Διαχρονικά οι τράπεζες ήταν αυτές που συγκέντρωναν το περισσότερο προσωπικό στον τομέα των υπηρεσιών. Μόνο που τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει… Έτσι την ώρα που τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοινώνουν διαδοχικά προγράμματα εθελούσιας εξόδου μειώνοντας σταθερά το προσωπικό τους την τελευταία δεκαετία, ένας σχετικά νέος αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας, οι εταιρείες που αναλαμβάνουν το λεγόμενο outsourcing μεγάλων πολυεθνικών για την εξυπηρέτηση πελατών των τελευταίων ανθίζουν, διεκδικώντας πλέον τα σκήπτρα των μεγαλύτερων εργοδοτών στον τομέα των υπηρεσιών.

Ήδη η Teleperformance Greece, θυγατρική του πολυεθνικού γαλλικού ομίλου Teleperformance SE με χρηματιστηριακή αξία 22 δισ. ευρώ, έχει ξεπεράσει την Τράπεζα Πειραιώς, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εργοδότης μεταξύ των τραπεζών με περίπου 9.500 υπαλλήλους!

Όπως έλεγε χθες κατά τη διάρκεια εταιρικής εκδήλωσης ο κ. Κωνσταντίνος Χαμαλέλης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Teleperformance Greece, η εταιρεία έχει φθάσει πλέον να απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόμενους. Κάτι που αυτομάτως την κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών στη χώρα.

Ένας αριθμός μάλιστα που πιθανόν να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, με βάση τις σημαντικές προοπτικές που σκιαγραφούσε στην τοποθέτηση του ο κ. Χαμαλέλης.

«Ο ψηφιακός κόσμος δεν έχει σύνορα και η ολική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών θα οδηγήσει τον κλάδο σε διαφορετικά μονοπάτια», εξηγούσε ο κ. Χαμαλέλης υπογραμμίζοντας πως «αυτός που τολμά και πρωτοπορεί είναι κι αυτός που επικρατεί».

Κι η αλήθεια είναι πως σε αυτό το χώρο η Teleperformance και πρωτοπόρησε, αφού οι «ρίζες» της στην ελληνική αγορά ξεκινούν 32 ολόκληρα χρόνια πίσω, και τελικά επικράτησε αφού είναι μακράν ο leader της αγοράς συγκεντρώνοντας μία σειρά από χρυσά συμβόλαια είτε με κρατικούς φορείς είτε με εταιρείες, εγχώριες ή –κυρίως- πολυεθνικές, στις οποίες παρέχει τις υπηρεσίες της πανευρωπαϊκά, ακόμα και παγκόσμιας. Υπηρεσίες που πάντα αφορούν το κομμάτι της επικοινωνίας  των πελατών της με τους καταναλωτές, είτε μέσω πολυάριθμων και πολύγλωσσων call centers είτε μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, η Teleperformance Greece (ή «Υπηρεσία 800-ΤΕΛΕΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ ΑΕΠΥ», όπως είναι η πλήρης επωνυμία της),) στη διάρκεια του 2020 αύξησε το προσωπικό της κατά 2.364 άτομα με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 10.652!

Οι οικονομικές της επιδόσεις το ίδιο διάστημα ήταν εξίσου εντυπωσιακές. Τα έσοδα αυξήθηκαν 25,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας τα 346,28 εκατ. ευρώ. Με το μικτό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 16,5% τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας αυξήθηκαν στα 76,37 εκατ. ευρώ (από 48,136 εκατ. το 2019) και τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν 59,69% φθάνοντας τα 52,28 εκατ. ευρώ! Σημειώστε πως μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2016, η εταιρεία είχε έσοδα 126,09 εκατ.  και καθαρά κέρδη 19,28 εκατ. Τα ίδια κεφάλαια της Teleperformance Greece στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 126,29 εκατ. ευρώ…

H Teleperformance έχει 32 χρόνια παρουσία στην Ελλάδα. Ξεκίνησε ως εισπρακτική εταιρεία και στην πορεία εμπλούτισε τις εργασίες της, με αποτέλεσμα η θυγατρική της που τρέχει το κομμάτι της ενημέρωσης δανειοληπτών να αποτελεί πλέον μία μικρή οντότητα με κύκλο εργασιών πέρυσι μόλις 3,47 εκατ. ευρώ (Διαχείριση Πελατείας Αξίας ΑΕ)

Πτωτική είναι και η πορεία της ΜΑΝΤΕΛ Α.Ε., εταιρείας παροχής τηλεφωνικής υποστήριξης και ασφαλιστικού συμβούλου, με τον τζίρο της να υποχωρεί μόλις στα 548.000 ευρώ. Η θυγατρική «Υπηρεσία Άμεσης Ανταπόκρισης ΑΕ» που είχε την ευθύνη τηλεπωλήσεων εδώ και χρόνια δεν έχει δραστηριότητα.

Πέραν των ελληνικών θυγατρικών, κάτω απ’ την ομπρέλα της Υπηρεσίας 800 Τελεπερφόρμανς ΑΕΠΥ (Teleperformance Greece) βρίσκονται: η Teleperformance Egypt (με έσοδα 72,13 εκατ. ευρώ το 2020), η Teleperformance Lebanon (με 1,78 εκατ. ευρώ) και η TP Romania Service 800 CSP (με 19,58 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται το ράλι των ακινήτων – Ανοδος 6% – 6,5% στις τιμές το 2021

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για μια ακόμη οικονομική καταστροφή – Τι συμβουλεύει

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ – Οδηγία: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου – Προσοχή, για να μην υπάρξουν ακυρώσεις