Επιχειρήσεις

Lamda: Πάνω από 15 προσφορές για τους δύο Πύργους στο Ελληνικό

  • Στεφανία Σούκη


Οι εμπλεκόμενες πλευρές τηρούν σιγήν ιχθύος, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων σχετίζονται με κεφάλαια από το εξωτερικό

Ξεπερνούν τις 15 τελικά οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν για τους δύο Πύργους, κατοικιών και γραφείων, που πρόκειται να κατασκευαστούν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Έστω κι αν οι πληροφορίες έρχονται με το… σταγονόμετρο, νεότερα από το «μέτωπο» των διαδικασιών που έτρεξαν έως και τις 19 Φεβρουαρίου, οι δύο σύμβουλοι, Deloitte και Savills για λογαριασμό της Lamda Development, αναφέρουν ότι υπήρξε ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους υποψηφίους (τα ονόματα των οποίων έχουν γίνει ήδη -λίγο πολύ- γνωστά τις προηγούμενες ημέρες), όσο και από ξένα, γνωστά ονόματα με παρουσία στον τομέα των οικιστικών, αλλά και των επαγγελματικών ακινήτων, που θέλουν να μποyν τώρα στο εγχώριο real estate.

Ως προς το τελευταίο, πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων σχετίζεται με κεφάλαια από το εξωτερικό.

Πάντως, επί του παρόντος τηρείται σιγήν ιχθύος για τους νεοεισερχόμενους, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον είναι μη δεσμευτικό. Το πιο κρίσιμο στάδιο, αυτό των δεσμευτικών προσφορών, αναμένεται ότι θα έρθει λίγο πριν το Πάσχα, εντός του Απριλίου, οπότε θα γίνει και η τελική αξιολόγηση, ενώ βασικός στόχος παραμένει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ώστε η κατασκευή να ξεκινήσει εντός του 2021.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα ονόματα που έχουν ήδη γίνει γνωστά στην αγορά κι έχουν ήδη σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, είναι οι Grivalia του ομίλου Eurobank, Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Hines, Brooklane, Orilina Properties ΑΕΕΑΠ.

Για τους δύο Πύργους, πρόθεση του επενδυτή, ήτοι της Lamda Development, είναι να συστήσει joint ventures, στα πρότυπα αυτού που έχει ήδη ανακοινωθεί με την ΤΕΜΕΣ στο κομμάτι της φιλοξενίας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για τα δύο ξενοδοχεία με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα. Με βάση τα όσα προβλέπονται στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, θα συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) για τη δημιουργία των joint ventures με τους ενδιαφερομένους.

Στην πρώτη περίπτωση, της κοινοπραξίας για τον Πύργο Κατοικιών, στόχος, κατά τις πληροφορίες, είναι η Lamda να διατηρήσει την πλειοψηφία, πιθανότατα ποσοστό 75%, και στη δεύτερη περίπτωση για τον Πύργο Γραφείων, η Lamda θα είναι μέτοχος μειοψηφίας διατηρώντας ένα ποσοστό στα πέριξ του 25%.

Διαβάστε ακόμη

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Οικογένεια Σαρακάκη: Με «μπουνάτσες» στη θάλασσα και «μποφόρια» στη στεριά

Τα νεύρα του Πρεμ, ο Γιώργος και ο Φωκίων, τα ξενοδοχεία στον Έλατο και στο Λουτράκι και ο νόμος που πάει για τα σκουπίδια