Ένα από τα success stories του ελληνικού νεοφυούς οικοσυστήματος αποτελεί το Wikifarmer, το οποίο «γεννήθηκε» ως το… Wikipedia του αγροτικού τομέα, όπως αναφέρθηκε στο site του F.A.O. των Ηνωμένων Εθνών, μετά από μία συνάντηση δύο παλιών συμμαθητών, του Ηλία Σούση και του Πέτρου Σάγκου.

Η ιστορία τους παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον: Ο Πέτρος όντας γεωπόνος και ασχολούμενος με την οικογενειακή επιχείρηση στον χώρο των σπόρων, αναγνώρισε την ανάγκη των αγροτών σε όλο τον κόσμο να εκπαιδευτούν περαιτέρω στα best practices των διαφόρων καλλιεργειών.

Έτσι, μαζί με τον Ηλία, που έφερνε στο «τραπέζι» το digital expertise, μετά από χρόνια ενασχόλησης στην Google, ξεκίνησαν το Wikifarmer Library, το οποίο πολύ γρήγορα έφτασε να έχει εκατομμύρια επισκέπτες από τις χώρες της Λατινικής και Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

Τότε, οι δύο συνιδρυτές αποφάσισαν να λύσουν και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του αγροτικού τομέα, την ύπαρξη πολλών ενδιάμεσων, με τη δημιουργία ενός marketplace που συνδέει τους αγρότες τη Μεσογείου με B2B αγοραστές από όλο τον κόσμο, δίνοντας έτσι και στους Έλληνες παραγωγούς την ευκαιρία να δουν τα προϊόντα τους να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Ο συνδυασμός της γνώσης του αγροτικού τομέα του Πέτρου με την εμπειρία του Ηλία όσον αφορά την ψηφιακή παρουσία και μετασχηματισμό, οδήγησαν στη δημιουργία μιας ομάδας εξοπλισμένης με όλα όσα χρειάζεται το Wikifarmer, ώστε να αλλάξει το αγροτικό εμπόριο παγκοσμίως μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία πλέον έχει παρουσία και γραφεία στην Ισπανία, έχοντας χτίσει μια ομάδα με διεθνή χαρακτήρα και με βαθιά γνώση τόσο του αγροτικού, όσο και του digital τομέα. Για όλα αυτά, μιλά σήμερα στο newmoney ο συνιδρυτής και συνοδοιπόρος στο πολύ όμορφο αυτό επιχειρηματικό «ταξίδι», Ηλίας Σούσης, CEO της Wikifarmer (δεξιά στην κεντρική φωτο).

-Υπήρξατε στέλεχος της Google, από ότι γνωρίζουμε, και αποφασίσατε κάποια στιγμή να δημιουργήσετε την δική σας startup. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε πώς προέκυψε αυτή η αλλαγή πορείας;

Όντας για πάνω από 10 χρόνια στέλεχος εταιρείας, ακόμη και του βεληνεκούς της Google, φτάνει ένα σημείο που νιώθεις πως στενεύουν τα περιθώρια ανάπτυξης και η ιδέα μίας αλλαγής γίνεται πιο ελκυστική. Ταυτόχρονα, σε ένα περιβάλλον σαν της Google, έρχεσαι σε επαφή με πολλές startup και ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, γεγονός που δίνει χώρο για έμπνευση για τις δικές σου ιδέες. Έτσι, μία μέρα συνάντησα τον παλιό μου συμμαθητή (καθόμασταν για χρόνια στο ίδιο θρανίο) και γεωπόνο, Πέτρο Σάγκο, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μου την ιδέα της δημιουργίας του “Wikipedia του αγροτικού τομέα”.

Αμέσως ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το project, στην αρχή τα βράδια μετά την πρωινή μας δουλειά, μέχρι που έφτασε η στιγμή να πάρουμε την απόφαση να ασχοληθούμε και οι δύο full time με αυτό. Από την αρχή πιστέψαμε πολύ στην ιδέα και μας φαινόταν πως ήταν κάτι μοναδικό που μπορούσε να εξελιχθεί και σε μία πλατφόρμα σύνδεσης παραγωγών με επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως κι έγινε.

Πάντα υπήρχε στο μυαλό μου η δημιουργία μίας startup, αλλά χρειαζόταν ταυτόχρονα και η σωστή ιδέα, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία επιχείρηση με διεθνή εμβέλεια. Το Wikifarmer ήταν μία ιδέα που δεν άφηνε κανένα περιθώριο για δεύτερες σκέψεις.

-Με ποιον τρόπο ακριβώς λειτουργεί σήμερα η Wikifarmer; Τι προσφέρει σε παραγωγούς, επιχειρήσεις και καταναλωτές; Θα μας κάνετε μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της με αριθμούς;

Fast forward στο σήμερα: Το Wikifarmer έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην αλυσίδα των αγροδιατροφικών προϊόντων. Ο βασικός σκοπός της πλατφόρμας είναι να εκπαιδεύσει τους παραγωγούς και να τους συνδέσει απευθείας με την αγορά B2B. Από τη μία πλευρά, το Wikifarmer Library προσφέρει δωρεάν χιλιάδες τεχνικά άρθρα για το πώς να καλλιεργήσουν οι αγρότες πιο αποδοτικά τα χωράφια τους, και το Wikifarmer Academy δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες, γεωπόνους, στελέχη επιχειρήσεων και απλούς ιδιώτες, να μάθουν και να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους σε διαφορετικά θέματα της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, το Wikifarmer Marketplace συνδέει αγρότες, συσκευαστήρια κι αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας με βιομηχανίες φαγητού και εισαγωγείς απ’ όλο τον κόσμο.

Το βασικό πλεονέκτημα για τους αγοραστές αυτούς, είναι πως τους διευκολύνουμε με τα logistics, τους ελέγχους ποιότητας και τη χρηματοδότηση των αγορών τους, δημιουργώντας έτσι μία πλατφόρμα που καλύπτει από την αρχή ως το τέλος τις ανάγκες μίας συναλλαγής στον αγροτικό κόσμο και που διασφαλίζει πως αυτή θα συμβεί με ασφάλεια, διαφάνεια και οφέλη και για τις δύο πλευρές (του αγοραστή και του παραγωγού).

Ήδη η πλατφόρμα έχει δείξει την αξία της έχοντας πάνω από 15.000 παραγωγούς – πωλητές από τη Μεσόγειο και πάνω από 7.000 αγοραστές από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και εταιρείες με τζίρο δισεκατομμυρίων από τη Μέση Ανατολή, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ισπανία.

Επίσης, τη βιβλιοθήκη γνώσης μας ή το “Wikipedia του αγροτικού τομέα”, όπως μας έχουν χαρακτηρίσει, έχουν επισκεφτεί πάνω από 25 εκατομμύρια αγρότες ήδη. Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι φρούτα που κυρίως παράγονται στη Μεσόγειο, όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μήλα και πυρηνόκαρπα, λαχανικά όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα φυλλώδη, και φυσικά το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα λοιπά έλαια.

-Ποια είναι τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σας σχέδια για την επόμενη μέρα της εταιρείας;

Τα επόμενά μας σχέδια είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του πελατολογίου μας, με την απόκτηση νέων πελατών, αλλά και με την πώληση περισσότερων προϊόντων στους υπάρχοντες, όπως και ο ολικός επανασχεδιασμός της πλατφόρμας μας, ώστε να αποτελεί τον απόλυτο βοηθό αγορών για τους αγοραστές – Διευθυντές Προμηθειών των εταιρειών, με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Επίσης, σε έναν επόμενο γύρο χρηματοδότησης θέλουμε να αναπτυχθούμε σε ακόμη περισσότερες αγορές από την πλευρά των παραγωγών και να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα οφέλη στους παραγωγούς, καθώς το αξίζουν και αποτελούν και βασικό πυλώνα της δικής μας ανάπτυξης και του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι πρόσφατα αρχίσαμε να έχουμε συναλλαγές κι από κάποιες χώρες της Αφρικής προς την Ισπανία, αφού για εμάς αποτελεί ιδιαίτερο κίνητρο να βοηθάμε αγρότες από χώρες με λιγότερους πόρους να μπορούν να εξάγουν τα ποιοτικά προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο.

-Ποιες νέες συνεργασίες έχουν προστεθεί στο χαρτοφυλάκιό σας, εντός και εκτός Ελλάδας;

Έχουμε αναπτύξει αρκετά στενές σχέσεις με εισαγωγείς από την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, αλλά και βιομηχανίες φαγητού από την κεντρική Ευρώπη, που όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν μεσογειακά προϊόντα ως βασικά συστατικά της διατροφής τους. Επίσης, έχουμε αρκετά στενή συνεργασία με μεγάλες εταιρείες στην Ιταλία, Ισπανία και τη Γερμανία, που παραδοσιακά είναι μεγάλες δυνάμεις στις αγορές αγροδιατροφικών προϊόντων.

-Διαπιστώσαμε ότι η Wikifarmer ασχολείται, αυτήν την εποχή, με τις εξαγωγές ελαιόλαδου, ένα προϊόν το οποίο αρκετοί χαρακτηρίζουν ως «χρυσό» λόγω της κατακόρυφης αύξησης της τιμής του. Τι έχετε πετύχει σε αυτό το κομμάτι;

Το ελαιόλαδο αποτελούσε παραδοσιακά, από την αρχή του Wikifarmer, ένα προϊόν στο οποίο είχαμε μεγάλο αριθμό παραγωγών και ελαιοτριβείων, τους οποίους βοηθούσαμε να εξάγουν τα προϊόντα τους ακόμη και σε περιόδους μικρότερης ζήτησης. Αυτήν την περίοδο, ωστόσο, έχουμε εντείνει τις εξαγωγές, αλλά και τη συνεργασία με πελάτες που δεν φανταζόμασταν πως θα μπορούσαν να αποτελούν αγοραστές μας, όπως είναι διάφοροι εμφιαλωτές στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ταυτόχρονα, βοηθάμε πολλούς παραγωγούς να πουλήσουν το απόθεμά τους σε αγορές που ποτέ δεν είχαν πρόσβαση, ενώ τον τελευταίο χρόνο εκδίδουμε εβδομαδιαίως κάποια price insights με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση παραγωγών και αγοραστών. Έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτό το προϊόν, γι’ αυτό και επενδύουμε αρκετά σε αυτό κι από την πλευρά του Wikifarmer Library και Academy, καθώς το θεωρούμε ένα προϊόν με πολύ μέλλον.

-Τι χρηματοδότηση έχει αντλήσει η Wikifarmer και από ποιους;

Το Wikifarmer μέχρι στιγμής έχει αντλήσει συνολικά πάνω από 6,5 εκατομμύρια ευρώ από σημαντικούς angel investors, αλλά κι από venture capital funds, όπως η Point 9 capital, ένα από τα πιο σημαντικά venture capitals στον χώρο των B2B marketplaces παγκοσμίως.

-Υποθετικά ρωτώντας, ποια θα ήταν η αντίδρασή σας σε μια πιθανή πρόταση εξαγοράς της Wikifarmer; Έχετε γίνει αποδέκτης ποτέ ενός ανάλογου ενδιαφέροντος;

Σε αυτήν τη φάση δεν θα διερευνούσαμε μια τέτοια περίπτωση, καθώς η εταιρεία έχει ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και σίγουρα είμαστε ακόμη στην αρχή. Κατά καιρούς, μας έχουν γίνει διάφορες κρούσεις, ωστόσο επειδή πιστεύουμε πολύ στην εταιρεία και στη μελλοντική της πορεία, δύσκολα θα ξεκινούσαμε κάποια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση.

Διαβάστε ακόμη

Εξπρές χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και σε όσους ρυθμίζουν χρέη

Συμμαχία ισχυρών για το νέο «Intercontinental» στην Ελλάδα (pic)

Στη συνδρομητική εποχή περνούν τώρα οι τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ