Ελλάδα

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις 10 Ιουνίου

  • newsroom


Πού θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις

«Παραλύει» η χώρα την Πέμπτη 10 Ιουνίου, καθώς θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης των συνδικάτων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στο εργασιακό νομοσχέδιο. Στην απεργία θα συμμετάσχουν και τα ναυτεργατικά σωματεία, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα τραβήξουν «χειρόφρενο» πλην των λεωφορείων που θα έχουν στάση εργασίας από τις 9:00 έως τις 21:00.

Απεργία και στα ναυτεργατικά σωματεία – Δεμένα τα πλοία

Δεμένα για 24 ώρες θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι λιμενεργάτες. Επίσης, στον Πειραιά ναυτεργατικά σωματεία καλούν στις 10π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ η ΠΕΝΕΝ καλεί στις 10.30π.μ. στα Χαυτεία.. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε αρκετές πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη το εργατικό κέντρο της πόλης καλεί στις 11πμ έξω από τα γραφεία του.

Ποιοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς απεργούν

Η συμμετοχή στην απεργία της 10ης Ιουνίου των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων και των ομοσπονδιών των ιατρών και των υγειονομικών, σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, Δήμοι, πολεοδομίες, υπουργεία κ.λπ.), ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία έχουν και καθηγητές, δάσκαλοι, δικαστικοί υπάλληλοι και τα σωματεία όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ (τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι).

 «Χειρόφρενο» και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) και τα Σωματεία Εργαζομένων στον Σιδηρόδρομο, θα συμμετέχουν την Πέμπτη 10.06.2021 στην 24ωρη γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η Γ.Σ.Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΣΕ ενημέρωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμη και τα ελάχιστα δρομολόγια που προβλέπονται σε περιπτώσεις απεργιών, με προσωπικό ασφαλείας, όπως προκύπτει από την ΣΣΕ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους εργαζομένους. Ως εκ τούτου κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10.06.2021.

Επιπλέον επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις στο πλέγμα δρομολογίων:

Τετάρτη 09.06.2021 (προηγούμενη ημέρα της απεργίας)

  • Τμήμα γραμμής: Αθηνών – Οινόης – Χαλκίδας – Αθηνών: Οι αμαξοστοιχίες αρ. 2534 και 2539 καταργούνται σε όλη τη διαδρομή τους.
  • Τμήμα γραμμής: Θεσσαλονίκης – Σερρών: Η αμαξοστοιχία αρ. 3632 καταργείται σε όλη τη διαδρομή της.

Παρασκευή 11.06.2021 (επόμενη ημέρα της απεργίας)

  • Τμήμα γραμμής Σερρών – Θεσσαλονίκης: Η αμαξοστοιχία αρ. 3631 καταργείται σε όλη τη διαδρομή της.

Oι επιβάτες κάτοχοι εισιτηρίων των καταργημένων αμαξοστοιχιών, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων, μετρητοίς είτε σε μορφή κουπονιού ταξιδιού. Στους κατόχους εισιτηρίων Web γίνεται επιστροφή αντιτίμου αυτόματα.

Σημειώνεται ότι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα στις 11π.μ, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί στις 10π.μ. στα Προπύλαια.

Ανακοίνωση ΓΣΕΕ

Η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συμμετέχει στην 24 ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Συνομοσπονδία εξ αρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία.

Μετά την 24ωρη απεργία θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες δράσεις της.

Ανακοίνωση Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου και σειρά πολύμορφων δράσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις), ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Επίσης, 24ωρη απεργία για τις 10 Ιουνίου, αποφάσισε και η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και δεκάδες άλλα σωματεία του ιδιωτικού Τομέα. Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα δίνουν συντονισμένα τη μάχη για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Οι αγώνες μας δεν θα σταματήσουν αν δεν καταργηθεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Διαβάστε ακόμη:

Ρότα για έξοδο της Ελλάδας -στις αρχές του 2022- από την ενισχυμένη εποπτεία

Συντάξεις Ιουλίου: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο (vid)

Αμερικανοί κροίσοι πληρώνουν ψίχουλα σε φόρους – Διέρρευσαν οι δηλώσεις Μασκ, Μπέζος και άλλων