Πληθωρισμός και στα κέρδη των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων κατεγράφη τελικά το έτος 2022, το έτος δηλαδή που ξεκίνησε το μεγάλο πληθωριστικό “κύμα” στην οικονομία! Η ετήσια έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η ICAP CRIF έπειτα από επεξεργασία δεκάδων χιλιάδων οικονομικών καταστάσεων εταιρειών αποτυπώνει εντυπωσιακές επιδόσεις, που αν το δει κανείς συνολικά αντιλαμβάνεται τα “καμπανάκια” που έχει ηχήσει η ΤτΕ κάνοντας λόγο για «πληθωρισμό της απληστίας».

Απ’ την επεξεργασία των στοιχείων της έκθεσης οι τράπεζες και οι μεγάλοι όμιλοι των καυσίμων «έκλεψαν την παράσταση», κατακτώντας τις πρώτες θέσεις στην κερδοφορία. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές εταιρείες που κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους, όπως φαίνεται και απ’ τον παρακάτω πίνακα που διαμόρφωσε το newmoney. Σε αυτόν περιλαμβάνονται όλες οι εταιρείες απ’ τις πλέον 500 κερδοφόρες στην ελληνική αγορά που κατάφεραν να βελτιώσουν το περιθώριο EBITDA τουλάχιστον κατά 15 μονάδες βάσης! Πρόκειται για σχεδόν 45 εταιρείες.

Κάποιες εξ αυτών είχαν έκτακτα κέρδη με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση της νεοσχηματισθείσας Mondelez Ελλάς Snacks Παραγωγή ΑΕ, της μετεξέλιξης ουσιαστικά της παλιάς Chipita η οποία είδε το περιθώριο κέρδους της να εκτοξεύεται πάνω από 200% κυρίως λόγω της είσπραξης μερισμάτων απ’ την ρευστοποίηση της κυπριακής μητρικής της Chipita. Επίσης σε ένα μεγάλο βαθμό η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, ενώ επωφελήθηκαν από υψηλά έκτακτα κέρδη από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων. Οι δύο γίγαντες της αγοράς καυσίμων βγήκαν κερδισμένοι από τη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου -η μέση τιμή του μπρεντ έπιασε τα 100,93 δολ. Στη λίστα, όπως θα δείτε παρακάτω, υπάρχουν επίσης πολλές εταιρείες ενέργειας αλλά και μεγάλες εταιρείες στο χώρο του τουρισμού και των ακινήτων που βελτίωσαν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους πατώντας στη δυναμική ανάπτυξη των αγορών τους.

Οι πλέον κερδοφόρες

Συνολικά πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, η κατανομή των κερδών ανάμεσα στις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες δεν ήταν ισορροπημένη, αφού μια μικρή ομάδα 20 κορυφαίων εταιρειών από τις 500 είχαν περισσότερα από τα μισά συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Η πλειοψηφία των εταιρειών στην πρώτη εικοσάδα (TOP 20) παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερή, με τις 14 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται και το 2021, ενώ 10 από αυτές κατείχαν μία θέση στις πρώτες 20 εταιρείες και το 2020.

Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία η αναδείχθηκε το 2022 η EUROBANK ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., κατακτώντας την πρώτη θέση της κατάταξης, ύστερα από την 6η θέση που απέσπασε το 2021. Συγκεκριμένα, τα κέρδη EBITDA της Τράπεζας παρουσίασαν σημαντική άνοδο, καθώς διαμορφώθηκαν σε €1,831 δισ. το 2022 από €664,0 εκατ. το 2021. Τη δεύτερη θέση απέσπασε η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E. ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΩΝ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (3 ), ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε..

Οι πρωταθλητές κατά κλάδο

Οι τριάντα πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις των έξι κλάδων της οικονομίας πέτυχαν το 2022 συνολική κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 13,4 δισ., με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν, καθώς τα EBITDA που κατέγραψαν ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ και τη βιομηχανία, όπου περιλαμβάνονται και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών, να ακολουθεί με EBITDA 3,8 δισ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Οι κορυφαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις για το 2022 με βάση τα κέρδη EBITDA είναι:

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E. ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΩΝ

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ & ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.

MONDELEZ ΕΛΛΑΣ SNACKS PRODUCTION ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.E.

Οι πέντε αυτές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν από κοινού κέρδη EBITDA ύψους €3.843,1 εκατ., καλύπτοντας το 58,6% των συνολικών κερδών του τομέα.

ΕΜΠΟΡΙΟ

Στον τομέα του Εμπορίου στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA ήταν οι εταιρείες:

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.

JUMBO Α.Ε.

ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Μ.Α.Ε.

ITX ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (σ.σ.: ZARA)

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Οι πέντε αυτές επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη EBITDA ύψους €691,3 εκατ., αποσπώντας μερίδιο 30,8% επί των συνολικών κερδών EBITDA των εμπορικών εταιρειών της κατάταξης.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΙΠΕΣ (εκτός Τραπεζών – Factoring, Ασφαλειών, Τουρισμού)

Στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA για τον τομέα των «Λοιπών Υπηρεσιών» αναδείχθηκαν, το 2022, οι εταιρείες:

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

l Ο.Π.Α.Π. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ “ΔΕΔΔΗΕ” Α.Ε.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”

Οι πέντε παρουσιαζόμενες επιχειρήσεις εμφάνισαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους €2.573,8 εκατ. το 2022, αποσπώντας μερίδιο 28,2% επί των συνολικών κερδών του τομέα παροχής λοιπών υπηρεσιών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ FACTORING

Στον συγκεκριμένο τομέα στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA, το 2022, ήταν οι εταιρείες:

EUROBANK, ΤΡΑΠΕΖΑ, Α.Ε.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε

Οι πέντε αυτές επιχειρήσεις εμφάνισαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους €5.319,4 εκατ., καλύπτοντας μερίδιο 95,1% επί των συνολικών κερδών του εν λόγω τομέα το 2022.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Στον τομέα των ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA 2022 ήταν οι εταιρείες:

EUROLIFE FFH ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Α.Ζ.

ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΖΩΗΣ Α.Ε.

GENERALI HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ, Η, Α.Ε.Ε.Γ.Α.

ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.Ε.

Οι εταιρείες αυτές με κέρδη €337,9 εκατ. κάλυψαν το 87,5% των συνολικών κερδών EBITDA του τομέα των ασφαλειών το 2022.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον τομέα του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κορυφαίες επιχειρήσεις αναδείχθησαν οι εξής:

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ξ.Ε.

AUTOHELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

OLYMPIC ΕΤΕ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

ΣΑΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

ΣΑΠΟΥΝΑΚΗΣ, ΠΑΝΤ., “ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ” Α.Ε.

Οι εταιρείες αυτές με κέρδη €639,4 εκατ. κάλυψαν (από κοινού) ποσοστό 53,6% στα συνολικά κέρδη EBITDA του τομέα το 2022. Όσον αφορά την κλαδική διάρθρωση των εταιρειών του τομέα του Τουρισμού, διαπιστώνεται ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων κάλυψαν μερίδια 67,2% και 31,6% αντίστοιχα, επί των συνολικών κερδών EBITDA του τομέα το 2022.

Διαβάστε ακόμη 

«Δια νόμου» ελάχιστος φόρος 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους

Το μισό 2023 δουλεύαμε για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

Ο Κασσελάκης, το mail και η «πόρτα» για την Αναργύρειο, οι αλλαγές σε Στρατό και Αστυνομία, το Athenee προς πώληση, ο Fourlis και το Ikea

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ