετά την υποχώρηση της συμμετοχής του κάτω από το 35%, παρότι το καταστατικό προβλέπει ότι σε αυτή την περίπτωση θα  έχει μηδενική παρέμβαση στο ΔΣ. Η προσεχής έκτακτη Γενική Συνέλευση θα κληθεί να τροποποιήσει το πλαίσιο αυτό ώστε αν το ποσοστό διαμορφωθεί μεταξύ 25% έως 35%, ο μέτοχος να μπορεί να διορίζει τρία μέλη.

Αυτό διαμηνύουν αρμόδιες πηγές της διοίκησης, τονίζοντας το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ του Δημοσίου και της Paneuropean τoυ ομίλου Λάτση που θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το πρόσφατο placement του 11%, με τον ιδιώτη μέτοχο  διατηρεί το 40% των μετοχών της εισηγμένης με δικαίωμα διορισμού τεσσάρων μελών του ΔΣ. Να σημειωθεί ότι για τη μείωση του μεριδίου του Δημοσίου αντιδρά με προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μεταξύ 19 έως 21 Δεκεμβρίου το σωματείο των εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ) της Helleniq Energy, εναντίον των οποίων έχει στραφεί η διοίκηση για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.

Η ενίσχυση της διασποράς της μετοχής ήταν ο κύριος λόγος που διατέθηκε ποσοστό των μετοχών της Ηelleniq Energy από τους δύο μετόχους που συνεχίζουν όμως να διατηρούν υψηλό ποσοστό συμμετοχής που ανέρχεται σε 71%. Κάτι που δεν μπορεί να αποκλείσει και νέα διάθεση μετοχών στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, στην δημόσια προσφορά συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές, με τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ των Ελλήνων. Το μείγμα των ξένων θεσμικών ήταν μοιρασμένο μεταξύ επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποδόσεων και hedge funds, τα οποία αμέσως μετά με μία κίνηση εν πολλοίς αναμενόμενη, ρευστοποίησαν τις μετοχές τους και οδήγησαν σε πίεση την τιμή της μετοχής μετά την ολοκλήρωση του book building. Η διοίκηση δηλώνει ικανοποιημένη, θεωρώντας επιτυχή την προσφορά.

Για το διυλιστήριο της Lucoil

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι η HelleniqEnergy παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις για την πώληση του Ρωσικού διυλιστηρίου της Lukoil στην Βουλγαρία, καθώς, όπως τόνισε, οι επενδυτικές κινήσεις στη γειτονική χώρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επέμβουμε όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο» είπε και τόνισε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ταυτότητα των νέων επενδυτών, στα εμπορικά τους σχέδια και στο κατά πόσο σκοπεύουν να κάνουν εξαγωγές καυσίμων. «Αν δούμε ένα παίκτη που δεν λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς καθώς η Βουλγαρία είναι ευρωπαϊκή χώρα, τότε θα αντιδράσουμε και εμείς». Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy υπογράμμισε ωστόσο ότι απαιτούνται οι κατάλληλοι χειρισμοί με το διυλιστήριο, σε μια περίοδο που ο πράσινος μετασχηματισμός της εταιρείας προχωρεί με γοργά βήματα και δεν θα πρέπει να δοθούν λάθος μηνύματα ότι η Επιχείρηση επενδύει μεγάλα κεφάλαια στα ορυκτά καύσιμα.

Για τον αγωγό και την ΔΕΠΑ

Για τον αγωγό πετρελαίου Θεσσαλονίκης- Βόρειας Μακεδονίας που είχε παγώσει επί μια δεκαετία είπε ότι η ελληνική εταιρεία έχει δικαιωθεί στην διαιτησία αλλά τα χρήματα αυτά δεν τα έχει εισπράξει. Πρόσφατα μάλιστα με απόφαση της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής χορηγήθηκε η άδεια για την επαναλειτουργία του αγωγού, όμως για να προχωρήσει η εμπορική λειτουργία θα χρειαστούν επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Σιάμιισης ερωτηθείς χθες για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, επισήμανε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο έως εξάμηνο. Τόνισε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας στήθηκε με μια άλλη φιλοσοφία αλλά τώρα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση ανταγωνιστικά του διυλιστηριακού ομίλου. «Είτε θα την συγχωνεύσουμε, είτε θα την πουλήσουμε, είτε θα την εξαγοράσουμε» ανάφερε χθες ο κ. Σιάμισιης λέγοντας ότι ούτε την ΔΕΠΑ εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση. Οφείλει όπως είπε να συμφωνηθεί το  επόμενο διάστημα το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου μας είτε με την πώληση της συμμετοχής τους ή με την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού. Εάν η εξέλιξη δεν είναι αυτή που επιθυμεί η εταιρεία η διοίκηση της HelleniqEnergy, δήλωσε ότι δεν αποκλείει ακόμη και να βρει η ίδια ιδιώτη  αγοραστή για να πουλήσει το μερίδιό της στην εταιρεία, το οποίο στα βιβλία αποτιμάται μεταξύ 200 και 250 εκ. ευρώ. Στο ερώτημα πώς μπορεί να ολοκληρωθεί μια πώληση όταν μεσολαβεί η δικαστική εκκρεμότητα με τα ELFE, η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε χθες ότι όλες οι εταιρείες έχουν δικαστικές εμπλοκές. «Τις αποτιμάς, τις συνυπολογίσεις και πας παρακάτω».

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Πόλεμος» για τα επιχειρηματικά δάνεια – Στο 1,5% το spread για το top 50 των εταιρειών

Ο Σαμαράς, τα τραπέζια, οι «4» και το Μαξίμου, ο ΔΣΑ δεν αφήνει τους δικηγόρους να πάνε στη δίκη της Folli Follie, το Αεροδρόμιο Αθηνών ετοιμάζεται και η επιστροφή της Ραχήλ

Τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ.: Ολιγοήμερη παράταση και σκέψεις για αλλαγή στα πρόστιμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ