Αλλαγές στα όσα ξέραμε με τις παρατάσεις που δίνονται παραδοσιακά κάθε χρόνο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν τα εξής: Για την τρέχουσα προθεσμία που αφορά στα τέλη κυκλοφορίας του 2024 και λήγει 31/12/2023 θα δοθεί μία μικρή παράταση, με κάποιες πληροφορίες να μιλούν για λίγες ημέρες και κάποιες άλλες για δύο βδομάδες… το πολύ!

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως τελειώνουν οι πρακτικές με τις παρατάσεις δύο μηνών (έως τα τέλη Φεβρουάριου), όπως ίσχυαν τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης κλπ.

Την ίδια στιγμή επικρατεί έντονος προβληματισμός στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και για το σημερινό καθεστώς των παρατάσεων και το οριζόντιο πρόστιμο που επιβάλλεται, δηλαδή πληρωμή του διπλάσιου της αξίας των τελών κυκλοφορίας.

Ήδη καλλιεργούνται κάποιες σκέψεις για επιβολή προστίμων ανάλογα με το πόσο καθυστέρησε ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας μετά τη λήξη της προθεσμίας. Δηλαδή, όσο νωρίτερα γίνει η εκπρόθεσμη πληρωμή, τόσο μικρότερη θα είναι και η προσαύξηση στα τέλη κυκλοφορίας (π.χ. 5% επιπλέον από το ποσό της οφειλής για μικρή καθυστέρηση, 25% για μεγαλύτερη καθυστέρηση κ.ο.κ).

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση μέσα στις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως «ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα, το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις.

Πάντως, το τέλος των παρατάσεων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα σταματήσει και τις παρατάσεις για τη δήλωση ακινησίας Ι.Χ. έως τον Φεβρουάριο κάθε έτους. Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται περιθώριο δύο μηνών στους οδηγούς για να θέσουν σε ακινησία τα αυτοκίνητά τους, για να απαλλαγούν από τα τέλη του ίδιου έτους.

Έτσι, όσοι οδηγοί το επιθυμούσαν, μπορούσαν να κυκλοφορούν άλλους δύο μήνες τα οχήματά τους (χωρίς δηλαδή να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας) και στα τέλη Φεβρουαρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δηλώσεις για την ακινησία του οχήματος τους.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Πόλεμος» για τα επιχειρηματικά δάνεια – Στο 1,5% το spread για το top 50 των εταιρειών

Ο Σαμαράς, τα τραπέζια, οι «4» και το Μαξίμου, ο ΔΣΑ δεν αφήνει τους δικηγόρους να πάνε στη δίκη της Folli Follie, το Αεροδρόμιο Αθηνών ετοιμάζεται και η επιστροφή της Ραχήλ

Κωνσταντίνος και Παμίνος Κυρκίνης: Οι business της μόδας των ιδρυτών του e-food

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ