Τον Νοέμβριο του 2023, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Hellenic Tech Network (HTN) και το The Hellenic Centre πραγματοποίησε την εκδήλωση «The AI Revolution: Opportunities & Challenges in Greek Innovation Ecosystem». Στο κοινό βρίσκονταν στελέχη του London Institute for Healthcare Engineering (LIHE) που σημείωσαν την πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

«Πήραν μέρος στην εκδήλωση και διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα, για το μέγεθός της, έχει αναπτύξει αξιόλογη έρευνα πάνω στις ιατρικές συσκευές. Η Ελλάδα διαθέτει πολύ αξιόλογες εταιρείες, που πραγματοποιούν συνέργειες με ευρωπαϊκές εταιρείες και εταιρείες από το Ισραήλ, όπου ανθεί μία ισχυρή βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας.

Έχουν επίσης σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Τα στελέχη του LIHE είδαν τις προοπτικές και την ευκαιρία συνεργασίας, γιατί τους ενδιαφέρει να προσελκύουν δυναμικές εταιρείες στο Ινστιτούτο τους» περιγράφει στο newmoney η επικεφαλής του Οικονομικού και Εμπορικού Τμήματος της ελληνικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βιβή Καμπούρογλου.

Το London Institute for Healthcare Engineering είναι η πρώτη εταιρεία δημιουργίας επιχειρήσεων MedTech στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με έδρα στην πανεπιστημιούπολη του νοσοκομείου St Thomas, στην καρδιά του Λονδίνου, συγκεντρώνει την ερευνητική αριστεία του King’s College, την κλινική πρακτική των βρετανικών νοσοκομείων St Thomas και Guy’s & St Thomas’ Hospital NHS Trust και την εμπορική δύναμη του τομέα medtech, με τη συμμετοχή πολυεθνικών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και startup.

«Το LIHE παίρνει το αποτέλεσμα της έρευνας στον τομέα των medical devices και αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία ανάπτυξης του τελικού προϊόντος και τη διάθεσή του στην αγορά. Μας είπαν ότι θέλουν να έρθουν σε επαφή με τις εταιρείες Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας» εξηγεί η Β. Καμπούρογλου.

Αποτέλεσμα αυτών των επαφών είναι η εκδήλωση«The MedTech scale-up journey: Opportunities for UK-Greece collaboration» που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου στο Λονδίνο και όπου θα δώσουν το παρόν, μεταξύ άλλων, οι ελληνικές εταιρείες Panda, Lifebit, Thymia, Aisthesis, Medical, BIOEMTECH, Rtsafe και AidPlex.

«Στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια προώθησης και δικτύωσης του ελληνικού οικοσυστήματος τεχνολογίας με δύο στόχους: Ο πρώτος είναι να φέρουμε το βρετανικό σύστημα σε επαφή με τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, είτε ζούνε στην Ελλάδα είτε στο Ην. Βασίλειο.

Ο δεύτερος στόχος είναι να κάνουμε το ελληνικό οικοσύστημα γνωστό στους Έλληνες που ζούνε και εργάζονται εδώ, να τους ενημερώσουμε για το πώς μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, να μάθουν ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην Ελλάδα και ότι υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν τους λέμε “αφήστε τα όλα και ελάτε στην Ελλάδα”. Τους λέμε “εξετάστε την περίπτωση να δραστηριοποιηθείτε και στην Ελλάδα”».

Στις προσπάθειες αυτές, η Β. Καμπούρογλου έχει ως οδηγό την εμπειρία που αποκόμισε τα τέσσερα χρόνια (2015- 2019) που υπηρέτησε στην ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ. «Ήταν μία πολύτιμη εμπειρία να παρακολουθήσω πώς προβάλλεται το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας του Ισραήλ», μας είπε. «Οι ισραηλινές αρχές οργανώνουν συνεχείς επισκέψεις και ξεναγήσεις των ξένων διπλωματών σε όλα τα hub, σε όλα τα κέντρα τεχνολογίας της χώρας τους, από το βορρά έως το νότο.

Διαθέτουν το Innovation Without Borders (IWB) Diplomatic Forum, έναν διεθνή οργανισμό συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που φέρνει το ισραηλινό οικοσύστημα καινοτομίας σε επαφή με τη διεθνή κοινότητα μέσα από 50 πρεσβείες που έχουν έδρα στο Ισραήλ.

Το LIHE έχει λάβει χρηματοδότηση άνω των 32 εκατ. λιρών από εταιρείες, όπως οι Siemens Healthineers, Medtronic, NVIDIA και IBM, κεφάλαια 15 εκατ. λιρών από το King’s και 16 εκατ. λιρών από το UK Research Partnership Investment Fund (UKRPIF).

Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στον τομέα της προβολής. Προσπαθώ να τονίσω στους ελληνικούς φορείς την ανάγκη να επικοινωνήσουμε και εμείς από την πλευρά μας την πρόοδο που έχει γίνει στην χώρα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα από το 2015 και μετά. Δεν τα έχουμε κοινοποιήσει επαρκώς στο εξωτερικό, για παράδειγμα σε χώρες όπως η Ολλανδία ή η Γερμανία που επιζητούν τις συνέργειες.

Πρέπει να αναδείξουμε την πρόοδο που έχει γίνει, τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν επιλέξει να έρθουν στην Ελλάδα και να τα επικοινωνήσουμε όχι μόνο στους ξένους φορείς, αλλά και στους Έλληνες του εξωτερικού».

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Το ημιτελές hotel στην Κύθνο και το εμπορικό κέντρο στην Αργυρούπολη (pics)

London Institute for Healthcare Engineering: Προσκλητήριο για συνέργειες με ελληνικές εταιρείες (pics)

Eurogroup: 6 μήνες «φωτιά» για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ