Λίγο πριν από το κλείσιμο της φετινής, δεύτερης χρονιάς της πανδημίας, το εγχώριο real estate φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική του εν μέσω κορωνοϊού, με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικά για την αγορά κατοικίας να παραπέμπουν σε αύξηση των τιμών το 2021 στα πέριξ του 6%-6,5%. Το νούμερο είναι σαφώς υψηλότερο σε σύγκριση με την άνοδο του 4,5%, με την οποία έτρεξε η αγορά το 2020 και λίγο χαμηλότερο έναντι του 7,2% του 2019.

Το σίγουρο είναι ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες, από την άνοιξη και μετά, οι ρυθμοί ανόδου των τιμών στα σπίτια έχουν επιταχυνθεί εκ νέου, με σημαντική αύξηση της ζήτησης και στην αγορά των στεγαστικών δανείων.

Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται άνοδος της ζήτησης στα στεγαστικά κατά 50%, με τις προβλέψεις για το 2022 να αναφέρουν περαιτέρω άνοδο και ενδεχομένως διπλασιασμό σε σύγκριση με φέτος.

«Αναμένεται περαιτέρω αύξηση στις τιμές κατοικιών, δεδομένων της περαιτέρω αύξησης του δανεισμού από τις τράπεζες και της αυξημένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών λόγω ακούσιας ή αναγκαστικής αποταμίευσης κατά τη διάρκεια των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τα μέτρα καραντίνας», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο «business stories» η κυρία Ζαφειρία Σταθογιαννάκου, επικεφαλής του τμήματος Delfi Analytics, της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Delfi Partners & Company, έχοντας επεξεργαστεί τα δεδομένα του εγχώριου real estate έως και το γ’ τρίμηνο του 2021. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων φαίνεται ότι ευνοεί σε αυτή τη συγκυρία την αγορά στεγαστικών δανείων, όπου η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών προτιμά αμιγώς σταθερό ή μεικτό επιτόκιο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα σημαντικά έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα έργα στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας ή ακόμη και η νέα Γραμμή 4 του μετρό, τα οποία αναμένεται να αναδείξουν περισσότερο συγκεκριμένες περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας που θα οδηγήσουν την κούρσα της ανόδου. Η εκκίνηση της κατασκευής της Γραμμής 4 αναμένεται να φέρει σημαντική αναδιάταξη στον χάρτη της Αθήνας, δεδομένου ότι μπαίνουν πιο δυνατά στο παιχνίδι και άλλες περιοχές πλην του στενού κέντρου της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι, η Καισαριανή, η Κυψέλη, αλλά και οι περιοχές Ζωγράφου, Γουδί κ.ά.

Ωστόσο, παρ’ όλη την κούρσα ανόδου, όπως αναφέρει η κυρία Σταθογιαννάκου, «ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια αγορά δύο ταχυτήτων με premium και συμβατικά ακίνητα διευρύνοντας το χάσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος». Ενδεικτικά, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στην περιοχή των νοτίων προαστίων, με τις τιμές να έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα, δημιουργούνται διαφορετικές ζώνες με ακίνητα πολύ υψηλών προδιαγραφών και ακολούθως και τιμών που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα επίπεδα των 25.000 ευρώ/τ.μ., δημιουργώντας τελικά χάσμα με τις πιο μεσαίες κατηγορίες ακινήτων, όπου οι τιμές στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων είναι σχεδόν στο 1/10, στα 2.800 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.

Οι τιμές

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφει το Delfi Analytics, για την Αθήνα τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών σημείωσαν τα βόρεια προάστια, με 9,9% στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2021 και τη μέση τιμή να αγγίζει τα 2.500 ευρώ/τ.μ., χαμηλότερα πάντως σε σύγκριση με τα νότια προάστια, την ακριβότερη γεωγραφική περιοχή στην Αττική, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από 2.800 ευρώ (7,4% σε ετήσια βάση). Στο κέντρο της πρωτεύουσας οι τιμές των κατοικιών φέτος τρέχουν με 4,2% και μέση τιμή λίγο πάνω από τα 1.600 ευρώ/τ.μ., που αντιστοιχεί στη μέση τιμή στα ανατολικά προάστια, όπου καταγράφεται όμως μεγαλύτερη αύξηση κατά 5,9%.

Το γεγονός ότι δύο από τις πιο περιζήτητες γεωγραφικές περιοχές της Αθήνας, το κέντρο και τα νότια προάστια, σημειώνουν σχετικά χαμηλότερες αυξήσεις σε σύγκριση με άλλες περιοχές της οφείλεται στο ότι ξεκινούν από υψηλότερη βάση, έχοντας αρχίσει να ανακάμπτουν πολύ νωρίτερα, από το 2017 και μετά, προς το τέλος της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φθηνότερη γεωγραφικά περιοχή της Αττικής, τα προάστια του Πειραιά, σημειώνουν φέτος στο τέλος του γ’ τριμήνου τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, στο 8,7%, με μέση τιμή στα 1.270 ευρώ/τ.μ.

Επιστροφή ξένων επενδυτών

Η Delfi Partners & Company διαπιστώνει επίσης ανάκαμψη και στις ξένες άμεσες επενδύσεις στο real estate, οι οποίες, όπως φαίνεται, μπορεί να προσεγγίσουν φέτος το 1 δισ. ευρώ. Ηδη με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο ελληνικό real estate για το α’ εξάμηνο του 2021 ήταν στα 461 εκατ. ευρώ, ενώ την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το 2020, είχαν πέσει στα 875 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, με ένα νούμερο κοντά στο 1,45 δισ. ευρώ, από 1,13 δισ. ευρώ το 2018, και μόλις 415 εκατ. ευρώ το 2017. Στα χαμηλά ωστόσο -λόγω και των περιορισμών που δυσχεραίνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό- παραμένει και φέτος η αγορά Golden Visa, για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών με την αγορά ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, ενώ προ πανδημίας, το 2019, που ήταν ουσιαστικά και η καλύτερη χρονιά της Golden Visa στη χώρα μας δόθηκαν πάνω από 3.500 άδειες (3.535 για την ακρίβεια), το 2020 δόθηκαν κάτω από 1.000 (938 συνολικά) και μέσα στο δεκάμηνο του 2021, έως τα τέλη Οκτωβρίου, έχουν δοθεί 757 άδειες με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη

Ο μυθικός Πύργος της Κλέλιας Χατζηιωάννου, της «βασίλισσας» των τάνκερ

«Εξυπηρετούμενα διαμερίσματα» – Το νέο επενδυτικό project της Premia Properties

Κωνσταντίνος Χαμαλέλης (Teleperformance): Πως εξελίχθηκε σε έναν απ’ τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα