Έναν χρόνο και κάτι μετά από τη μεγάλη συμφωνία της 14ης Μαΐου του 2021 -με τη Virtus International Partners– η οποία αποτέλεσε την απαρχή μιας σειράς εξελίξεων που άλλαξαν το επιχειρηματικό της status και οδήγησε στη χάραξη μιας νέας πορείας, η Ideal Holdings έχει καταγράψει φέτος ήδη δύο εξαγορές στο ενεργητικό της (των Coleus και Netbull, μέσω των θυγατρικών της Astir Vitogiannis και Adacom) και όπως αποκάλυΦψε ο πρόεδρος Δ.Σ. της εισηγμένης, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, αν όλα κυλήσουν ομαλά, αυτή θέτει ως στόχο άλλα δύο deals μέχρι το τέλος του 2022.

Η μια εκ των δύο υποθέσεων, μάλιστα, φέρεται να βρίσκεται σε ώριμη φάση ως προς την υλοποίηση της σχετικής εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού σε άλλη εταιρεία, προσδιορίζοντας τη διάρκεια των εκάστοτε διαπραγματεύσεων σε χρονικά διαστήματα από 7 έως 10 ή 12 μηνών, ενώ, η ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη νοτιοαφρικανική επιχείρηση παραγωγής μεταλλικών πωμάτων Coleus Packaging (με την έγκριση της τοπικής Επιτροπής Ανταγωνισμού) αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου.

Πιθανότατα η μία από τις νέες επενδύσεις (εντός ή και εκτός συνόρων) θα αφορά τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της κυβερνοασφάλειας, όπου δραστηριοποιούνται οι Adacom – Netbull.

Οι άλλες προτεραιότητες της «νέας Ideal» είναι να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη του επιχειρηματικού πλάνου των εταιρειών της για το 2022 και να προετοιμάσει όσο το δυνατόν καλύτερα το 2023, λόγω και των προκλήσεων της εποχής…

Αναφερόμενος στις προοπτικές και την στρατηγική ενός ομίλου, ο οποίος μετατράπηκε σε εταιρεία συμμετοχών και απέκτησε μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδυτικές κινήσεις της, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε μεταξύ άλλων: «[…] Δίνουμε τη δυνατότητα σε μεγάλα πορτοφόλια και θεσμικά πορτοφόλια να επενδύσουν μαζί μας μέσω του χρηματιστηρίου», με σαφή επιδίωξη την αύξηση της αξίας της Ideal Holdings.

«Μακάρι, να ακολουθήσουν άλλες 3 – 4 εξαγορές», ανέφερε και προσδιόρισε το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί ως τώρα στη holdings σε ποσό κοντά στα 100 εκατ. Δεν απέκλεισε μελλοντική νέα ΑΜΚ, επισήμανε το γεγονός ότι οι θυγατρικές της δεν «κουβαλούν» δανεισμό και σχολίασε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες – εν δυνάμει στόχοι, οι οποίες κινούν επενδυτικό το ενδιαφέρον της Ideal.

Το πρόβλημα είναι κατά τον ίδιο ότι οι κλάδοι της ελληνικής αγοράς δεν διαθέτουν το μέγεθος που θα προσέλκυε πιο εύκολα και άλλους να επενδύσουν. Κι αυτό αποκτάται μέσω εξαγορών… Αναφέρθηκε και σε μια άλλη επένδυση -χωρίς να την κατονομάσει- εκτός holdings, που ανεβάζει τον πήχη των επενδύσεων, στις οποίες εκείνος έχει ηγηθεί, στα 210 εκατ. ευρώ.

Όσοι ήταν από την αρχή με τη Virtus πήραν 1,72 φορές τα χρήματα τους, επισήμανε και έκανε λόγο για μέση απόδοση 26% από το 2017. Σε εποχές που ο έμπειρος τραπεζίτης και χρηματιστής αξιοποιούσε επενδυτικές ευκαιρίες με το fund του και είχε στο πλευρό του κορυφαία ονόματα της αγοράς, όπως οι Μιχάλης Τσαμάζ, Τάκης Αράπογλου και όχι μόνο.

Με φιλοσοφία private equity

Η Ideal Holdings δεν επιλέγει κλάδους, αλλά καλές εταιρείες σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της και θεωρείται η μόνη εταιρεία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με φιλοσοφία και χαρακτηριστικά private equity, με εκ των στόχων της την αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (4 ή 5 ετών). Η επενδυτική φιλοσοφία της Ideal εστιάζει, όπως αναφέρεται εκ μέρους της διοίκησης, σε παραμέτρους
όπως:

1) Πειθαρχημένη επιχειρηματική προσέγγιση, 2) επένδυση σε εταιρείες με υγιή οικονομικά στοιχεία, cash flow, με δυνατότητες ανάπτυξης, με ισχυρή θέση στον κλάδο τους, 3) ανάληψη μέτριου κινδύνου σε μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, 4) επένδυση σε εταιρείες με πολύ καλή διοικητική ομάδα / management που έχει φέρει αποδεδειγμένα αποτελέσματα, 5) ενεργή και διαρκή αναζήτηση δημιουργίας υπεραξιών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, 6) αναζήτηση δείκτη εσωτερικής απόδοσης (IRR) 20%.

Η επενδυτική της στρατηγική περιλαμβάνει: 1) Επένδυση σε πλειοψηφικό ποσοστό και ιδανικά 100%, 2) συμφωνία παραμονής της διοικητικής ομάδας, του business plan και των δεικτών απόδοσης (KPIs), 3) ταύτιση της διοικητικής ομάδας με την συμμετοχή σε μετοχικό επίπεδο στην Ideal Holdings, βσυντηρητική μόχλευση των εταιρειών, 5) αύξηση των μεγεθών με οργανική ανάπτυξη αλλά και μέσω εξαγορών, 6) εξαγορές άλλων ομοειδών εταιριών με σκοπό την δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.

Προϋπόθεση το καλό management

Παρομοίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης, με αυτόν ενός διευθυντή ορχήστρας που βοηθά τα πρώτα βιολιά (τις θυγατρικές εταιρείες) να παίξουν. Με καθοδήγηση της διοικητικής ομάδας, συμμετοχή σε επίπεδο λήψης στρατηγικών αποφάσεων και υποστήριξης σε ουσιώδη θέματα διοίκησης, με συνεχή παρακολούθηση των δεικτών απόδοσης, παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών, ενίσχυση της διοικητικής ομάδας με νέα στελέχη, πρόσβαση στο ελληνικό και διεθνές δίκτυο συμβούλων και managers που συνεργάζεται η ηγεσία της Ideal, εισαγωγή ή/και ενίσχυση εταιρικής διακυβέρνησης και βέλτιστων πρακτικών και μη συμμετοχή στην καθημερινή διοίκηση των εταιριών που επενδύει…

«Το όραμά μας είναι να είμαστε αφοσιωμένοι επενδυτές και αν δεν δούμε καλό management σε μια εταιρεία, δεν μπαίνουμε σε αυτήν», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε βασικό μέτοχο, τις αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς». Στην μετοχική σύνθεση της Ideal, υπενθυμίζεται, μετέχουν οι Στέλιος Βυτόγιαννης, Thrush Investments Holdings Limited, Olympia Group (Γερμανός), VNK Capital fund (οικογένεια Κάτσου), Τράπεζα Πειραιώς και λοιποί μέτοχοι.

Υψηλές προσδοκίες για τα μεγέθη

Υψηλές είναι οι προσδοκίες για τις επιδόσεις των εταιρειών στις οποίες επένδυσε η Ideal Holdings. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε υπερήφανος για τα οικονομικά αποτελέσματα, μετά και από το εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο και μίλησε για μια ανάλογα καλή πορεία τον Απρίλιο και τον Μάιο, αποφεύγοντας να κάνει προβλέψεις…

Η Astir Vitogiannis εξάγει πάνω από το 95% των μεταλλικών πωμάτων της -με πελάτες πολυεθνικές που παράγουν μπύρα, αναψυκτικά, ποτά, συμπληρωματικούς με αυτούς της εξαγορασθείσα Coleus. Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 60 εκατ. ευρώ και τα EBITDA 10,8 εκατ. ευρώ, με εκτιμήσεις ότι το 2022 τα μεγέθη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα, πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας: Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 17 εκατ. ευρώ και τα EBITDA 2,4 εκατ. ευρώ, με εκτίμηση και πάλι για σημαντικά μεγαλύτερα μεγέθη. Επενδυτικός στόχος είναι η συγχώνευση της Netbull με την Adacom και η περαιτέρω επένδυση στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και την πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής των συμμετοχών σε ψηφιακούς διαγωνισμούς του δημοσίου.

Η Three Cents Artisanal Beverages, παραγωγός premium mixers & tonics, εξάγει σε 34+ χώρες και το 2022 αναμένεται οι πωλήσεις στο εξωτερικό να υπερβούν τις πωλήσεις στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Το 2021 η εταιρία έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 7,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 1,5 εκατ. ευρώ. Επενδυτικός στόχος, η άνοδος των πωλήσεων μέσω επενδύσεων σε marketing και promotion και η ισχυροποίηση του brand σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις αναζητεί η κυβέρνηση

Astypalea Project: O πρωθυπουργός και το «αφεντικό» της VW κηρύσσουν τη β’ φάση

Solmeyea: Η ελληνική πατέντα που μπορεί να σώσει τον πλανήτη από τους ρύπους της βιομηχανίας (pics)