search icon

Επιχειρήσεις

Κομισιόν: Δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις τα μέτρα υπέρ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Το 2019 η Επιτροπή έλαβε καταγγελία από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις βιομηχανικών πάρκων στην Ελλάδα τα οποία διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Στο συμπέρασμα ότι ορισμένα δημόσια μέτρα υπέρ της εταιρείας διαχείρισης βιομηχανικών πάρκων «ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές Α.Ε.» δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ, κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. είναι ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται διάφορα βιομηχανικά πάρκα στην Ελλάδα. Είναι διάδοχος μιας εταιρείας του δημοσίου, της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως, η οποία ήταν προηγουμένως υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των εν λόγω βιομηχανικών πάρκων.

Το 2019 η Επιτροπή έλαβε καταγγελία από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εγκαταστάσεις βιομηχανικών πάρκων στην Ελλάδα τα οποία διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Αντικείμενο της καταγγελίας ήταν ο ισχυρισμός ότι ορισμένα δημόσια μέτρα που έλαβε η Ελλάδα συνιστούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση.

Ειδικότερα, οι καταγγέλλουσες εταιρείες αμφισβήτησαν τη συμβατότητα των ακόλουθων αποφάσεων των ελληνικών αρχών με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων:

Η εκτίμηση της Επιτροπής

Η Επιτροπή αξιολόγησε τα ελληνικά μέτρα, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και ιδίως του άρθρου 107 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΣΛΕΕ).

Η Επιτροπή διαπίστωσε τα εξής:

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του δικαίου της ΕΕ.

Ιστορικό

Σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ, ένα μέτρο συνιστά κρατική ενίσχυση εάν πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις: i) το μέτρο πρέπει να χορηγείται από κράτη μέλη με κρατικούς πόρους· ii) το μέτρο πρέπει να παρέχει ένα επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα σε ορισμένες εταιρείες, iii) το πλεονέκτημα πρέπει να νοθεύει ή να απειλεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό και iv) το μέτρο πρέπει να επηρεάζει τις συναλλαγές μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα:

BofA: Έρχεται διψήφια πτώση στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές μετοχές (πίνακας)

Σχέδια για επιδότηση δανειοληπτών λόγω αύξησης επιτοκίων

«Σβήνονται» τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων

Exit mobile version