Η ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία της ΑΚΤΩΡMytilineos με την ιταλική WeBuild και η AVAX θα διεκδικήσουν την κατασκευή των τριών νοσοκομείων, συνολικού ύψους περί που 500 εκατ. που θα υλοποιήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία.

Οι προσφορές για τα τρία υπερσύγχρονα νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης) υποβλήθηκαν σήμερα (9/2) έπειτα από προετοιμασία πολλών μηνών.

Όπως έχει ανακοινώσει το ΙΣΝ, τα τρία νέα νοσοκομεία που αναπτύσσονται στην περιφέρεια της Ελλάδας «στοχεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς, ενώ εφαρμόζουν πιλοτικά βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της βιωσιμότητας.

Το ΙΣΝ σε ένα από κοινού όραμα με τα αρχιτεκτονικά γραφεία που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό των νοσοκομείων, το Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και τη Betaplan, συνεργάζεται με το U.S. Green Building Council (USGBC) για την ανάπτυξη ενός πλαισίου ετοιμότητας προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για μελλοντικά κατασκευαστικά έργα».

Στην ίδια ανακοίνωση του ΙΣΝ επισημαίνονταν πως ο σχεδιασμός των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στη βιώσιμη λειτουργία τους.

Στην κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, για παράδειγμα, «θα χρησιμοποιηθούν προϊόντα ανανεώσιμης ξυλείας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη συγκράτηση διοξειδίου του άνθρακα.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή θα μπορούν να παράγουν 1,6 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και γεωθερμική ενέργεια που θα υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών θέρμανσης και ψύξης των εγκαταστάσεων».

Επιπλέον, «η διαχείριση των λειτουργιών και των τριών Νοσοκομείων ΙΣΝ θα γίνει χωρίς χρήση χαρτιού (paperless), συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά τους».

Διαβάστε ακόμη:

«Τσιμπάνε» τα επιτόκια καταθέσεων – O ανταγωνισμός των τραπεζών και η πίεση της κυβέρνησης

Σεισμός στην Τουρκία: Πρωταθλήτρια στις διασώσεις η ΕΜΑΚ με 88 συνεργεία

Νέες δικαστικές περιπέτειες για τη Shell – Μήνυση για αποτυχία αντιμέτωπισης των κλιματικών κινδύνων