Επιχειρήσεις

ΥΠΑΑΤ: Πρόστιμο 260.000 ευρώ στην Όμηρος για την υπόθεση της παραποιημένης Φέτας

  • Στέλιος Μορφίδης


Υπό εξέταση ακόμη οι καταγγελίες για παραβάσεις σχετικά με τα ισοζύγιο γάλακτος στην παραγωγή Φέτας

Ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ για υπόθεση παραποίησης ΠΟΠ επέβαλε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην γαλακτοβιομηχανία Όμηρος για την περιβόητη περίπτωση της παραποιημένης Φέτας που εντοπίστηκε στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στην οποία όμως δεν κατονομάζεται η γαλακτοβιομηχανία των Τρικάλων, επεβλήθη πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ. Παράλληλα το Υπουργείο διευκρινίζει ότι παραμένουν υπό εξέταση και οι καταγγελίες για παραβάσεις σχετιζόμενες με τα ισοζύγια γάλακτος στην παραγωγή της Φέτας.

Η ίδια η εταιρεία πάντως νωρίτερα έσπευσε με ανακοίνωση της να κάνει λόγο «για ένα τεχνικό λάθος εξ αμελείας δίχως την ύπαρξη δόλου, για το οποίο επιβλήθηκαν μάλιστα και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις με τη μορφή προστίμου». Ανακοίνωσε δε πως έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη διότι  «όλο αυτό το διάστημα, δέχθηκε πόλεμο από δήθεν καταγγελίες κάποιων, αναφορικά με το συμβάν».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί από το newmoney τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχαν εντοπιστεί παρτίδες νοθευμένης Φέτας της συγκεκριμένης εταιρείας σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας από ελληνικών συμφερόντων χονδρεμπορική εταιρεία που μεταβίβασε τα στοιχεία που είχε συλλέξει με την καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές. Μπροστά στο περιστατικό που υπονόμευε το εθνικό ΠΟΠ η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας είχε ζητήσει άμεσα την διερεύνηση της υπόθεσης με τα κλιμάκια του αρμόδιου φορέα ΕΛΓΟ Δήμητρα να σπεύδουν για ελέγχους στο εργοστάσιο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Μάλιστα ο φορέας είχε προχωρήσει σε προσωρινή άρση της άδειας παραγωγής ΠΟΠ Φέτας απ’ την εν λόγω εταιρεία, απόφαση την οποία όμως ανακάλεσε έπειτα από λίγο.

Εντύπωση είχε προκαλέσει δε η ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας τον περασμένο μήνα, με την οποία ουσιαστικά απέδιδε διαχρονικά ευθύνες στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ατιμωρησία που επικρατεί σε υποθέσεις νοθείας Φέτας, κυρίως στο κομμάτι των ποινικών ευθυνών ή την αφαίρεση αδειών για τους υπότροπους, με αποτέλεσμα τελικά να απαξιωθεί το ίδιο το προϊόν.

Διαβάστε περισσότερα

Η Deutsche Bank προειδοποιεί για πληθωριστική «ωρολογιακή βόμβα»

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις 10 Ιουνίου

Πώς η αυτοκτονία εργαζόμενου της Toyota αλλάζει την εργασιακή νοοτροπία στην Ιαπωνία