Άλλο ένα ηχηρό όνομα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Και τούτο καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η Εθνική Τράπεζα βγάζει στο σφυρί ακίνητο του εκδότη Ηλία Λιβάνη στη Φιλοθέη.

Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου και η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 26 Οκτωβρίου 2021 για οφειλή ύψους 50.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης και με την επισπεύδουσα να δηλώνει «ρητώς επιφυλασσόμενη για την είσπραξη του συνόλου της εντόκως επιταχθείσας απαιτήσεως με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σ’ άλλον πλειστηριασμό».

Για όσους γνωρίζουν, είναι προφανές ότι αυτό το σφυρί συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με το οικονομικό αδιέξοδο του ιστορικού εκδοτικού οίκου Λιβάνη («Νέα Σύνορα»), το τιμόνι του οποίου έχει περάσει στον Ηλία Λιβάνη και την αδελφή του Παναγιώτα όλα τα τελευταία χρόνια. Ο εκδοτικός οίκος βαρύνεται με υψηλό δανεισμό, για τον οποίο έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις των βασικών µετόχων της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του εμβληματικού εξ απορρήτων συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019, ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.

Το διαμέρισμα της Φιλοθέης

Το συγκεκριμένο ακίνητο – διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυώροφη οικοδομή στη Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη και είχε αποκτηθεί το 2008.

Πρόκειται για διαμέρισμα του πρώτου ορόφου με επιφάνεια 258,40τ.μ., το οποίο αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, οφφίς, χωλ, δωμάτιο εργασίας, δύο λουτρά, αποθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, γραφείο, μπαρ, ένα W.C. και περιμετρικούς εξώστες.

Έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο 267,90/1000. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο διαμέρισμα ανήκουν κατ΄ αποκλειστική χρήση αποθήκη του υπογείου, η οποία έχει επιφάνεια 10,36τ.μ., αποθήκη του υπογείου η οποία έχει επιφάνεια 19,93τ.μ. και θέση στάθμευσης στην πρασιά του οικοπέδου, με επιφάνεια 15,00τ.μ.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί, με βάση την έκθεση εκτίμησης, στις 590.000 ευρώ.

Τα βάρη του ακινήτου

Το ακίνητο βαρύνεται με προσημείωση υποθήκης για ποσό 2.178.800 CHF (ελβετικά φράγκα) υπέρ της Εθνικής Τράπεζας από τις 28/5/2008, προσημείωση υποθήκης για ποσό 1.040.000 ευρώ υπέρ της Εθνικής Τράπεζας επίσης από τις 28/5/2008, που ετράπη μερικώς σε υποθήκη για ποσό 714.710 ευρώ στις 16/9/2019, προσημείωση υποθήκης για 42.000 ευρώ υπέρ της Alpha Bank στις 2/4/2015 και άλλες δύο προσημειώσεις την ίδια μέρα για 28.000 ευρώ υπέρ της Εθνικής Τράπεζας και για 20.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και προσημείωση για ποσό 100.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς στις 17/4/2018.

Το οικονομικό αδιέξοδο και τα «καμπανάκια» του ορκωτού

Το οικονομικό αδιέξοδο του εκδοτικού οίκου «περιγράφεται» από τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, όπου ο κύκλος εργασιών υπέστη μείωση κατά 56% πέφτοντας στα 1,49 εκατ. ευρώ, έναντι 3,38 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις φτάνουν τα 15,83 εκατ. ευρώ, το σύνολο των υποχρεώσεων έχει αυξηθεί στα 23 εκατ. ευρώ και οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονται πλέον σε 27,55 εκατ. ευρώ.

«Στο τρέχον οικονομικό κλίμα, με εμφανή τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης (πτώση πωλήσεων, ανεργία, έλλειψη ρευστότητας, αύξηση φορολογίας κ.λπ.) η λειτουργία της εταιρείας και του ομίλου εμφανίζει χρηματοοικονομικές αδυναμίες στις οικονομικές της καταστάσεις. Οι αδυναμίες αυτές συνίστανται στις σωρευμένες ζημιές που έχουν σαν συνέπεια τα ίδια κεφάλαια την 31/12/2020 να είναι αρνητικά, ενώ υφίστανται και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές.

Το 2020, η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 επέφερε σημαντική μείωση της δραστηριότητας του Ομίλου. Οι αυστηροί περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις του καταναλωτικού κοινού και στο κλείσιμο των καταστημάτων, οδήγησαν σε κάθετη πτώση του τζίρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Δ.Σ.


Αντώνης Λιβάνης

Σε αντίστοιχο κλίμα κινείται και η έκθεση του ορκωτού, που κρούει καμπανάκι περί «ουσιώδους αβεβαιότητας που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας».

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, «η Εταιρεία και ο Όμιλος ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές τους συμβάσεις και να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του 2020, η συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 επέφερε κάθετη πτώση του τζίρου και σημαντική μείωση της δραστηριότητας του Ομίλου».

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι η ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να ολοκληρώσουν την αναδιάρθρωση των οφειλών τους από τους πιστωτές στα πλαίσια του Ν. 4469/2017 περί «Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», καθώς και η επάρκεια του κεφαλαίου κίνησης της Εταιρείας και του Ομίλου, δεν μπορούν να διασφαλιστούν, ενώ υφίσταται επιπλέον αβεβαιότητα που συνδέεται με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνέπεια των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας, την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτών και τις τελικές αποφάσεις των μετόχων αναφορικά με την αρνητική καθαρή θέση της Εταιρείας».

Οι παραπάνω συνθήκες, κατά τον ορκωτό, «υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας».

Το ναυάγιο του σχεδίου εξυγίανσης

Στις 29/3/2018 η εταιρεία υπέβαλε αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά το άρθρο 99, σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες. Η σχετική δίκη έγινε στις 23/5/2018 και η απόφαση εκδόθηκε υπέρ της εταιρείας στις 30/1/2019, κάνοντας δεκτή την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης στο σύνολό της.

Ωστόσο, η παρατεταμένη ύφεση στον κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρεία δεν έκανε εφικτή την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να καταγγείλουν τη σύμβαση. Στη συνέχεια, στις 31 Οκτωβρίου 2019 η εταιρεία υπέβαλε αίτηση στο πλαίσιο του Ν. 4469/2017 περί «Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», για την αναδιάρθρωση των οφειλών της.

Κατόπιν της υποβολής της, η εν λόγω αίτηση κοινοποιήθηκε στις πιστώτριες τράπεζες και η αξιολόγηση της βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και μέχρι την ημερομηνία της έκθεσης των αποτελεσμάτων (σ.σ. 5 Μαΐου 2021) δεν έχει υπογραφεί νέα συμφωνία, έχοντας τη θετική ψήφο στην πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών από το 43,95% των πιστωτών.

Νέο πλάνο αναδιάρθρωσης

Από την πλευρά της, η διοίκηση (Πρόεδρος η Παναγιώτα Λιβάνη, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο Ηλίας Λιβάνης) δηλώνει ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και ότι έχει εκπονήσει νέο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης βάσει των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, λόγω και της πανδημίας του ιού covid 19, με τη συμβολή εξειδικευμένης συμβουλευτικής εταιρείας.

Ακόμη, όπως σημειώνεται, αναμένει την επιτυχή υλοποίηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών της, συνεχίζοντας τη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών, αλλά και την επιτυχή υλοποίηση του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης, «γεγονότα τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στην αναστροφή της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και του ομίλου και την καλυτέρευση των χρηματοοικονομικών μεγεθών του».

Εντούτοις, όπως τονίζεται, «η πιθανότητα απόρριψης της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών της, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνέπεια των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας, η πιθανότητα μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτών και οι τελικές αποφάσεις των μετόχων αναφορικά με την αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας, υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας».

Παρόλα αυτά, η διοίκηση «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και φροντίζει για την εφαρμογή των διαδικασιών και ιδίως τη λήψη των μέτρων και πολιτικών που κρίνονται σκόπιμα και αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιχειρηματική συνέχεια και να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στο μικρότερο δυνατό βαθμό».

Υπενθυμίζεται ότι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι ο Ηλίας Λιβάνης με 34,35%, η Παναγιώτα Λιβάνη με 33,72%, η Αικατερίνη Λιβάνη με 12,12% ενώ λοιποί μέτοχοι κατέχουν 19,80%.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Μερική αποκλιμάκωση των τιμών λόγω σταθερών ροών από Ρωσία και… ΗΠΑ

Είναι στιγμές (λαϊκό άσμα κι εκλογικός νόμος), το ταμείο του… Βλάσση Μικρογεύματα, η CVC και τα σούπερ μάρκετ, το Πάσχα ΕΤΕΜ με Cosmos και σαλέ-τζαμπέ πάρε, κόσμε

Iσορροπίες τρόμου στο HORECA – Ανοίγει νέος κύκλος ανατιμήσεων