Ικανός νομικός, σοβαρός, λιγομίλητος και πάντα χαμηλών τόνων. Ετσι περιγράφουν τον Κώστα Παπαναγιώτου όσοι τον έζησαν από κοντά είτε κατά την περίοδο της πολιτικής του δράσης, είτε αργότερα, όταν έκανε μια μεγάλη στροφή στη ζωή του και ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τις επενδύσεις σε ακίνητα.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, σε ηλικία 81 ετών, έχοντας διαγράψει μια διακριτική διαδρομή στην πολιτική, καθώς και μια αθόρυβη μεν αλλά εξαιρετικά πλούσια δραστηριότητα στον χώρο του εμπορικού real estate.

Η οικογένεια Παπαναγιώτου, πέραν της αγοράς ακινήτων, είναι παρούσα και στην αγορά ενέργειας με την εταιρεία Watt+Volt, με επικεφαλής τον κ. Αναστάσιο Παπαναγιώτου.

Η ανοδική πορεία και τα προβλήματα

Η ενασχόληση του Κ. Παπαναγιώτου με το real estate ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αφού ο ίδιος είχε εγκαταλείψει την ενασχόλησή του με την ενεργό πολιτική.

Με το στρατηγείο των επενδυτικών κινήσεών του να βρίσκεται στην οδό Λυκαβηττού, ίδρυσε σταδιακά μια σειρά από εταιρείες, καθεμιά από τις οποίες κατείχε από ένα έως αρκετά ακίνητα.

Με άλλα λόγια, η ευρύτατη δραστηριότητα του ίδιου και των συνεργατών του στον χώρο των ακινήτων ήταν σπασμένη σε διάφορα εταιρικά σχήματα.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα είναι κτίρια γραφείων και καταστημάτων, τα οποία ως επί το πλείστον ήταν μισθωμένα και αρκετά από αυτά μάλιστα σε υπηρεσίες του Δημοσίου, έχοντας έτσι εξασφαλισμένα έσοδα. Μετά την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση που ισοπέδωσε και την αγορά ακινήτων, άρχισαν τα προβλήματα και για τις εταιρείες της οικογένειας Παπαναγιώτου.

Το πρώτο και πιο ηχηρό χτύπημα ήρθε για τη Στάνταρντ Κτηματική Α.Ε., έναν από τους βασικούς βραχίονες καθώς σε αυτή είχαν συγχωνευτεί αρκετές άλλες εταιρείες, η οποία τον Ιανουάριο του 2017 πέρασε στα χέρια της Eurobank. Η τράπεζα απέκτησε το 100% της Στάνταρντ Κτηματική αντί τιμήματος μόλις 750.000 ευρώ. Οπως αναφερόταν και σε σχετική έκθεσή της, «η εξαγορά πραγματοποιήθηκε με απόκτηση μετοχών της εταιρείας λόγω ενεργοποίησης ενεχύρου επί αυτών βάσει συμφωνίας χρηματοδοτικής μίσθωσης του ομίλου υπολειπόμενου ποσού 20 εκατ. ευρώ (μετά από πρόβλεψη απομείωσης ποσού 25 εκατ. ευρώ)».

Η Στάνταρντ Κτηματική ιδρύθηκε το 2000 και ο κύκλος εργασιών της μέχρι και την απόκτησή της από τη Eurobank κινούνταν στα επίπεδα των 2-2,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία ήταν φορτωμένη με δάνεια (ύψους 45 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016), ενώ ιδιαίτερα από το 2010 και μετά συσσώρευε ζημίες (24,68 εκατ. ευρώ τη χρήση 2014). Τον Μάρτιο του 2014 είχε αποφασιστεί η απορρόφηση της Στάνταρντ Κτηματική από την Αδραστος Κτηματική, επίσης βασικό βραχίονα, ωστόσο το σχέδιο ακυρώθηκε στα τέλη της ίδιας χρονιάς.

Το κτίριο επί της οδού Κόνιαρη 15 στους Αμπελοκήπους θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 19 Ιανουαρίου του 2022, με επισπεύδουσα
την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,492 εκατ. ευρώ

Στην Αδραστο, όμως, την ίδια περίοδο συγχωνεύτηκαν άλλες δύο εταιρείες της οικογένειας Παπαναγιώτου, η Περιττός Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Εστιατορίων, με τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Παπαναγιώτου, και η Aμεινοκλής Κτηματική.

Ζημίες και δάνεια

Οπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των περισσότερων εταιρειών, τα τελευταία χρόνια καταγράφουν ζημίες, ενώ είναι βεβαρυμμένες με δάνεια αρκετών εκατομμυρίων. Ενα εκρηκτικό μείγμα το οποίο καταλήγει συνήθως σε πλειστηριασμούς.

Ετσι, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», για τον ερχόμενο Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί δύο πολυώροφα ακίνητα που ανήκουν στην εταιρεία Κτηματοδυναμική ΙΙ, συμφερόντων της οικογένειας Παπαναγιώτου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και επικεφαλής της διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και τον θάνατό του ήταν ο Κ. Παπαναγιώτου. Στις 5 Ιουλίου συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την κυρία Ροδάνθη Σεϊτανίδου, ενώ ως νέο μέλος εισήλθε η κυρία Σοφία Παπαναγιώτου.

Η Κτηματοδυναμική ΙΙ έχει στην κατοχή της δύο ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα, και δη στους Αμπελοκήπους: το ένα στην οδό Κόνιαρη 15 και το άλλο στην οδό Κόνιαρη 43 και Λάμπρου Κατσώνη 62.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2019, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στο ποσό των 343.560 ευρώ, με το μεικτό αποτέλεσμα να είναι 340.703,64 ευρώ.

Ωστόσο, τα καθαρά μετά φόρων αποτελέσματα ήταν ζημίες ύψους 595.877,34 ευρώ (έναντι ζημιών 687.675,52 ευρώ στη χρήση 2018) που οφείλονταν κυρίως στους χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα ύψους 700.703,60 ευρώ, με την εταιρεία να έχει τραπεζικά δάνεια 16 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο επί της οδού Κόνιαρη 15 στη θέση Κουντουριώτικα μισθώνεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» (ΕΥΔΕΠ – Ε.Π.).

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, είναι σε άριστη κατάσταση συντήρησης.

Θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 19 Ιανουαρίου του 2022, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,492 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο αποκτήθηκε από την Κτηματοδυναμική ΙΙ τον Μάιο του 2006. Η κατάσχεση έγινε για ποσό 2 εκατ. ευρώ, «με τη ρητή επιφύλαξη της επισπεύδουσας για την είσπραξη του υπολοίπου με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό», ενώ η συνολική απαίτηση ανέρχεται σε 5.068.238 ευρώ. Στα βάρη του ακινήτου περιλαμβάνεται προσημείωση υποθήκης υπέρ της Millennium Bank για ποσό 12.637.500 ελβετικών φράγκων, εγγραφείσα στις 5 Απριλίου του 2007.

Το οικόπεδο βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλης του Δήμου Αθηναίων και έχει επιφάνεια 500,65 τ.μ. και το κτίριο με τρία υπόγεια και έξι ορόφους περιλαμβάνει:

■ Γ’ υπόγειο συνολικής επιφάνειας 500,65 τ.μ. με 10 θέσεις στάθμευσης.
■ Β’ υπόγειο συνολικής επιφάνειας 500,65 τ.μ. με 10 θέσεις στάθμευσης.
■ Α’ υπόγειο συνολικής επιφάνειας 500,65 τ.μ. με 9 θέσεις στάθμευσης.
■ Ισόγειο συνολικής επιφάνειας 58,27 τ.μ., το οποίο αποτελείται από μια αποθήκη 5,52 τ.μ. και κοινόχρηστους χώρους 52,75 τ.μ.
■ Α’ όροφο συνολικής επιφάνειας 187,03 τ.μ., που περιλαμβάνει χώρο γραφείων 130,04 τ.μ., αποθήκη 5,52 τ.μ. και κοινόχρηστους χώρους 51,47 τ.μ.
■ Β’ όροφο συνολικής επιφάνειας 293 τ.μ., που περιλαμβάνει χώρο γραφείων 238,33 τ.μ., αποθήκη 3,20 τ.μ. και κοινόχρηστους χώρους 51,47 τ.μ.
■ Γ’ όροφο συνολικής επιφάνειας 308,19 τ.μ., ο οποίος περιλαμβάνει χώρο γραφείων 253,52 τ.μ., αποθήκη 3,20 τ.μ. και κοινόχρηστους χώρους 51,47 τ.μ.
■ Δ’ όροφο συνολικής επιφάνειας 308,19 τ.μ., που περιλαμβάνει χώρο γραφείων 253,52 τ.μ., αποθήκη 3,20 τ.μ. και κοινόχρηστους χώρους 51,47 τ.μ.
■ Ε’ όροφο συνολικής επιφάνειας 276,75 τ.μ., που περιλαμβάνει χώρο γραφείων 222,08 τ.μ., αποθήκη 3,20 τ.μ. και κοινόχρηστους χώρους επιφανείας 51,47 τ.μ.
■ Δώμα επιφάνειας 57,38 τ.μ.

Το δεύτερο σφυρί αφορά οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης, επιφάνειας 223,25 τ.μ., επί των οδών Κόνιαρη 43 και Λάμπρου Κατσώνη 62, εντός του οποίου έχει αναγερθεί επταώροφο κτίριο γραφείων. Το ακίνητο που αποκτήθηκε από την εταιρεία το 2006 χαρακτηρίζεται σε καλή κατάσταση συντήρησης, ενώ είναι μισθωμένο από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (ΔΑΕΦΚ – Κ.Ε.) του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Το ακίνητο επί των οδών Κόνιαρη 43 και Λάμπρου Κατσώνη 62. Θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, επίσης στις 19 Ιανουαρίου του 2022, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς στα 1,62 εκατ. ευρώ

Η κατάσχεση του ακινήτου έγινε τον περασμένο Μάιο και θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και αυτό στις 19 Ιανουαρίου του 2022, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς στα 1,62 εκατ. ευρώ. Στα βάρη περιλαμβάνεται προσημείωση υπέρ της Millennium Bank για ποσό 7.582.500 ελβετικών φράγκων, εγγραφείσα στις 5 Απριλίου του 2007.

Το κτίριο αποτελείται από:

■ Β’ υπόγειο, διαμορφωμένο σε χώρους αποθηκών, συνολικής επιφάνειας 222,01 τ.μ.
■ Α’ υπόγειο, διαμορφωμένο σε χώρους θέσεων στάθμευσης, συνολικής επιφάνειας 222,01 τ.μ.
■ Ισόγεια πιλοτή 64,05 τ.μ.
■ Επτά ορόφους διαμορφωμένους σε χώρους γραφείων, συνολικής επιφάνειας 875,4 τ.μ.

Ο «γαλαξίας» εταιρειών

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η πλούσια δραστηριότητα της οικογένειας Παπαναγιώτου στην αγορά ακινήτων πραγματοποιήθηκε μέσα από έναν «γαλαξία» εταιρειών. Αρκετές από αυτές έχουν συγχωνευτεί, ενώ άλλες συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Πάντως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτός της Κτηματοδυναμικής ΙΙ οι υπόλοιπες δεν φαίνεται να βρίσκονται αντιμέτωπες με πλειστηριασμούς.

Μεταξύ αυτών, ισχυρό πόλο αποτελεί η Αδραστος Κτηματική, η οποία κατέχει ακίνητο επί της λεωφ. Αλεξάνδρας 17-19 και με χρηματοδοτική μίσθωση δύο ακίνητα, το ένα στη Δ. Μουτσοπούλου 100 και Σερίφου 3A στον Πειραιά και το δεύτερο στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 3 και Καλλέργη 30-32 στην Αθήνα.Αλλη μία εταιρεία των ίδιων συμφερόντων είναι η Κτισματοεπενδυτική, η οποία κατέχει ακίνητο επί της λεωφ. Κηφισίας 44 στο Μαρούσι, ενώ η Αέτιος Κτηματική έχει στην κατοχή της ακίνητο επί της Στουρνάρη 24 και με χρηματοδοτική μίσθωση ακίνητο στη συμβολή των οδών Παραδείσου 14 και Πατρόκλου στο Μαρούσι.

Επίσης, η Φιλόδημος Κτηματική έχει στην κατοχή της ένα ακίνητο το οποίο βρίσκεται επί της λεωφ. Συγγρού 166 στην Αθήνα.

Ακόμη, η Κτησίας ΙΙ κατέχει το ακίνητο επί της οδού Λυκαβηττού 2 στο Κολωνάκι, στο οποίο εδρεύουν οι περισσότερες εταιρείες real estate της οικογένειας Παπαναγιώτου.

Διακριτική πολιτική διαδρομή

Ο Κώστας Παπαναγιώτου έδωσε ένα διακριτικό «παρών» στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μετά τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στη Γαλλία, ήδη από ηλικία 25 ετών, συνδέθηκε πολιτικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα την περίοδο από το 1965 έως το 1967 διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του στην Πάτρα.

Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά (θήτευσε ως αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών), ενώ το 1981 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια, ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εργασίας στη δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (από τις 25 Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου του 1986) και έπειτα υπουργός Εργασίας (από τις 31 Οκτωβρίου του 1986 έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 1987) και αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (από τις 23 Σεπτεμβρίου του 1987 έως τις 2 Ιουλίου του 1989).

Επίσης, εκλέχθηκε βουλευτής στη Β’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι το 1996, οπότε και αποστασιοποιήθηκε από την ενεργό πολιτική.

Διαβάστε ακόμη:

Γούρνες: «Κληρώνει» για το «Μικρό Ελληνικό» – Προσδοκίες για υψηλό τίμημα

Πληρωμές από σήμερα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες για μειωμένα ενοίκια

Έρευνα WWF: Οι Έλληνες ανησυχούν για το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής τους