Η καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Google και η φιλική προς την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τις βάσεις συνεννόησης για περαιτέρω επενδύσεις του τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα μας, σημειώνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του πολυεθνικού κολοσσού Κεντ Γουόρνερ. Ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση φοιτητών που θα χρηματοδοτήσει ο όμιλος σε οκτώ χώρες της Ευρώπης μέσω ισάριθμων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η επιλογή, όπως εξηγεί, δεν είναι τυχαία, μιας που απόφαση της Google είναι η σταδιακή αύξηση του αποτυπώματος που έχει στην Ελλάδα, φθάνοντας φυσικά στην κορύφωση αυτής της στρατηγικής που είναι η μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία στη χώρα μας του πρώτου Google Cloud Region σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη. Το σύμπλεγμα δηλαδή των data centers που αναμένεται να ανοίξουν διάπλατα τις δυνατότητες και τις υποδομές της Google στην ελληνική οικονομία, στην κοινωνία και τον δημόσιο τομέα που επιχειρούν το ψηφιακό άλμα. Μία επένδυση η οποία ως το 2030 προβλέπεται να ενισχύσει το ελληνικό ΑΕΠ με 2,2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Εχουμε μία πολύ θετική εμπειρία από τη δουλειά μας στην Ελλάδα. Εχουμε μία εποικοδομητική σχέση με την ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί να είμαστε σε μια περίοδο όπου γενικά ο κλάδος της τεχνολογίας προσπαθεί να συγκρατήσει τις δαπάνες του, ωστόσο είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το πώς εξελίσσεται η σχέση μας, οπότε αναζητούμε ευκαιρίες να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Και δεν εννοώ μόνο στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά σε πολλές άλλες προηγμένες τεχνολογίες, όπως π.χ. η Κβαντική Μηχανική, όπου γενικώς πλέον γίνονται μεγάλες προσπάθειες ανάπτυξης. Οσο λοιπόν αυτές οι τεχνολογίες επεκτείνονται, χώρες όπως η Ελλάδα, που επικεντρώνονται και ακολουθούν μία φιλική στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες ατζέντα, αποτελούν για εμάς προτεραιότητα και εξετάζονται σοβαρά ώστε να επενδύσουμε», τονίζει ο ίδιος.

«Θέλουμε να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας στην Ελλάδα και εξετάζουμε πάντα την πιθανότητα να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Οπως είπα, με την κυβέρνηση έχουμε μία πολύ καλή σχέση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μας όπου είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για τις προοπτικές των νέων εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης, την αύξηση της οικονομικής παραγωγικότητας, την αλλαγή του τρόπου που λειτουργεί η επιστήμη, αλλά και για τις πιθανότητες κινδύνων, υπογραμμίζοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν με ορθό τρόπο. Γενικά θα έλεγα ότι είμαστε ενθαρρυμένοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει ως τώρα και θα θέλαμε να βρούμε τρόπους να επενδύσουμε κι άλλο», υπογραμμίζει.

Η συζήτησή μας γίνεται στη Μάλαγα, σε ένα από τα δωμάτια του νέου κέντρου για την κυβερνοασφάλεια που δημιούργησε και εγκαινίασε ο πολυεθνικός κολοσσός την προηγούμενη εβδομάδα (Google Safety Engineering Center). Σχεδόν παράλληλα, στην Αθήνα η θυγατρική του ομίλου σε μία πανηγυρική εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού, γιόρταζε τα 15 χρόνια της στην Ελλάδα ανοίγοντας μία μεγάλη συζήτηση γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και το στίγμα της εθνικής στόχευσης: «Να καταστεί η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Η κυβερνοασφάλεια

Για τον κ. Γουόκερ αυτό είναι πεδίο δόξης λαμπρό, το οποίο μάλιστα έχει εφαρμογές σε κάθε έκφανση της τεχνολογίας. Οπως και στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας, όπου αποσκοπεί η νέα επένδυση της Google στη Μάλαγα, η οποία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως διεθνής κόμβος και τόπος συνεργασίας εταιρειών, οργανισμών και ακαδημαϊκών. Σημειωτέον ότι η επένδυση στη Μάλαγα έγινε έπειτα από μία περίοδο σταδιακής αύξησης του αποτυπώματος που είχε εκεί ο πολυεθνικός όμιλος, ξεκινώντας από το 2012, όταν και είχε εξαγοράσει μία -μικρή τότε- startup, τη VirusTotal, η οποία δέκα χρόνια μετά έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών κυβερνοαπειλών.

Ο Κεντ Γουόκερ με τον συντάκτη του BS Στέλιο Μορφίδη

«Η κυβερνοασφάλεια ήταν πάντα στην καρδιά αυτού που κάνουμε. Η Google αναπτύχθηκε στο Ιντερνετ και επομένως το να διατηρήσουμε το Διαδίκτυο καθαρό και ασφαλές αποτελεί θεμελιώδη αξία για εμάς, αλλά και το κλειδί για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον κόσμο. Η Μάλαγα θα είναι ένα hub κυβερνοασφάλειας όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για όλο τον κόσμο. Θέλουμε να φέρουμε τις ηγετικές μας ομάδες με ειδικούς απ’ όλη την Ευρώπη όχι μόνο για να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, αλλά και να αναπτύξουν νέα εργαλεία. Είμαστε στην εποχή της ΑΙ. Οι κακοί χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και οι καλοί πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν με ακόμα καλύτερο τρόπο ώστε να βρίσκονται μπροστά από κάθε ενδεχόμενη απειλή», λέει ο κ. Γουόκερ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Μαζί όμως με το νέο hub ο όμιλος, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. καθώς μετρά μισό εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στην κυβερνοασφάλεια, προέβη και στην ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα δώσει την ευκαιρία και σε Ελληνες φοιτητές να εκπαιδευτούν, αλλά και το εδώ οικοσύστημα να ενισχυθεί. «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πηγαίνει στην ουσία του πράγματος. Σήμερα η Ευρώπη έχει μισό εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας πάνω στο αντικείμενο. Οι ευρωπαϊκές μικρές και ΜμΕ επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες καθώς δεν μπορούν να βρουν ειδικούς. Πρέπει να συνεργαστούμε λοιπόν με τις κυβερνήσεις και τα πανεπιστήμια για να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ειδικών. Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να μπει κανείς σε αυτό τον χώρο. Διότι με τα εργαλεία που χρησιμοποιούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη δεν χρειάζεται να έχεις μεγάλη εμπειρία ή ακόμα και πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μπορούμε να έχουμε καλή βασική εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια σε ανθρώπους με διαφορετικό background. Αυτό λοιπόν είναι σημαντικό. Επίσης κάνουμε συνδυαστικά δουλειά σε άλλα πεδία – π.χ., έχουμε ένα hub που εξειδικεύεται στην ιδιωτικότητα που έχει βάση στο Μόναχο, στη Γερμανία. Επίσης έχουμε ένα hub για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς διαδικτυακού περιεχομένου που έχει βάση στο Δουβλίνο. Ολα αυτά λοιπόν διασυνδέονται», επισημαίνει.

Πώς θα εκτελεστεί το πρόγραμμα, το οποίο έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. δολάρια; «Μόλις ανοίξαμε τη διαδικασία των αιτήσεων για τα πανεπιστήμια», απαντά ο κ. Γουόκερ. «Θα επιλέξουμε ένα από κάθε χώρα (σ.σ.: στο πρόγραμμα συμμετέχουν Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Ουκρανία). Η αξιολόγησή μας θα γίνει με βάση τα δικά τους σχέδια για τον τρόπο που θα διεξάγουν αυτά τα σεμινάρια χρησιμοποιώντας τα εργαλεία μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδέες που υπάρχουν αλλά και τις τοπικές συνθήκες. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τα πανεπιστήμια για να διασφαλίσουμε ότι τα πάντα γίνονται με άξονα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου», σημειώνει.

Ο ίδιος μάλιστα δεν αποκλείει κάποιοι από τους φοιτητές που θα εκπαιδευτούν να περάσουν το κατώφλι της Google ως εργαζόμενοι: «Το πιο δημοφιλές tweet που έχω κάνει ποτέ ήταν όταν ανακοινώσαμε το πρόγραμμα Google Certificate και ότι θα το αναγνωρίζαμε ως ισάξιο με ένα πτυχίο κολεγίου στις προσλήψεις που κάνουμε! Και αυτό διότι στις ΗΠΑ η πλειοψηφία του κόσμου δεν πηγαίνει στο κολέγιο – και όμως θέλει να συμμετέχει στην ψηφιακή οικονομία. Επομένως μπορεί να μην είναι άνθρωποι που να εξειδικεύονται π.χ. στον κώδικα, μπορούν όμως να προσφέρουν υποστήριξη ΙΤ στον σχεδιασμό της εμπειρίας του χρήστη ή άλλους ρόλους που δεν προϋποθέτουν τέτοιο background. Εχουμε κάνει προσλήψεις από τέτοιου είδους προγράμματα. Και τώρα που τα προγράμματά μας επικεντρώνονται στις δεξιότητες γύρω από το ΑΙ περιμένω ότι θα κάνουμε κι άλλες».

Τεχνητή Νοημοσύνη

«Ξέρετε, ένα από τα ωραία πράγματα του ΑΙ είναι ότι επειδή πατάει στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, τα εργαλεία εκφράζονται στην καθομιλουμένη. Οπότε σε αυτό το πλαίσιο είναι ευκολότερο για τον μέσο άνθρωπο να γίνει σύμβουλος κυβερνοασφάλειας. Ελπίζουμε λοιπόν ότι αυτό θα επεκτείνει το μέγεθος του προσωπικού. Αυτά τα εργαλεία είναι εντυπωσιακά! Μεταφράζουν διαρκώς. Οχι μόνο μεταξύ π.χ. ελληνικών και αγγλικών, αλλά μεταξύ C++, cobol και Java Script (σ.σ.: γλώσσες προγραμματισμού). Ή μεταξύ ελληνικών και C++. Οπότε π.χ. μπορείς να γράψεις ότι “θέλω να στήσεις μία ιστοσελίδα με αυτά κι αυτά τα χαρακτηριστικά” και θα το δημιουργήσει. Ολα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού! Οι οδηγίες μπορούν να δοθούν και προφορικά. Επομένως, πολλή από τη δουλειά που κάνουμε πάνω στον προγραμματισμό στην Google, κάποια μπορούν να γίνουν αυτοματοποιημένα, και πολλά θα γίνονται με αυτό που ονομάζουμε “pair programming”, όπου χρησιμοποιείς αυτό το εργαλείο και θα δίνεις εντολές προσπαθώντας να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα: π.χ. “γράψε μου ένα module που θα κάνει αυτό”, “γράψε μου έναν κώδικα που θα κάνει αυτό”. Οπότε κι αυτό χαμηλώνει τον πήχη ώστε να μπει νέος κόσμος στον χώρο», τονίζει ο ίδιος.

Συμφωνεί πάντως στο ότι τα πράγματα πλέον περιπλέκονται. «Μήπως εισερχόμαστε σε επικίνδυνα νερά με όλες αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις;» τον ρωτάμε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε ώστε να προηγούμαστε των “κακών”. Θέλει αδιάκοπη και εντατική δουλειά ώστε να διασφαλιστεί πως οι “καλοί” είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά», λέει κοφτά. «Οι επιτιθέμενοι θα χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη, οπότε οι αμυνόμενοι πρέπει επίσης να τη χρησιμοποιούν – καλύτερα όμως! Είμαστε σε μια εποχή όπου και χωρίς το ΑΙ βλέπουμε τις κυβερνοεπιθέσεις να γίνονται πλέον πιο επιθετικές, πιο επιζήμιες και πιο συχνές. Οπότε, πώς απαντούν οι αμυνόμενοι; Πιστεύουμε ότι το ΑΙ μπορεί να φέρει μία θετική ισορροπία, ελέγχοντας τα δίκτυα και διασφαλίζοντας ότι δεν είναι κάποιο κακόβουλο λογισμικό εκεί. Παρακολουθώντας τα φίλτρα, τους κώδικες, μπλοκάροντας οποιοδήποτε ransomware (σ.σ.: κακόβουλο λογισμικό). Αυτά είναι πανίσχυρα εργαλεία. Βέβαια σε αυτό τον χώρο λέμε πως “είμαστε τόσο αδύναμοι όσο και ο πιο αδύναμος σύνδεσμός μας”. Οπότε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία. Σε διαφορετική περίπτωση, όπου οι εταιρείες είναι διασυνδεδεμένες, εάν καταφέρει κάποιος να εισβάλει σε μία, τότε θα καταφέρει να μπει και στις άλλες. Οπότε είναι προς το συμφέρον όλων μας να ανεβάσουμε το επίπεδο», λέει ο κ. Γουόρνερ.

Οπότε, όπως επισημαίνει, οι επενδύσεις είναι μονόδρομος. Κι αυτές θα αποδώσουν με πολλούς τρόπους. «Το κύριο πλεονέκτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και ενισχύει την αποτελεσματικότητα. Εμείς τη χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας των data centers μας, την κατανάλωση ενέργειας κατά 35%. Οπότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ΑΙ για να μειώσουμε το κόστος κάποιων υφιστάμενων λειτουργιών. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς ποιο είναι το ποσό για τις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Από την άλλη, όμως, μπορούμε να το σκεφτούμε ως έναν τρόπο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», τονίζει.

Η νομοθεσία

Τέλος, η συζήτηση πηγαίνει στη νομοθεσία που ετοιμάζει η Κομισιόν για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης (EU AI Act), που, όπως φαίνεται, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης. Ο κ. Γουόκερ λέει ότι χρειάζεται προσοχή, ειδάλλως η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει το τρένο των νέων τεχνολογιών. «Υπάρχει ένα βιβλίο που ονομάζεται “The Social Control of Technology” που γράφτηκε δεκαετίες πριν (σ.σ.: «Ο Κοινωνικός Ελεγχος της Τεχνολογίας», Ντέιβιντ Κόλινγκριτζ, 1981), το οποίο περιγράφει το δίλημμα του ρυθμιστικού πλαισίου για την τεχνολογία», λέει.

«Εάν προχωρήσεις σε ρυθμίσεις πολύ νωρίς, τότε η ρύθμισή σου είναι λάθος διότι δεν βλέπεις τα προβλήματα που υπάρχουν. Εάν πάλι ρυθμίσεις αργά, τότε τα πράγματα έχουν παγιωθεί και είναι πολύ πιο δύσκολο και κοστοβόρο να αλλάξουν τα πράγματα. Οπότε ναι, το θέμα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή. Πότε δηλαδή θα ξέρουμε αρκετά ώστε να προχωρήσουμε στους ρυθμιστικούς κανόνες, αλλά και την ίδια ώρα να μην περιμένουμε πάρα πολύ. Νομίζουμε ότι η προσέγγιση που πρότεινε εξαρχής η Κομισιόν, που επικεντρωνόταν σε συγκεκριμένους κινδύνους και εφαρμογές, ήταν καλά δομημένη. Υπήρξαν βέβαια πολλές αντίστοιχες προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαδικασία, οι οποίες κινούνταν σε διαφορετική κατεύθυνση. Ωστόσο ενθαρρυνθήκαμε βλέποντας ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας υπέβαλαν ένα κείμενο που λέει ότι “πρέπει να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους κινδύνους και εφαρμογές, όχι να ρυθμίσουμε συνολικά τη Επιστήμη των Υπολογιστών, το Computer Science”. Τα θέματα στην τραπεζική είναι διαφορετικά από αυτά στον χώρο της υγείας ή στη λιανική. Θεωρούμε λοιπόν ότι έτσι επέρχεται μία ισορροπία. Εάν προσπαθήσεις να βάλεις υπερβολικά πολλά ρυθμιστικά εμπόδια για τα βασικά μοντέλα, τότε θα υπάρξει επιβράδυνση των επενδύσεων στην Ευρώπη στο κομμάτι αυτό – και βέβαια οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία, από τους αγρότες ως τις βιομηχανίες. Π.χ. ο αγρότης χρειάζεται να τραβά μία φωτογραφία τη σοδειά του και να καταλαβαίνει εάν υπάρχει συγκεκριμένο ζιζάνιο σε αυτήν κ.ο.κ. Ο βιοτέχνης και ο βιομήχανος μπορούν να επανασχεδιάσουν τις διαδικασίες που ακολουθούν ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές. Να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν νέα συστατικά, νέες μεθόδους. Σε όλα αυτά βοηθάει η Τεχνητή Νοημοσύνη», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Φυλή: 6.500 φορτηγά θα διώξει από τον Κηφισό το πάρκο logistics που προοριζόταν για νεκροταφείο

Μαρία Αγγελικούση: «Ο Όμιλος Αγγελικούση πιστεύει στην Ελλάδα. Είναι ένα βασικό στοιχείο του DNA μας»

Δημόσιο Χρέος: Τι σημαίνει η πρόωρη αποπληρωμή δύο χρόνια νωρίτερα (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ