Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer, BioNTech και Moderna αναμένεται να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια από τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης των εμβολίων αυτό το φθινόπωρο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την αγορά των 6 δισ. δολαρίων ετησίως για τα εμβόλια εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, η  βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμά της σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης τις επόμενες ημέρες,  και όπως φαίνεται θα ακολουθήσει τη γραμμή της Γαλλίας και της Γερμανίας που ξεκινούν την ενισχυτική φάση του εμβολιαστικού τους προγράμματος τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, γιατροί και επιστήμονες του κλάδου της υγείας προειδοποιούν ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν από COVID-19 εάν οι δυτικές χώρες δώσουν προτεραιότητα στις ενισχυτικές δόσεις για τους δικούς τους πληθυσμούς αντί να τα μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Moderna, η Pfizer και η BioNTech έχουν ήδη εισπράξει πάνω από 72 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις μόνο φέτος, τα οποία προέρχονται από συμπληρωματικές συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων και συμφωνίες για την προμήθεια των απαραίτητων δόσεων σε λιγότερο πλούσιες χώρες.

Οι αναλυτές της Refinitiv προέβλεψαν για το 2023 έσοδα άνω των 6,6 δισ. δολαρίων για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και 7,6 δισ. δολάρια για το εμβόλιο της Moderna, εκτιμήσεις που βασίζονται κυρίως στα έσοδα από τις πωλήσεις για την 3η δόση.

Στα παραπάνω είναι πιθανό να συμπεριληφθεί και το εμβόλιο της Novavax. Η φαρμακευτική προχώρησε προσφάτως σε συμφωνία με την ΕΕ για την προμήθεια έως και 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ. Η γαλλική Sanofi και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK εργάζονται επίσης για ένα εμβόλιο, το οποίο ελπίζουν ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Η βρετανική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson συλλέγουν περισσότερα δεδομένα για τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων τους.

Η αξία της BioNTech, μιας μικρής γερμανικής επιχείρησης βιοτεχνολογίας που είναι εισηγμένη στον Nasdaq, έχει εκτοξευτεί στα 92 δισ. δολάρια, γεγονός που την κατέταξε ανάμεσα στις 10 κορυφαίες γερμανικές εταιρείες. Από την άλλη, η Moderna με έδρα τη Μασαχουσέτη έβγαλε τα πρώτα της κέρδη από το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 σε ανοσοκατεσταλμένους.

Διαβάστε ακόμα:

Μπαράζ ελέγχων σε επιστρεπτέες, αναστολές και αποζημιώσεις COVID

ΟΑΕΔ: Τα 7 ανοιχτά προγράμματα για την απασχόληση πάνω από 30.000 ανέργων

Κορωνοϊός: H αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία – Μεγαλώνει η πίεση στα νοσοκομεία